Коректните умряха, да живеят лоялните | webcafe.bg
Webcafe

Коректните умряха, да живеят лоялните

Стани автор
26.04.2016, 15:39 (обновена 07.10.2017, 21:54)
Сертификат Ебати пича

Снимка: © Сертификат "Ебати Пича" @ Facebook

Лепни ме тук и тук

Три неща има задължително на сайта си българският бизнес: карта в секцията за контакти, имейл в abv.bg, който се проверява веднъж седмично, че и по-рядко, и стикер "Коректна фирма".

Все си мисля, че през 2016-та година, вместо сертификат "Коректна фирма", ако някой се сети да сложи един онлайн магазин, може и да успее да продаде нещо.

Но там, където има онлайн услуги, нивото е или "Онлайн магазин с единствен вариант за доставка: лично получаване от магазина", или "За контакти - попълнете формата" и отговор на въпроса "Посетете наш офис, където ще получите професионална консултация и препоръка. Благодарим Ви...".

До час след потвърждение на заявката или получавате имейл, че "сте избрали услуга, която не можем да ви предоставим", или ви се обажда ядосана леля: "Господине, защо сте цъкнали там? Не можете да цъкате там!".Все обслужване, което оставя единствено неприятно усещане у клиента. „

Това не пречи на хиляди български фирми да се кичат със стикери "Коректна фирма".

Никак не е сложно. Плащаш 77.52 лева и от "фирма за клиентски мнения" чрез иновативен специализиран софтуер, с какъвто само те разполагат ще проверят дали „коефициентът на Мнения" за твоята фирма е положителен.

Очевидно малко над 21 000 български фирми не са се поинтересували кой точно издава този сертификат и като защо и как го издава. Защото стойността на стикера "Коректна фирма" не е 77 лева и 52 стотинки, колкото струва издаването му, а е точно нула. Цифром и словом.

Дори две нули, ако разбирате какво имам предвид.

От КЗП смятат, че гореспоменатата фирма "издава сертификати за коректност по неясни и субективни критерии", а също така „заблуждава крайните потребители и може да увреди икономическите им интереси". Освен това, сред „удостоените" със сертификат търговци има и такива, които в последната година са били санкционирани от регулаторния орган.

Бързата реакция на КЗП е добра новина, но ако мислите, че с издаването на мними сертификати е приключено, жестоко се лъжете.

"Коректна фирма" умря, да живее "Лоялна фирма". Да, вече имаме менте на ментето. И то няма да е единственото.

Докато има български бизнесмени, които смятат, че клиенти се привличат с кухи сертификати, вместо с добро обслужване, ще има кой да ги издава.

21000 по 80 лева си е 1 680 000 лева. Най-малко толкова струва глупостта на българските предприемачи.

Все още сме далеч от сумата, хвърлена от баби и дядовци от балкона на непознати като капаро за "климатик на внука", но събрано заедно с всички останали суми при подобни случаи може и да изравни данъчната тежест на държавата.

С една дума до 30 април работим за държавата, от 1 май поне до края на юни за издателите на сертификати и търговците на "климатици", някъде на 1 юли започваме да работим за себе си.

P.S. Глобата, наложена от КЗП, е в размер на 30 000 лева. Сметнете го в стикери за домашно.

Oще: измама  измамени търговци  измами на коректна фирма  кзп  коректна фирма  нелоялна конкуренция  права на потребителите  сертификат за коректност  стикер 


Още от Да го web@...

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.