Нерде Враца, нерде Монреал | webcafe.bg
Webcafe

Нерде Враца, нерде Монреал

Стани автор
21.10.2016, 19:19 (обновена 07.10.2017, 21:32)
канада

Очевидно пропагандата си е свършила работата, след като през 2016 се намират хора, за които думите "падане на визите" и "свободна търговия" са страшни...

В последните дни в Брюксел текат заключителните преговори за едно изключително важно за бъдещето на ЕС споразумение - това за свободна търговия с Канада, познато още като СЕТА.

Години анти-ЕС пропаганда във всички страни членки на съюза съвсем естествено води до приемане на нож на всяка стъпка, която бъде представена за унищожителна от която и да е партия или организация. И ако за съжаление от ЕК не дават достатъчно информация за преговорите, то дезинформацията върви с пълна сила.

СЕТА е споразумение, подобно на тези, които САЩ се опитват да договорят с партньорите си от другата страна съответно на Атлантическия и Тихия океан.

За разлика обаче от преговорите между ЕС и САЩ, които са дълги и сложни, тези по СЕТА на пръв поглед са доста по-лесни.

От една страна икономическата тежест на споразумението е доста по-малка, особено за ЕС, за който Канада е чак на 11 място сред икономическите партньори. От друга страна различията между ЕС и Канада в законодателството и икономиката са сравнително малки.

Канадците са далеч по-гъвкави, а икономическият им модел е сравнително по-близък до европейския, отколкото американския.

Повечето от проблемите бързо намериха решение: арбитражните съдилища за защита на инвеститорите, условията за обществените поръчки, закрилата на труда и околната среда, устойчивото развитие.

Малкото останали различия не трябва да са причина за отказ от постигане на съгласие, тъй като няма как да очакваме европейските закони да са приложими на 100% за който и да е партньор.

И ако за Канада преговорите са важни от икономическа гледна точка (ЕС е вторият по големина търговски партньор след САЩ), то за Европа последиците са предимно политически.

Успех на споразумението с Канада ще покаже, че Европа може да преговаря за свободна търговия с Виетнам, Нова Зеландия и Австралия измежду много други. Може да послужи и като модел при далеч по-трудните преговори със САЩ.

Провалът му ще е знак, че всеки регион с под 1% от общото население на ЕС (както в случая Валония) ще може да блокира преговорите на Съюза.

А дали Валония може да живее изолирано от останалите само с това, което произвежда? Едва ли.

Стотици леви и крайно леви организации и синдикати винаги протестират срещу подобни споразумения, които според тях дават възможност на големите корпорации да заобикалят закона. Не е по-различно и сега. У нас с протест срещу СЕТА заплашиха синдикатите КНСБ и КТ "Подкрепа", а според БСП "Споразумението би имало негативни последици за селските ни райони, които и без това са най-бедните в целия ЕС".

Нерде Враца, нерде Монреал.

БСП, Атака и ВМРО стигнаха още по-далеч в черните прогнози, според които Канада ще ни залее със селскостопанска продукция с ГМО, а всички "западни корпорации ще използват Канада, за да завладеят родината". В критиките си към споразумението с Канада пък БСП неспирно говори за "американските производители".

На фона на тези спорове у нас и проблема с Валония, чийто парламент заплашва да блокира споразумението, България и Румъния успяха заедно да издействат записването на изискване за отпадане на визите за български граждани преди 1 декември 2017 в протокола към споразумението.

Според левите това е "ниска цена за национално предателство" тъй като "никой не иска да ходи в американския Сибир", както те наричат Канада.

Очевидно пропагандата си е свършила работата, след като през 2016 се намират хора, за които думите "падане на визите" и "свободна търговия" са страшни. Или потенциалната опасност да не могат да бъдат национализирани дейности, дадени на концесия.

Според тях национализация му е майката, повече регулации, визи и мита. Единствено трябва да паднат санкциите срещу Русия. Защото Сибирът ми е много по-добър от Сибира ти, нали разбираш...

Oще: българия  визи  договор  договор за свободна търговия  договор между ес и канада  ес  икономически отношения  канада  румъния  сета  търговия 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

10 dedo adji | 25.10.201622:38

Кръстанов, да ти е сладко ГМО-то. То и ние не знаем какво ни сервират веригите. Никой сериозен учен не се е ангажирал с предсказване на дългосрочните ефекти на ГМО. Мен не ме засяга, докато се проявят тия ефекти, Господ ще ме прибере на по-добро място, мисля за внуците си.
ГМО е по-малката грижа. От малкото публикувано за съдържанието на цета става ясно, че канадски (или дъщерни американски) инвеститори ще могат да съдят европейски правителства за спънки в бизнеса, а европейските правителства не могат да ги съдят. Тук ние сме особено надупени. Едно мощно германско или френско лоби може да повлияе на арбитража, българско лоби няма. А след сета чака ттип. Сета е клинът, който да отвори европейското дупе за големия американски.
И накрая, тия, които се радват на възможността да ходят до Монтреал без виза, да се замислят защо в България няма канадско дипломатическо представителство. В София има един почетен консул, чиято задача е да обслужва канадци в България. За всичко друго се ходи в Букурещ. Какво споразумение да сключваш с държава, която не те уважава достатъчно, че да открие мисия, макар и от най-нисък ранг?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.10.2016, 11:35

9 ItsPutinsFaultAgain | 24.10.201610:59

Тук става въпрос, че падането на визите е ирелевантно. Ти си продаваш гъза за едни визи.

Автора нито е икономист, нито е чел споразумението, ама чул нещо търговия и там че едни пари се въртят и решил и той да се прави на "прогресивен". Много страни изискаха гаранции и изключения за свои индустрии, този седи и си плямпа за визи. Прост тип.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.01.2015, 17:18

8 Кръстанов | 23.10.201613:46

Изглежда пропагандата и конспиративните теории са си свършили добре работата, щом все още има маси хора, вярващи сляпо, че ГМО са вредни за здравето. Щото като промениш гена на царевицата, с такъв, който я прави устойчива на суша, край! Царевицата стана изведнъж вредна, канцерогенна и не знам си още каква.

А определението на БСП за Канада като "американския Сибир" е брутална изцепка, показваща колко им е акъла на нашите комунисти, още непрежалили "златните" години на любимия им режим. Като не искат американския, да заминават в оригиналния с еднопосочен билет. Границите на Русия все още са отворени. Чувам, че времето в Сибир е идеално за излети по това време на годината.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

7 Bichkiiata | 23.10.201600:33

нема рима и се губи идеята, друго си е

Нерде Ямбол нерде Стамбол

ГМО у Канада все още поне официално е забранено, но ако ЕС се отвори за земеделската им продукция европейците ще бъдат удавени в посока зърнени култури, месо и не 'нам още какво
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.09.2014, 23:41

6 1Sion1 | 22.10.201619:00

Глупости на търкалета.СЕТА е пробен опит за ТТИП.Канадците, ако искат 500 млн пазар, да бъдат така добри да се съобразяват със стандартите, регулациите и законите на ЕС.Като не- всичко добро.И недейте обвинява валонците.Проведени изследвания сочат, че споразуменията се ползват с 24% одобрение, 64% са против тях , а 12% не могат да преценят.Та въпроса е как брюкселските зелки решиха, че могат силово да налагат нещо, което хората не искат?!
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 23.09.2013, 21:48

5 GETI | 22.10.201612:43

само две въпросчета:

- защо никое правителство не попита народа си съгласен ли е с "преговорите на затворени врати"?
- ще има ли право всяка държава от ЕС,да напусне споразумението по всяко време,ако пожелае?
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

4 dedo adji | 22.10.201611:06

Павуре, през 78г., когато бях за пръв път в Канада, даваха не само виза а и канадско гражданство за 5г. дървосекач.

Ех, Канада!
Ще продам червената си лада...

В зората на демокрацията един колега на жена ми поиска да емигрира в Канада. Отрязали го с мотива, че България е вече демократична и не полага политическо убежище. Правели изключение само за гееве и цигани, които се смятаха, и още се смятат от някои за преследвани. Като рус и синеок, за циганин не можеше да мине, оставаше му гей.
Сега сериозно. Опасенията от споразумението съвсем не са неоснователни. За НПО-то на Сашко е достатъчно да чуят, че патриотите и БСП са против, за да изпаднат във възторг от него. БСП на гроба си комшии не ги ща, но когато заемат правилна позиция, не се гнуся от подкрепата им. Други думи, от които НПО-шките се възторгват са "свободно движение" и "свободна търговия". Свободното движение ни докара 15 000 рязани имигранти, ЗАСЕГА. Свободната търговия е нож с две остриета. И свободна ли е всъщност? Когато единият контрагент е много по мощен икономически, политически и военно, тя е свободна за него, за другия е разорителна. Канада имала малък дял. Хайде да не се лъжем, Канада е разширение на САЩ. Може да има известна самостоятелност и да е приютила бегълците от военна служба във виетнам, но американските капитали свободно проникват. Свободната търговия за пръв път се прокламира и прилага в Англия през 30-те години на 19-ти век, със задължително транспортиране на стоките само с английски кораби, т. нар. navigation acts, отпаднали чак през 50-те или 60-те.
Много пъти ми е било противно и обидно да вися в разни консулства с молба за виза. Не съм бизнесмен и не мога да преценя колко е важно личното посещение, при положение, че съвременният бизнес се върти електронно. Само си мисля да не ни излязат визите много скъпи.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.06.2016, 09:31

3 sevtopol | 22.10.201610:40

"Според тях/БСП/
национализация му е майката, повече регулации, визи и мита. Единствено трябва да паднат санкциите срещу Русия. Защото Сибирът ми е много по-добър от Сибира ти, нали разбираш... " По-добре няма как да го кажа.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

2 Pavur Pezev | 22.10.201608:01

Падане на визите не значи, че можеш да одиш да станеш дървосекач в Американския Сибир ей тъй. Тука бичкията да каже, какви са изискванията за "емиграция". А на украинците бягащи от сатрапията на Путя, им искат ДОКАЗАТЕЛСТВА за репресии-снимки, видео и прочие.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 12.03.2014, 19:23

1 peet | 21.10.201623:43

http://www.dw.com/bg/%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5-%D0%BB%D0%B8-%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%B4%D0%B0-%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%B5%D0%B5-%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE-%D0%BE%D1%82-%D1%81%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%BE-%D0%BC%D0%B5%D1%81%D0%BE/a-36044405
   

оценка

+0 -0