Матури или борба с тероризма | webcafe.bg
Webcafe

Матури или борба с тероризма

Стани автор
18.05.2016, 17:10 (обновена 07.10.2017, 21:52)
Ученици след тест

Снимка: © Getty Images

Броят на учениците, опитващи се да измамят системата е голям, но вината е в самата система

Забранени телефони, видеокамери, запечатани тоалетни, сезиране на главния прокурор... Не, това не е борба с тероризма, а обикновен ден за матури в България.

Жандармерията сякаш е готова да нахлуе в класните стаи, а ДАНС следи всеки получен SMS в района на училището. Липсва само армията, вероятно пази границата. Българските ученици днес са тези, които заговорничат да разклатят стабилността на държавата.

Трябва ли към напрежението, което всеки голям изпит носи със себе си, да се добавя чиновническа и медийна истерия?

Редно ли е 17-годишни деца да бъдат предварително обявявани за престъпници?

Млади репортерки бодро рапортуват, че се е паднал Елин Пелин, а министър и заместник-министри обясняват, че не трябва да се преписва. За целта поне на три места - МОН, регионални инспекторати и училища - следят зрелостниците в реално време с помощта на видеокамери и „запазени места", за да няма случайни изплъзвания.

Страх лозе пази. От издънки.

"Хванаха ли вече някой", питат по телевизията, още преди изпитът да е започнал, а Меглена Кунева изпреварва събитията и съобщава, че е подала сигнал до главния прокурор.

Какъв, според МОН, е процентът на преписващите, за да се превръща охраната на матурата в основен проблем за държавата? И защо всъщност този феномен съществува? Отговорът е неприятен, но не за тези, които днес се потиха над "Гераците", а за онези, които отчитат резултати и планират мерки в борбата с организираната ученическа престъпност.

Да говорим за матура (или зрелостен изпит) в случая е просто иронично.

Защото в тези изпити няма нищо зряло. Броят на учениците, опитващи се да измамят системата е голям, но вината е в самата система. Матурите предполагат преписване, просто защото то е възможно.

Ако си припомните вашите кандидат-студентските изпити преди 10, 20 или 30 години, ще откриете, че карат децата да пишат същите назубрени и нищонезначещи клишета и да повтарят "правилни" чужди мисли.

Докато изпитът не започне да търси собствени мисли и умения от изпитвания, няма огромна разлика дали някой е преписал чуждите "анализи", или ги е научил наизуст. Затова обаче трябват истински реформи, а не див патриотизъм.

Преосмисляне на цялата "система", а не обучение по "българщина".

И да осъзнаем най-накрая, че ако някои деца успяват, то е въпреки, а не заради българското образование. А в това може би се крие причината, че бягат презглава в чужди университети, веднъж докопали заветната матура.

А в министерството могат да продължават да търсят "човекът и родовият свят" в творчеството на Ботев, Вазов, Пейо Яворов и Елин Пелин. Така или иначе друго скоро няма да остане.

Oще: бел  гераците на елип пелин  държавен изпит  държавни зрелостни изпити  зрелостни изпити  матура  матура по български език и литература  матури  мон  отговори на матурите  охрана на матурите  преписване на матурите  преписвачи 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 21.02.2016, 11:26

6 Vinnie Jones | 19.05.201611:22

Дипломирани неграмотни субекти си е чист тероризъм. Горките, без телефони, как може някакви лоши хора да им пречат на преписването. Авторът може би удобно е забравил, случая в горно нанадолнище с високите резултати Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

5 TheRock | 19.05.201610:51

С милиционери и левичари, представящи се за "десни",начело на държавата няма как това да не се случва
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

4 deowin | 18.05.201623:07

>"Не учих, подготвих се психически"

Всичките крайни изпити в университетското ми образование минах на този принцип. Когато те скъсват от учене през семестъра, а изпитите са направени така, че да не можеш да ги вземеш с ден-два зубрене ако си го давал лежерен дотогава, предизпитното зубрене е ненужен стрес, който е по-добре да си спестиш.
Според мен ситуацията на споменатата госпожица е възможно да е била същата. При все - струва ми се недостойно да предполагаш, че не е възможно да е била такава.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

3 pixie | 18.05.201621:08

По "Дарик" днес интервюираха матуристи и на въпроса "Учи ли за матурата или как се подготви за матурата?" една госпожица отговори "Не учих, подготвих се психически" (?!) Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

2 Manuela Gerenova | 18.05.201619:50

Хич не ги жаля "горките дечица".
Днес, след като излезе изтегленият вариант плюс ключът с отговори, си ги принтирах, за да видя за какво иде реч. И останах потресена как някой може въобще да иска да препише, че и неистово да търси начини как и откъде. Въпросите в прословутата матура не би трябвало да зартудняват седмокласник, а ги решават дванадесетокласници. Задача тип "Столовете се ..... от букова дървесина", на мястото на многоточието трябва да сложиш правилната дума като изборът ти е между "изработват", "космос" и "куче". Два текста за "четене с разбиране", които и малко дете би трябвало да "смели", а на тях препитват "зрелостници". Никак не ми е жал за хора на по 17-18, които препитват по материала от прогимназията. И си обясних защо сме на едно от първите места по функционална неграмотност... За пореден път де...
Единствено бих могла да се съглася с частта за съставяне на текст, но текстът е пред тях и все пак не ги карат да пишат цяло интерпретативно съчинение.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 21.02.2016, 00:58

1 Добро | 18.05.201618:33

Само човек, който няма представа от тинейджър, може да напише такава глупост! От 8. до 12. клас не учат, не четат и са способни на всичко,за да препишат.
   

оценка

+0 -0