Редно е консулите да не бъдат от квотата за политически назначения във Външно | webcafe.bg
Webcafe

Консулите - екскурзианти или профита...

Webcafe.bg
04.03.2011, 09:56 (обновена 04.03.2011, 12:07)
Симеон Дянков

Снимка: © БГНЕС

Вицепремиерът Симеон Дянков обеща в САЩ повече консули в чужбина. Въпросът е как ще се избират...

В САЩ онлайн вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков обеща повече консули в държави, където има големи български емигрантски общности.

Разумно изказване от страна на Дянков, който абсорбира и ресора на отишлия си министър без портфейл Божидар Димитров, който отговаряше за българите в чужбина. Не е ясно с какво българите в чужбина ще запомнят г-н Димитров - ние ще го помним с ония мощи и така и не заминалия в Чикаго като консулско назначение Шкумбата. Плюс увеличения брой паспорти за чужди граждани, предимно от Македония, които стават българи.

Въпросът обаче е как ще се назначават новите консули... Най-добре за тях да не важи политическата квота за назначения във Външно. За да не видим някой като Шкумбата или Румяна Желева пратени зад граница. Или като бившия посланик в САЩ, който беше затрил протоколите от гласуването зад граница за парламентарните избори през юли 2009 г.

Политическите назначения не вършат работа на емигрантите ни в чужбина. Те не вършат работа и на партията, която ги е скатала там. Със сигурност един честен конкурс би могъл да намери подходящите кандидати - а в него най-добре да бъдат допуснати за участие и кандидати от средите на самите емигранти.

Какъв по-добър консул в САЩ например от българин, установил се там и създал добра репутация и контакти - стига той да иска да работи за сънародниците си, а не да пести от командировъчни и къде дребни, къде по-големи "сделчици" на място...

Като финансист Дянков ще трябва да намери и средства за бъдещите назначения - ако наистина ще ги има, а не е просто поредна чужбинска фукня. Лесно ще е - просто закрива търговските представителства на България. Колегата му - икономическият министър Трайчо Трайков, се беше заканил, че ще ги разкара - в края на 2009-а, но, неизвестно по какви съображения, ги запази.

СТИВ-овете са 58 в 41 страни и до м.г. нямаха даже и мандати за престоя си - освен че липсваха ясни критерии за свършената от тях работа. Съдейки по немощния ръст на чуждестранните инвестиции у нас, който вече е сред критериите, България спокойно може да се лиши от услугите им. Политическите назначения са силни и сред тях. Издръжката им годишно е 100 000 - 150 000 лева, почти колкото ни струва и военен в Ирак.

Освен това емигрантските общности, които са сигурен източник на инвестиции отвън - парите, които те изпращат на близките си, както се оказа са повече от усвоените от ЕС, заслужават някакво внимание и грижа от страна на българската държава.

Не е ясно дали изявлението на Симеон Дянков е съгласувано с външния министър Николай Младенов и неговите виждания за дипломатическите служби. Самият Младенов е сред хората, които се обявиха - и сложиха началото на промени в МВнР. Но въпреки това беше поставен в достатъчно конфузно положение с назначението на Шкумбата...

Със сигурност обаче като млад и ерудиран човек външният ни министър си дава сметка, че е важно да бъде променен начинът, по който работи българската дипломация. Затова нека поне отстрани политическата намеса при назначенията на консулите. И това ще е голяма победа за начало.

Oще: българи  дипломати  емигранти  квота  конкурс  консули  николай младенов  симеон дянков  чужбина 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.02.2011, 13:08

2 Toni Andonov | 06.03.201110:26

Хаха, да. Ами, не знам какво е завършил Дянков. Не е важно къде. Във всички университети по света, не съществува чак толкова огромна разлика, в обучението. Много хора се заблуждават, че разликата между Харвард и УНСС София е огромна. Напротив - никаква, относно учебната материя. Не говоря за база, условия. Докато в Харвард учат само богати лекета, дето през живота си не са направили едно нещо сами, то в УНСС учат нормални хора. По мои скромни познания, ако Дянков беше добър икономист, не говоря за Експерт, България нямаше да затъва. Моята скромна прогноза е,че страната ще стигне ръба на беднитията още август месец
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.02.2011, 12:23

1 AlahAkbar | 04.03.201112:36

Ха ха, авторче прекали ... Честен конкурс !???? Чавка ли ти е изпила мозъка или се правиш, че не знаеш как се нареждат наши верни хора на сладки заплатки в чужбина. А Тиквата откакто е на власт само съкращава мисиите ни в чужбина. Да те видим как ще направиш коктейл за Трети март с 500 евро лимит???
   

оценка

+0 -0