Пост - терминал | webcafe.bg
Webcafe

Пост - терминал

Цветана ГеоргиеваЦветана Георгиева
12.05.2016, 19:00 (обновена 13.05.2016, 10:52)
Томислав Дончев

Снимка: © Webcafe.bg

Кохезионната политика на МС е доста по-различна от тази на ЕС

13.05.2016, 10:30 ч.: Изглежда, речта на Цветан Цветанов отново изпревари мисълта му - 24 часа след като лично номинира Томислав Дончев за социален министър, се оказа, че "действително той не бил много съгласен да заеме тази позиция".

Тръпнем в очакване на следващото предпоследно решение...

* * *

Един габровец поканил гости, сложил хляб на масата и непрекъснато подканял хората да ядат. „Хайде, че след малко идва кокошката", казвал домакинът на няколко пъти, а като изяли хляба, се обърнал към жена си: „Донеси кокошката да изкълве трохите от земята".

Искрено се надяваме Томислав Дончев да не е стиснат като социален министър (за обществените поръчки това вероятно е положително качество). Бившият кмет на Града на хумора и сатирата преди години пое руля на европейските фондове, но човек дори и добре да управлява, рано или късно го застига нов пост.

Такава се прави политика в България, логиката малко е обърната и много пост-терминална: спомнете си Анна-Мария Борисова, Иван Данов, Мариана Георгиева, които бяха назначени за министри на каквото дойде и на каквото има. Няма да ни стигне времето да изброим всички стряскащи примери по веригата от А(нгелкова) и Б(инев) до Я(не Янев).

Опозиционният завой на АБВ накара Бойко Борисов да извади универсалното лепило, за да запълни дупката, казано метафорично - да намери своята повече лоялна, отколкото идеално-пасва-на-всичко фигура а-ла Меглена Кунева.

Оказа се мъж, говорещ с неприсъщи за нормалността думи като „бенефициент", „индикативната годишна работна програма" и „верифициране и сертифициране на разходи".

Дончев изглежда много далеч от социалното министерство и буквално разкрачен между всичко това, което имаме като ресори в правителството, а и още от вратата ще бъде посрещнат с належащи въпроси като ранното пенсиониране и реформата в системата на ТЕЛК-овете.

Затова ли на Ивайло Калфин му се плаче?

От милиони евро Дончев ще обърне калкулатора в минимални работни заплати и се захваща с безработица, пенсии, осигуровки, детски надбавки, изобщо една драматична сфера от индивидуални партиди, по която май само социалистите гаснат.

Таско Ерменков се заяде с Дончев, че предния път, когато щял да става министър на икономиката, правителството паднало. А какво ли щеше да каже червеният депутат, ако ГЕРБ бяха номинирали тежката артилерия Десислава Атанасова? Или бяха решили да преотстъпят мястото на стабилно готовите да управляват ДБГ?

Дончев е третият вицепремиер, който по неволя става министър - първо социологът и коалиционен крепител Румяна Бъчварова пое МВР, след това Кунева иззе образованието. Впрочем, той е работил като учител в Хуманитарната гимназия във Велико Търново, та може би щеше да се чувства по-добре парашутиран в МОН, ако нещата се бяха развили по друг начин. (А и там тръгва нова оперативна програма за наука и образование)

Както и да е. Борисов няма повече заместници, които да попълват нови министерски дупки. А пейката на ГЕРБ не изглежда никак дълга.

Oще: герб  дбг  дончев  ивайло калфин  кадрова политика  къса пейка  къса пейка на герб  министерски съвет  разпределение на постове  социален министър  томислав дончев 


Още от Да го web@...

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.