Денят на Първанов | webcafe.bg
Webcafe

Нишата е вдясно - и не е на Първанов*

Кънчо Стойчев , "Тази сутрин", бТВ
11.11.2010, 14:32 (обновена 11.11.2010, 16:13)
Георги Първанов

Снимка: © БГНЕС

Пространството, което се открива, е вдясно и това не е пространство на Първанов, заяви социологът Кънчо Стойчев

Създава се един свръх интерес, който е неоправдан, излишен...

На мен ми звъни телефонът непрекъснато, колко процента ще набере партията на Първанов. Кой ви е казал, че Първанов прави партия? Няма такова нещо.

Безспорно има една увеличена активност на президента по посока на стимулиране на дискусия в обществото, преди всичко дискусия за бъдещето.

Крайната цел според мен, както я разчитам, е формулиране на алтернативна политика. Друг начин на правене на политика. Виждаме, че той стимулира дебат... Това означава, че иска да се бори за нов тип политика, за нов тип цели и в този смисъл е алтернатива.

Към днешна дата на въпроса колко души ще гласуват за това нещо, дето не го знаем, отговорът е много ясен - нула. То не съществува.

Идеята, че Станишев ще изпадне в лудо удоволствие, е ненормална, неразумна. Разбира се, той се опитва да пази кръга от хора, които са около него, и да пази БСП.

На мен ми звучи съвсем логично следната хипотеза. БСП не е в цветущо състояние, Първанов е безспорно човек с авторитет в тези среди, и в периферията на БСП, широкото БСП.

Ако той просто успее да мобилизира тази периферия, не за да направи нещо ново и друго, а просто да мобилизира вляво и да помогне на БСП, къде виждате проблем?

Базовата ми теза обаче е, че пространството, което се открива, е вдясно и това не е пространство на Първанов. И само от десните хора в България зависи дали те ще се сфомират, ще се организират, ще усетят, ще разберат за какво става дума.

Отваря се огромна политическа ниша. Това е естествено, тъй като тенденциите на спад на доверието в ГЕРБ, в правителството, продължават, даже в последните 2 месеца се ускоряват.

Сега десните са на ход, те добиват златен шанс в момента и ако успеят да намерят вярната политическа позиция, верния подход към хората могат в близките месеци да спечелят няколко стотици хиляди гласове. Напълно е възможно.

И същевременно, ако дясното не се активизира в България, тази ниша ще остане свободна. Прекалено дълго, ако стои едно пространство свободно, все някой ще ходи да стои там.

Една ливада, ако стои прекалено дълго свободна, а е хубава, някой ще се опита да строи на нея. Аз не спекулирам, не казвам, че това ще бъде Първанов. Когато възникне политическа ситуация, намира се политическият деец - това е исторически закон.

*Заглавието е на редакцията.

Oще: бсп  георги първанов  дясно  кънчо стойчев  партия  политическа ниша 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.02.2010, 18:39

4 Almudena | 13.11.201015:34

Правилно казва човека, че народ наивен и мислещ - бол. Всички трезвомислещи хора искат да се закрие тази БСП-партия. Къде са референдумите за да се гласува и да се премахне тази отявлена и изложила се партия ??? Кога ще се гласува най-после??? Че вече да не ги мислим толкова!!! Докога ще си налагат лъжливите мнения,обещания.....Докога ще им се предоставя възможност да крадат от държавата, от народа ??? Докога ???
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.10.2010, 13:31

3 leibstandarte | 12.11.201014:16

Отче, ти рахат бъди. Опитът показва, че лековерен народ има бол Реве или много тъжен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.11.2010, 16:47

2 Начко | 11.11.201023:57

Една ливада, ако стои прекалено дълго свободна, а е хубава, някой ще пусне говедата да пасат на нея. Както и стана в този случай.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.07.2010, 11:27

1 ot4eto | 11.11.201015:57

Разбира се че няма да е Първанов, кой ще гласува за този криминилизиран, неетичен, влюбен в собствената си личност - "социален президент".
   

оценка

+0 -0