Денят на Първанов | webcafe.bg
Webcafe

Нишата е вдясно - и не е на Първанов*

Кънчо Стойчев , "Тази сутрин", бТВ
11.11.2010, 14:32 (обновена 11.11.2010, 16:13)
Георги Първанов

Снимка: © БГНЕС

Пространството, което се открива, е вдясно и това не е пространство на Първанов, заяви социологът Кънчо Стойчев

Създава се един свръх интерес, който е неоправдан, излишен...

На мен ми звъни телефонът непрекъснато, колко процента ще набере партията на Първанов. Кой ви е казал, че Първанов прави партия? Няма такова нещо.

Безспорно има една увеличена активност на президента по посока на стимулиране на дискусия в обществото, преди всичко дискусия за бъдещето.

Крайната цел според мен, както я разчитам, е формулиране на алтернативна политика. Друг начин на правене на политика. Виждаме, че той стимулира дебат... Това означава, че иска да се бори за нов тип политика, за нов тип цели и в този смисъл е алтернатива.

Към днешна дата на въпроса колко души ще гласуват за това нещо, дето не го знаем, отговорът е много ясен - нула. То не съществува.

Идеята, че Станишев ще изпадне в лудо удоволствие, е ненормална, неразумна. Разбира се, той се опитва да пази кръга от хора, които са около него, и да пази БСП.

На мен ми звучи съвсем логично следната хипотеза. БСП не е в цветущо състояние, Първанов е безспорно човек с авторитет в тези среди, и в периферията на БСП, широкото БСП.

Ако той просто успее да мобилизира тази периферия, не за да направи нещо ново и друго, а просто да мобилизира вляво и да помогне на БСП, къде виждате проблем?

Базовата ми теза обаче е, че пространството, което се открива, е вдясно и това не е пространство на Първанов. И само от десните хора в България зависи дали те ще се сфомират, ще се организират, ще усетят, ще разберат за какво става дума.

Отваря се огромна политическа ниша. Това е естествено, тъй като тенденциите на спад на доверието в ГЕРБ, в правителството, продължават, даже в последните 2 месеца се ускоряват.

Сега десните са на ход, те добиват златен шанс в момента и ако успеят да намерят вярната политическа позиция, верния подход към хората могат в близките месеци да спечелят няколко стотици хиляди гласове. Напълно е възможно.

И същевременно, ако дясното не се активизира в България, тази ниша ще остане свободна. Прекалено дълго, ако стои едно пространство свободно, все някой ще ходи да стои там.

Една ливада, ако стои прекалено дълго свободна, а е хубава, някой ще се опита да строи на нея. Аз не спекулирам, не казвам, че това ще бъде Първанов. Когато възникне политическа ситуация, намира се политическият деец - това е исторически закон.

*Заглавието е на редакцията.

Oще: бсп  георги първанов  дясно  кънчо стойчев  партия  политическа ниша 


Още от Да го web@...

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.02.2010, 18:39

4 Almudena | 13.11.201015:34

Правилно казва човека, че народ наивен и мислещ - бол. Всички трезвомислещи хора искат да се закрие тази БСП-партия. Къде са референдумите за да се гласува и да се премахне тази отявлена и изложила се партия ??? Кога ще се гласува най-после??? Че вече да не ги мислим толкова!!! Докога ще си налагат лъжливите мнения,обещания.....Докога ще им се предоставя възможност да крадат от държавата, от народа ??? Докога ???
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.10.2010, 13:31

3 leibstandarte | 12.11.201014:16

Отче, ти рахат бъди. Опитът показва, че лековерен народ има бол Реве или много тъжен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.11.2010, 16:47

2 Начко | 11.11.201023:57

Една ливада, ако стои прекалено дълго свободна, а е хубава, някой ще пусне говедата да пасат на нея. Както и стана в този случай.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.07.2010, 11:27

1 ot4eto | 11.11.201015:57

Разбира се че няма да е Първанов, кой ще гласува за този криминилизиран, неетичен, влюбен в собствената си личност - "социален президент".
   

оценка

+0 -0