Браниш ли, браниш, Балканджи Йово | webcafe.bg
Webcafe

Браниш ли, браниш, Балканджи Йово

Стани автор
17.03.2016, 17:59 (обновена 07.10.2017, 21:59)
Васил Левски татус

Снимка: © facebook.com/TheCottonClubOfficial

Довечера рецитиращите "Балканджи Йово" ще се потопят в личните проблеми на Зейнеб и Гювен в любимия сериал "Сълзи над Босфора".

"Даваш ли, даваш, Балканджи Йово..."? Не! Балканджи не дава нищо. Ни хубава Яна на турска вера, ни някой да променя учебните програми. Не просто не дава, а дори не дава да се спомене за някаква промяна.

Няма значение колко остаряла и безсмислена в същността си е изучаваната материя и колко неразбираема остава тя за децата. "Никой не те кара да разбираш, ще учиш наизуст", още чувам гласа на учителя по история на с 10 години по-малкия ми братовчед, на чиито родителски срещи ходех редовно. И децата учат наизуст неразбираеми фрази.

Какво ли ще остане в главата на едно десетгодишно дете от урока, в който се споменават по име всички владетели между Тервел и Кардам, сред които хан Умор, за когото се предполага, че е управлявал само 40 дни? А как ли учениците оцеляват след урока, в който се изброяват българските партии след освобождението, заедно с техните лидери, разцепления и коалиции?

Абсолютно погрешно е да смятаме, че ще предизвикаме вълна от патриотизъм и национална гордост у децата с урока за обучението на църковнославянски в килийните училища. Когато на 5 получаваш таблет в ръката, а на 8 вече търсиш свободно в Google, обучението на църковнославянски просто нищо не ти говори.Не и докато не получиш нещо повече от сухо обяснение.

Когато на 6 можеш да слезеш на дъното на океана, да се качиш на Монблан или да се разходиш по улиците на Рио де Жанейро благодарение на Google View, е необходимо нещо повече от "река Джулюница е приток на река Лефеджа", за да събуди любопитство ти.

Учебните програми са хаотично наблъскани с имена, дати, твърдения, определения и затова българското образование ражда функционално неграмотни висшисти. Защото няма значение дали можеш да изброиш всички елементи от Менделеевата таблица и КПП-тата по западната граница, ако не можеш да си попълниш данъчната декларация. А не можеш да я попълниш, защото не са ти позволили да се научиш да мислиш.

Всеки опит за някакви промени предизвиква вълна от бранители на националната гордост в училище. На тях няма как да им обясниш, че ученето наизуст на стихотворенията на Ботев и Вазов събуждат у децата всичко друго, но не и любов към родината. А след десетия въпрос "Какво е искал да каже авторът", той вече е персона нон грата в детското съзнание.

Докато на децата се налагат изсмукани от пръсти литературни анализи вместо писане на есета и дебати, няма никакво значение дали 4 години ще учат "История Славянобългарска" или телефонния указател.

Единственото спасение в момента е в единиците учители, които с истинска любов към децата и професията си, успяват да направят предмета си интересен и разбираем. Те обаче стават все по-малко, защото усилията им не само, че не са награждавани, но често биват наказвани, защото са в разрез с правилата.

А правилата са "Даваш ли, даваш Балканджи Йово" да се учи по 3 пъти по история и литература, 2 пъти по химия и математика, всяка седмица по музика, преди коледната и великденската ваканции по изобразително изкуство, а на високосна година и по география. И тези правила не са създадени от специалисти, а са написани под диктовката на телевизионни водещи с едничката цел трупане на рейтинг и шумни акции в ефир.

Довечера рецитиращите "Балканджи Йово" ще се потопят в личните проблеми на Зейнеб и Гювен в любимия сериал "Сълзи над Босфора". Защото несъществуващата от 100 години Османска империя е враг номер 1 само до обяд, а трите морета от националния блян вече са лесно достъпни благодарение на членството в ЕС, което така и не се научихме да ценим. Както и Айфеловата кула, която новата министърка на образованието свързва с биологията по метода на интердисциплинарността.

И докато ние си браним робството и националния идеал, Естония се превърна в дигитален лидер, а дори съседна Румъния въвежда електронно управление и насърчава предприемачеството. Ние обаче чакаме някой най-после да ни освободи. От какво и от кого - не е ясно. Ако Ботев знаеше, че 140 години след смъртта му ще скандираме "Искаме си робството", дали щеше да слезе при Козлодуй?

Oще: александър николов  балканджи йово  естония  история  кунева  литература  меглена кунева  министър на образованието  образование  османска империя  румъния  ученици  училище  христо ботев 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.05.2013, 10:26

34 Temenouzhka Zaharieva | 20.03.201612:15

Ох, стига толкова 'политически коректни' текстове - научете се най-после на правопис. Не се разделя 'само че' със запетая:
http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-ne-se-piche-zapetaya-pred-sayuzia-che.html

Ами ако по това съдим за останалата част от текста?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.11.2015, 17:55

33 SamVaims | 19.03.201614:18

@прякор.
"...тука става въпрос за това , че сме били роби. Хората са били набивани на колове , бесени на нажежени вериги , Баташкото КЛАНЕ , измъчвани , защото не са искали да си сменят вярата. "
Не, нещо ама това на база какви исторически източници точно го двърдиш?
   

оценка

+5 -3

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

32 TheRock | 19.03.201613:53

prqkor | 19.03.201610:57
Аз пък смятам че "мъж на място" е този, който не умира героично за родината си, а се бие така че враговете му да умрат героично за техните си родини!
Схващаш ли???
Това в руското възприятие за нещата и ти си негова жертва!!!
Робе, робе умрял си приживе за родината си!!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

31 TheRock | 19.03.201612:11

Така по време на турското робство са се наказвали българките от самите българи:
"Макар и в отделни случаи, общината се намесвала и в решаването на интимни взаимоотношения между селяни и най-вече младежи. Тодор Спасов Илиев описва едно предание за намеса, която довела до драматичен край: "За строгите нрави и морални възгледи на селяните през това време ще разкажа една случка /по спомени на Андрешко/. В селото дошли калайджии... баща и син и се настанили в двора на един селянин.. .Хазаинът на калайджиите имал дъщеря. Тя се влюбила в сина на котларя, който бил хубав момък. Любовта им не останала скрита за селските жени. Из селото плъзнала мълва за техните любовни връзки. Научил и старейшината на селото Лато Стефанов. Под въздействие на възмущението на населението той повикал момата за обяснение. Момата признала за връзката си със сина на калайджията. След умуване старейшината и неговите съветници подлагат на "публично поругаване" момата.

Дошла неделя. След пускане на черква населението се събрало на площада, пред дома на Анастас Мечкарски.

Жените, които имали дъщери и се считали пазителки на сел­ската моминска чест, се наредили в кръг, а зад тях останалите селяни. Дошъл старейшината със своите съветници. Пъдарите /полски пазачи/ и кехаята довели младата "грешница". Старейшината обявил наказанието - за погазване българската моминска чест и девичество, момата се наказва с публично поругаване.

Две от най-злите майки се приближили до момата, вдигнали полата и ризата й до кръста и ги превързали с връв. Кехаята се навел, строгите майки наместили момата на гърба му, той я хва­нал за двете ръце и тръгнал да обикаля кръга.

Пръчките на озлобените жени удряли по красивото моминско тяло. При третата обиколка от бедрата на момичето потекла кръв. Зрителите останали поразени. Старейшината със своите съветници спокойно наблюдавали. Селяните се прибрали по домовете си с наведени глави. Момичето плачело и закривало очите си с ръце. Изгонена от своите родители, момата била приета от свои роднини, а наскоро след това се омъжила за вдовец с 6 деца от Берковица и никога не минала през селото."[3]"
http://www.omda.bg/book.php?tittle=%D0%A7%D0%B0%D1%81%D1%82_%D0%B2%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B0_-_%D0%A2%D1%83%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE_%D1%80%D0%BE%D0%B1%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE&IDMenu=857&IDArticle=3463
.....
Не е лошо да се прочете и целия материал. Интересен е защото е автентичен и дава представа какви са били отношенията между българите и поробилите ги турци.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

30 TheRock | 19.03.201612:00

prqkor | 19.03.201610:57
Глупак си ти!
Терминът "робство" е художествн а не исторически.
И не може да има спор по това.
Престъпно е и обслужващо чужди политически цели е постоянното внушаване на целокупния български народ че е робски народ.
Пак казвам, 60 години османците водят война за да завладеят Българската Империя. Българите сме завладяни от османците след 60 - годишна война.
Да не повтарям тук за Иван Шишман, Иван Страцимир и т.н.
Цялото 5 - вековно османско владичество е преминало с постоянни вистания на завладените българи, Константин и Фружин правят въстание на първата година на робството.
Виж само дали гърци, сърби, румънци, албанци се определят като роби и още по-страшно каро робски народ.
Щом се чувстваш роб. господар за теб винаги ще се намери!!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.03.2014, 11:14

29 prqkor | 19.03.201610:57

Скала тука не става въпрос за Русия , глупако , тука става въпрос за това , че сме били роби. Хората са били набивани на колове , бесени на нажежени вериги , Баташкото КЛАНЕ , измъчвани , защото не са искали да си сменят вярата. С няколко думи , били са мъже на място , а не родоотстъпници и продажници , като тебе , автора и много други.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

28 TheRock | 18.03.201620:09

Европа 13 век:
https://www.lib.utexas.edu/maps/historical/colbeck/medieval_europe_13_century.jpg
-------
Я има Русия!!!
Да виждате двете български държави???
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

27 TheRock | 18.03.201620:07

Европа 14 век:
https://www.lib.utexas.edu/maps/historical/colbeck/europe_14_century.jpg
=======
Я Русия пак я няма на картата!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

26 TheRock | 18.03.201620:05

Карта на Европа през 15 век:
https://www.lib.utexas.edu/maps/historical/colbeck/europe_15_century.jpg
===
Да виждате Русия някъде????
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.03.2016, 19:37

25 Christo Tamarin.1785316691699308 | 18.03.201619:44

Размишления относно драмата на Балканджи Йово.

Имал Балканджи Йово хубава сестра, искал да я задоми в богат дом, ама християнски, а не мюсюлмански.

По хубава Яна въздишали много ергени, и християни, и мюсюлмани, и свестни хора, и хаирсъзи.

Ако в Османската империя нямало правов ред, хаирсъзите мюсюлмани мераклии за хубава Яна щели просто да я откраднат и отмъкнат, без да питат брат й, а Балканджи Йово щял дълго да псува и щял да се напие, ама щял да остане жив.

Ама в Османската империя имало правов ред. Хаирсъзите мюсюлмани мераклии за хубава Яна знаели, че ако отмъкнат хубава Яна без разрешение, брат й Балкаджи Йово щял да се оплаче на кадията, да заведе съдебен иск, а къдията, дето седи криво, а съди право, щял да ги накаже тези хаирсъзи мюсюлмани мераклии за хубава Яна поне с петдесет камшика.

Затова хаирсъзите мюсюлмани мераклии за хубава Яна решили да питат брат й: "Даваш ли, даваш, Балканджи Йово, хубава Яна на турска вяра".

Балканджи Йово не искал да даде сестра си на турска вяра и се заинатил. Кавгата ескалирала. Балканджи Йово пострадал. Хаирсъзите мюсюлмани мераклии за хубава Яна не обичали да им се скършва хатърът. Още с първият отрязан крайник хаирсъзите мюсюлмани мераклии за хубава Яна изпаднали в затруднена ситуация. Не можели да оставят Балканджи Йово жив и дееспособен като свидетел - той щял да се оплаче на кадията. Затова го оставили да си умре без ръце, без крака, без очи, неспособен вече да заведе съдебен иск. И я отвели хубава Яна - сигурни били, че няма кой да се жалва на кадията.

Въпроси за препитване.

Има ли сега хаирсъзи сред мюсюлманите? А сред християните? А сред безбожниците?

Има ли сега битови престъпления? А престъпления от страст?

Случва ли се сегашните хаирсъзи да елиминират свидетел на престъпления?
   

оценка

+1 -0