Мина "Ораново. "Забранено за държавата" | webcafe.bg
Webcafe

Мина "Ораново. "Забранено за държавата"

Webcafe.bg
17.07.2013, 14:24 (обновена 17.07.2013, 18:42)
Юмрук

Всички се изказаха за погребаните под скалната маса миньори в рудник Ораново.

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев - че започва проверка на концесионния договор на мина "Ораново".

Вместо да каже защо кабинетът на тройната коалиция й прехвърли концесия за добива на въглища - и то без концесионна такса, и как така, отново при тройната коалиция, бяха взети под наем държавните мини в Бобов дол без търг или конкурс.

През годините собствеността на мина Ораново си прехвърляха един на друг небеизвестни лица - Христо Ковачки и Красимир Паргов, собственик на фалиралата Добруджанска банка и на други предприятия. Радомирецът Паргов е и настоящият собственик чрез "Балкан МК" ЕООД.

В края на февруари 2007 г. инициативен комитет в Бобов дол сезира главния прокурор Борис Велчев за сделката и за концесията. Както е добре известно, Велчев обича да замълчава и премълчава, иначе нямаше да се сдобие с топлото място в КС.

А въпреки уж назначените във фирмата проверки заради сигнали за системен побой над миньори от охранители, нищо не излезе на бял свят като резултати.

Министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев заяви на свой ред, че инцидентите в мината са много чести и трябва да се направи много сериозна проверка. Вместо да каже защо досега не е правена - имаше някои особено тежки, включително и 12 пострадали при експлозия на газ. Дано е сериозен.

Зам.-министърът на социалната политика Светлана Дянкова - че еднократни финансови помощи от по 10 000 лева ще получат законните наследници на двамата загинали миньори. За да прикрие колко е гузна държавата, са щедри с парите на данъкоплатците.

Вицепремиерът по икономическите политики Даниела Бобева - че правителството ще предприеме сериозни мерки. Вместо да ги назове една по една.

Председателят на Федерацията на независимите синдикати на миньорите в КНСБ Валентин Вълчев - че не може да се каже кой е виновен. Вместо да каже кой е виновен, защото всички знаят кой е виновен - собственикът и държавата.

Вълчев мълчи и защо синдикатите, които по дефиниция са длъжни да бранят правата на работниците, не са вдигнали нито един път стачка заради лошите условия на труд, но водеха миньори на протести пред  МИЕТ, подръчквани от бизнесмени като Христо Ковачки и разни други.

Никой не каза кога за последно Главна инспекция по труда е проверявала условията за труд в рудника, колко - и дали изобщо е съставила актове. Както премълчаха и за миньорите в ГОРУБСО-Мадан, които си купуваха дрехи и ботуши, за да слизат в забоите, чийто бивш собственик Валентин Захариев е известен с "грижите" си за работническата класа - първо спира да им плаща осигуровките, после заплатите и накрая предприятието му е най-задлъжняло на него.

Един от миньорите, помагали за спасителната операция в "Ораново", Бойко Руженски, заявил пред близките си, че никога повече няма да се върне в тази гробница, в която няма никакви условия за безопасен труд.

Работил в мината, напуснал я заради лошите условия, но безпаричието и липсата на друга заетост в района пак го върнала там.

За всичко това държавата се прави на ударена. Един се осмели да назове виновника.

Виновник за смъртта на миньорите в мина "Ораново" е собственикът Красимир Михайлов, обяви Общият работнически професионален съюз (ОРСС).

Оттам пишат в декларация, че в мина "Ораново" са занижени нивата за безопасност, а за непосилния си труд работниците - 300 на брой, получават като кучета някакви си 400 лв.

Безопасността и заплатата на миньорите са жертва на извънредните темпове за добив на въглища, заявяват от съюза. Всяка една мина по проект предвижда определено натоварване за въгледобив.

Как му се вика, когато алчността на собственика върви в комплект с непукизма на държавата? Ето срещу тая олигархия и работодатели с черен етикет протестираме.

Oще: концесия  красимир паргов  министерство  миньори  ораново  тройна коалиция 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.12.2011, 11:33

2 gothic | 18.07.201309:48

Pepe, то това е и проблема основно. Седим и блеем. А после - ревем. глупчо
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

1 pepe | 18.07.201300:01

На мен само не ми е ясно как 300 миньори, яки като кирки, могат да бъдат бити от охранители. Значи ако някой миньор е бил бит от охранители ~299 други са стояли и гледали отстрани.
   

оценка

+2 -0