Пост - терминал | webcafe.bg
Webcafe

Пост - терминал

Цветана ГеоргиеваЦветана Георгиева
12.05.2016, 19:00 (обновена 13.05.2016, 10:52)
Томислав Дончев

Снимка: © Webcafe.bg

Кохезионната политика на МС е доста по-различна от тази на ЕС

13.05.2016, 10:30 ч.: Изглежда, речта на Цветан Цветанов отново изпревари мисълта му - 24 часа след като лично номинира Томислав Дончев за социален министър, се оказа, че "действително той не бил много съгласен да заеме тази позиция".

Тръпнем в очакване на следващото предпоследно решение...

* * *

Един габровец поканил гости, сложил хляб на масата и непрекъснато подканял хората да ядат. „Хайде, че след малко идва кокошката", казвал домакинът на няколко пъти, а като изяли хляба, се обърнал към жена си: „Донеси кокошката да изкълве трохите от земята".

Искрено се надяваме Томислав Дончев да не е стиснат като социален министър (за обществените поръчки това вероятно е положително качество). Бившият кмет на Града на хумора и сатирата преди години пое руля на европейските фондове, но човек дори и добре да управлява, рано или късно го застига нов пост.

Такава се прави политика в България, логиката малко е обърната и много пост-терминална: спомнете си Анна-Мария Борисова, Иван Данов, Мариана Георгиева, които бяха назначени за министри на каквото дойде и на каквото има. Няма да ни стигне времето да изброим всички стряскащи примери по веригата от А(нгелкова) и Б(инев) до Я(не Янев).

Опозиционният завой на АБВ накара Бойко Борисов да извади универсалното лепило, за да запълни дупката, казано метафорично - да намери своята повече лоялна, отколкото идеално-пасва-на-всичко фигура а-ла Меглена Кунева.

Оказа се мъж, говорещ с неприсъщи за нормалността думи като „бенефициент", „индикативната годишна работна програма" и „верифициране и сертифициране на разходи".

Дончев изглежда много далеч от социалното министерство и буквално разкрачен между всичко това, което имаме като ресори в правителството, а и още от вратата ще бъде посрещнат с належащи въпроси като ранното пенсиониране и реформата в системата на ТЕЛК-овете.

Затова ли на Ивайло Калфин му се плаче?

От милиони евро Дончев ще обърне калкулатора в минимални работни заплати и се захваща с безработица, пенсии, осигуровки, детски надбавки, изобщо една драматична сфера от индивидуални партиди, по която май само социалистите гаснат.

Таско Ерменков се заяде с Дончев, че предния път, когато щял да става министър на икономиката, правителството паднало. А какво ли щеше да каже червеният депутат, ако ГЕРБ бяха номинирали тежката артилерия Десислава Атанасова? Или бяха решили да преотстъпят мястото на стабилно готовите да управляват ДБГ?

Дончев е третият вицепремиер, който по неволя става министър - първо социологът и коалиционен крепител Румяна Бъчварова пое МВР, след това Кунева иззе образованието. Впрочем, той е работил като учител в Хуманитарната гимназия във Велико Търново, та може би щеше да се чувства по-добре парашутиран в МОН, ако нещата се бяха развили по друг начин. (А и там тръгва нова оперативна програма за наука и образование)

Както и да е. Борисов няма повече заместници, които да попълват нови министерски дупки. А пейката на ГЕРБ не изглежда никак дълга.

Oще: герб  дбг  дончев  ивайло калфин  кадрова политика  къса пейка  къса пейка на герб  министерски съвет  разпределение на постове  социален министър  томислав дончев 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.