Цецка не е това, което е | webcafe.bg
Webcafe

Цецка не е това, което е

webcafeДияна Костова
03.10.2016, 16:35 (обновена 04.10.2016, 21:02)
Цецка Цачева

Изглежда почти никой не си дава сметка, че като председател на Народното събрание Цецка Цачева стои на по-висока позиция в държавната йерархия от Бойко Борисов. Нищо, че Борисов смята за "понижение" президентската власт.

Цецка Цачева влезе "на патерици" в президентската битка, която досега обещаваше служебна победа на ГЕРБ.

От "майка на нацията, душата на компанията и нова кръв за президентството" до "Борисов с пола и очила, най-удобния съперник на БСП, и онази, която изтегли късата клечка" - квалификациите по неин адрес вече подсказаха как ще изглежда предизборната кампания през следващия месец.

Цачева ще се опитва да пребори клишето "президент по метода на изключването", докато Цветанов минимизира електоралните щети, които води след себе си не особено популярният й образ.

И това няма да е лесна задача - показателно е колко смаяни коментари дойдоха след номинацията й.

Изглежда почти никой не си дава сметка, че като председател на Народното събрание Цецка Цачева стои на по-висока позиция в държавната йерархия от Бойко Борисов. Нищо, че Борисов смята за "понижение" президентската власт.

Независимо дали Цачева ви харесва или не - и сега тя представлява България в срещи на високо ниво по цял свят, и сега "приема паради" по официални празници.

В продължение на 5 години тя получаваше равна по обем и еднаква по съдържание справка от службите за сигурност - същата, която се получава всяка сутрин на "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2. Има право да чете класифицирана информация, участва в КСНС, може да изисква доклади от всички видове разузнавателни служби в страната.

Ако се смущавате от вероятността да слушате Новогодишната реч на Цецка Цачева - редно е да знаете, че тя и сега има право на обръщения към нацията по БНТ и БНР, при това по всяко време на годината (Слава Богу, не злоупотребява с него).

Ако смятате за недопустимо президентът да не говори свободно поне един чужд език - спомнете си, че когато през 2001 г. Георги Първанов беше избран за държавен глава, можеше да се похвали само с това, че "ползва" руски.

На теория - далеч по-логично е да "повишиш" в ранг председателя на Народното събрание, отколкото кмета на n-ската община. Така е обаче само на теория.

На практика, Цецка Цачева дълго време ще бъде идентифицирана като "лицето на парламентаризма" от първия мандат на ГЕРБ.

Неслучайно тогава изгря и "звездата" на Мая Манолова - законите, наложени от Фидосова и компания, падаха като круши при атака пред Конституционния съд. Над 130 текста, приети с мнозинство от ГЕРБ, бяха отменени като противоречащи на основния закон.

Разбира се, Цецка Цачева не може да бъде обвинявана за цялото наследство на "тежката артилерия" - но съвсем основателно ще бъде критикувана за него.

Уверенията от лагера на ГЕРБ, че тя "няма да губи време тепърва да учи конституцията", не са достатъчни, когато от нея и екипът й ще зависи да упражняват качествен контрол на НС чрез отлагателното вето.

Способността й да не допуска партийна диктовка при подбора на професионални кадри също ще бъде поставена под въпрос - от посланическите постове, през Конституционен съд, БНБ и НСО, та до евентуалното служебно правителство. Особено с оглед на чувствителната тема с назначениетo на собствения й съпруг (архитект) на "експертни" длъжности в "Булгартабак" и РВД.

Добре би било и да се откаже от речитатива "В съединението е единението" и "Най-важен е висшият пилотаж на диалога с гражданското общество".

Да, Цецка Цачева не е това, което беше през 2009 г. - не само защото най-после замени костюмите в дантела и цветна дамаска.

Досега се стараеше да не се замесва в крещящи скандали, не може да бъде обвинена в прилепчивост към олигархични кръгове, а и "компроматите" с музикалните й изпълнения дори будят симпатии у някои хора.

Но първото впечатление е най-важно - а то е такова, че трудно може може да генерира подкрепа извън собствената й политическа сила.

Сега влиза в кампанията от задължаващата изходна позиция "и без кандидат ГЕРБ печели 51%".

За партия, която не е губила национални избори от създаването си - всичко по-различно от победа би било равнозначно на провал. Но може да бъде и свидетелство за предварително свирен мач в полза на по-слабия отбор. Едва ли е случайно, че Борисов заложи главата си за успех на първия тур - но не и за балотажа.

Oще: бнб  герб  дондуков 2  конституционен съд  кснс  министър-председател  новогодишната реч на цецка цачева  нсо  президент  президентски избори  служби за сигурност  служебно правителство  цачева  цветан цветанов  цецка цачева 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 19.04.2016, 10:42

21 dian_g | 04.10.201617:59

И все пак онзи "шведски ди-джей" в платената статия от вчера не е нито "шведски", нито "бежанец" ... което е вярно, вярно е ... истината никой не може да оспори ...прочетете отнво платената статия, помислете... Проверете също така каква сума заема на месец Швеция от международните финансови "пазари" (не случайно е в кавички) за да издържа ди-джеи.

А вие ни баламосвате с какво ли не. .бкп, бкп
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

20 паяка | 04.10.201611:48

Слава Богу, не са ме поставили пред толкоз тежка дилема, деде.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

19 dedo adji | 04.10.201611:02

Паяче, ако родителите ти са те нарекли Етиленка или Витринка, срещал съм такива имена, ще зачетеш ли избора им?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

18 dedo adji | 04.10.201611:00

... Бай Ганьо, ти нали беше либерал. ...

ВиК, ти нали беше пучитател на мадам Йес, защо плюеш момчето и?
Всички са хвани единия, блъсни другия, барабар с моя избраник. А Бойко може наистина да си забие автогол с тая цицка.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.01.2016, 12:46

17 7 | 04.10.201610:49

ВК

Напипа ми слабото место, братле.
Да ти кажа право, слаба работа- някви си 3 офшорни акаунта с 6-цифрен прираст, несериозно. Пък и все им трепериш, да не те бъгнат я уикилийкс, я рогатият добитък... Май скоро ще се отказвам, не си струва, честно. Кул
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

16 паяка | 04.10.201610:40

Не бих нарекла името й нито тъпо, нито грозно, щото има и такива. Просто звучи несериозно за главнокомандващ . А щом функциите ти са най-вече представителни в мирно време, дано то все да е такова, добре би било и атрибутите ти да са адекватни. Все пак е близо 60 годишно лейди, обикалящо троновете на най-високите държавни постове вече доста години, а продължава да се именува инфантилно.
Злите езици съобщават например, че Кристалина още като ученичка е преименуваната Сталинка. Знаем за Бригадир. Има варианти. Не че си длъжен. Незачитане е на избора на родителите ти, но пък етикетът си е твой.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

15 Pavur Pezev | 04.10.201610:39

а стига бе-аз си мислех че ВиК-то е десен,градски тандафор хентелегент,па плюе кандидата на десните градски ентелегенти-бохеми,дето дишат КОВО за да са авангардни,щото нямат пари за истинска ''дизайнерска дрога''.само в българия има ''десни'',дето са на средна заплата и обичат педераЗи,сирийски бежанци от Пенджаб и гана.начи е любител на тиквените семки.едва ли е фен на генерала-комуне-кремълска подлога,макар че левият им уклон по повод малцинствата,педерастите и църквата е явен.шизофреници.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

14 VK | 04.10.201610:25

Ей, седмак,

Колко ти плащат за агитацията в полза на Т.Т.?
Струва ли си ?
Дано после можеш се гледаш в огледалото, щото явно знаеш кой кое и за кво се бори.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

13 Pavur Pezev | 04.10.201610:22

седмак,редкия случай е просто едно рядко щастие.лепилар некъв,не му обръщай Фнимание.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 07.01.2016, 12:46

12 7 | 04.10.201610:02

А Т.Т. определено има прилична визия.
И определено говори смислено.
Та, има връзка... Усмивка
   

оценка

+0 -0