Дали жените не изгубиха себе си? | webcafe.bg
Webcafe

Дали жените не изгубиха себе си?

webcafeМария Панайотова
08.03.2017, 17:37 (обновена 09.03.2017, 12:55)
Жена

Но да сме равни не означава да сме еднакви. А истината е, че мъжете и жените са коренно различни: по начин на мислене, на представи за света, по начин на действие.

Преди двеста години жените са искали по-малък работен ден, по-добри заплати и правото да гласуват. Днес продължават да се борят за равенство с мъжете, най-вече в заплащането, както и в достъпа до ръководни позиции, за правото на аборт, което не винаги се прилага, а случаите на сексуално и домашно насилие не са изчезнали.

Това е кратката равносметка на борбата за права на жените, която всъшност празнуваме на 8 март. Но през 2017 година, след векове на съшествуване на феминисткото движение, жените все още искат да покажат на света и на себе си, че не само са толкова добри, колкото мъжете, а дори ги превъзхождат. Във всичко.

Тя е и мъж и жена, и майстор и готвач, ако се налага, и шофьор и хамалин. Освен това има страхотна кариера, обичаща съпруга е и всеотдайна майка.

Но дали в битката между половете жените не изгубиха себе си? Забравиха, че да си жена е вълшебство и го превърнаха в бреме. И се разсърдиха на мъжете за това.

А още в древни времена в Библията е писано как Бог "мъж и жена ги сътвори". Жената е "кост от костите и плът от плътта на мъжа". "Затова ще остави човек баща си и майка си и ще се прилепи към жена си; и ще бъдат (двамата) една плът". (Битие).

Но да сме равни не означава да сме еднакви. А истината е, че мъжете и жените са коренно различни: по начин на мислене, на представи за света, по начин на действие.

Да си жена, означава да манифестираш своята женственост и да бъдеш ценена и уважавана именно за това.

Мъжете и жените са двете страни на една монета, която не е цяла без едната си половина.

Затова войната между мъжете и жените е обречена кауза. Тук победители не може да има, а всяко спечелено сражение не носи очакваната наслада. Просто защото другият пол е нашата по-добра половина.

Oще: 8 март  вечната война между мъжете и жените  жени  жените са от венера  как да се справим с жените  мъже  мъжете са от марс  разликите между мъжете и жените 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

22 deowin | 15.03.201718:28

Какви връзки имам аз няма абсолютно никакво значение в случая. Дали съм с няколко дългогодишни връзки и женен с деца вече от години, както всъщност е, или развеждан 10 пъти не би имало никакво отношение към верността на наблюденията ми. Очевидно не споделям мнението ти, че всички жени са мързеливи, мърляви, апатични, неентусиазирани, неамбицирани, пият, пушат и прочие - например жените, с които съм бил аз, изобщо не са били такива. Не са били перфектни, но не са имали такива ужасни и многобройни недостатъци.
Освен това не правя никакви "генерални анализи", правя наблюдения върху твоите конкретни обобщения, твоя конкретен манталитет и какво означава той, според мен, за твоите конкретни перспективи да прекараш самотен живот. Нищо друго.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2012, 17:17

21 Xaoc | 15.03.201717:40

deowin а ти изобщо имал ли си връзка със жена, за да правиш такива генерални анализи?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

20 deowin | 15.03.201716:46

>Ако това са жените днес

Звучи сякаш се опитваш прибързано да генерализираш лошия си единичен личен опит и да вадиш от него обобщаващи изводи за "жените днес", които, напомням, са около 3.5 милиарда и надали са всичките буквални копия на бившата ти жена.
Разбирам, че е неприятно да поемеш отговорност за лошия си личен избор, далеч по-примамливо е да го екстернализираш като го припишеш на външни причини - не ти си направил лош избор, те просто всички жени са такива и ти практически си нямал избор - но това изобщо не отговаря на реалността. Свестни жени има много, а това, че ти не си случил на такава е въпрос и на шанс, но и на твоя личен избор, за който носиш отговорност.

>по-добре да съм завинаги сам

Според мен цинично мизантропският ти манталитет прави това съвсем реална и доста вероятна възможност.
Ти би ли искал да си с жена, която мисли, че всички мъже са пълни отрепки, лентяи, мърлячи и изневеряващи говеда, просто защото е била женена за такъв известно време, за което дори не желае да приеме лична отговорност? Аз не бих.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2012, 17:17

19 Xaoc | 15.03.201716:30

"Тя е и мъж и жена, и майстор и готвач, ако се налага, и шофьор и хамалин. Освен това има страхотна кариера, обичаща съпруга е и всеотдайна майка." Смее се Смее се Смее се

Бях женен няколко години за една, която нито беше майстор, нито беше готвач, нямаше кариера и я мързеше като за цял полк. Не стана майка, поне докато бяхме женени. Познавам десетки като нея - пият, пушат и не пипат домакинска работа, а чакат мъжа да ги гледа. Това е грешно разбрана еманципация - жената да седи у дома като някакъв шейх, да не работи, да не готви, да не чисти и дори да не е вярна на мъжа си. Ако това са жените днес, по-добре да съм завинаги сам.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2015, 12:53

18 altavista | 15.03.201710:20

11 Dear Ivan | 09.03.201716:50
Всички нормални мъже ще те оставят да си чукаш в главата безценните яйцеклетки, ще се събирате на разредяващи се периоди известен намаляващ брой вряскащи гъски, да съскате, че няма мъже, и всичко ще се приключи с оцъклен поглед в празната стена в самотните вечери.
***
Това не важи ли и за мъжете?
И сякаш не се случва следното - да се "събирате на разредяващи се периоди известен намаляващ брой ревящи скотове". Както виждаш, цитирала съм те, и само смених 2 думи.
Искаш да кажеш, че жената е длъжна да има деца, а мъжът - не толкова?
Според мен - по-добре да си жена без деца, отколкото мъж, зарязал детето си като малко и като голямо то да те приема като чужд
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 08.01.2013, 14:20

17 Илияна Т. | 13.03.201717:01

Иванчо, Фърли си дипломата за врачка, имам двама сина Смее се защото аз така искам, а не защото "ще остана сама с яйцеклетките си" или щото някой си така е казал Смее се
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 22.03.2015, 13:15

16 Dolmaze | 10.03.201715:42

''Да си жена, означава да манифестираш своята женственост и да бъдеш ценена и уважавана именно за това.''

Момичета, запомнете: ако не покривате някакъв измислен стандарт за женственост, не може да се сърдите, ако не ви ценят и уважават. Чуди се

Какво точно има предвид под ''женственост'' авторката? Да переш , чистиш, гладиш с усмивка, все тая че и ти си била на работа цял ден и просто искаш да си починеш вечерта, ма все пак някой трябва да пусне пералнята и да направи вечеря? Да си винаги с прическа, грим, да изглеждаш перфектно, дори когато си скапана или болна? Да си винаги усмихната и ведра, готова да врътнеш една мусака, независимо че си имала кофти ден? Да не теглиш една дълга майна на някой заслужил, защото не приляга на една жена да псува или да е ядосана, защото всички знаем, че между ядосана и истерична се слага знак за равенство? Да ходиш и ти на работа и все пак домакинството и децата да са основно твоя отговорност, нищо че още един възрастен живее там?
Авторката ако ще тупне понятието ''женственост'' в тоя пасквил, може би трябва и да обясни какво точно има предвид.

А не може ли да бъдем ценени и уважавани защото сме хора като всички останали? Или това е някаква революционна идея? Чуди се
   

оценка

+3 -1

Регистриран на: 14.12.2011, 11:33

15 gothic | 10.03.201710:53

Илияна Т., няма как да не си съгласна. Пак ти казвам: никой не се опитва да ти дава насока (нито на теб, нито на която и да било друга) кога и как да раждаш. Но... ако нещото в утробата ти е плод на нормална връзка, този до теб също има право на мнение. И раждането, както и аборта зависи еднакво и от двамата. При положение обаче, че нещото е резултат на така типичните днес уан уей забежки - прави каквото си искаш....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

14 deowin | 09.03.201719:13

>Направо ми е загадка

Напълно очаквано - при твоя умствен капацитет вероятно ти е загадка защо слънцето изгрява винаги от изток и защо се сменят сезоните.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

13 Dear Ivan | 09.03.201718:42

Направо ми е загадка как изобщо някой ти се хваща на патравите разсъждения. Ама всъщност ако и неговите са такива, защо пък не. Не знам, инфантилна работа.
   

оценка

+1 -0