Снимката, която промени Европа? | webcafe.bg
Webcafe

Снимката, която промени Европа?

Webcafe.bg
03.09.2015, 16:50 (обновена 06.09.2015, 21:10)
Khaled Yeslam

Снимка: © Khaled Yeslam

Карикатуристи от целия свят реагираха на снимката на мъртвото дете с изображения и хаштаг KiyiyaVuranInsanlik

Няма как да не сте видели снимката на детско телце на брега край Бодрум. Снимката обиколи социалните медии, обиколи началните страници на световни издания, беше показвана в новините по света. Лицето на ужасяващата смърт на бежанците, които търсейки спасение от войната, загиват в бягството си.

Споделянето и показването на снимката се представя като форма на натиск към политиците, като символ на съвършена беззащитност и нужда от грижа, като остър пръст в очите на световните лидери, за които грижата за бягащите от войната „не е приоритет".

Снимката на малкия Айлан Кюрди обиколи медиите дни, след като във Facebook беше разпространена галерия със снимки на мъртви деца на либийските брегове - публикувани, за да покажат, че реалността е такава.

Аргументът на споделящите снимката е, че това дали човек да я види е въпрос на личен избор. За съжаление, не е - никой не може да избяга от масираната атака на снимки с детски трупове.

Смъртта на дете е винаги е ужасна - тя не може да изглежда по различен начин независимо дали е в Турция, Италия или в България.

Дали визуалната офанзива ще доведе до спиране на емигрантите от размирните райони в Северна Африка и Близкия Изток? Не. Дали ще доведе до мир в Сирия и Афганистан? Не. Дали снимките на детски тела ще спрат нелегалния трафик на хора? Със сигурност не.

Както не направиха това снимките на стотици мъртви сирийски деца през 2013 година, убити от отровен газ. Световните медии започват материалите си за Айлан Кюрди със същите клишета за потресения свят и толкова - тогава светът не се промени.

Деца умират в катастрофи, но никой не публикува изображения, защото това няма спре катастрофите.

Кризите, катастрофите, бедствията носят трупове. Умират възрастни, умират и деца. Споделянето на снимките е форма на популизъм. Тези снимки носят малко информация, те са емоция, страх, ужас.

Смъртта на детето на брега на Бодрум наднича от екрана, от монитора, от вестниците и хиляди деца са принудени да гледат снимката на мъртвото дете.

Ако целта е чрез емоционално въздействие тези изображения да приближат човека, който не разбира бежанската криза, до ужаса й, то колко такива снимки са необходими, преди способността да изпитваш емпатия се стопи? А ако сме я докарали дотам, че само снимка на детски труп да може да ни впечатли, то бежанската криза е най-малкият проблем на Европа.

Дали снимката на безжизненото детско тяло ще промени Европа? Европа вече се променя заради хилядите, които тропат на вратата й и това е неизбежно.

Oще: бежанска вълна  бежанци  бодрум  война  война в сирия  дете  европа  европейски съюз  емигранти  имигранти  медии  насилие  сирия  смърт  снимка  снимка с труп на дете 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.01.2012, 13:47

6 sizif | 05.09.201523:10

измислените журналисти ни представят бежанците като някакви маймуни. Можем да ги покажем, да ги подхвърлим и после да ги забравим. А ако разберем, че са хора като нас, може да има и угризения. Работил съм с различни хора на различни места и съм разбрал едно- различават се само по образование и възпитание
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.01.2012, 13:47

5 sizif | 05.09.201523:06

От така наречените демократи някой замисля ли се, че гадната реалност, с която посрещат емигрантите им отнема и последната надежда. после той става ходеща бомба. А тези които ги върнат обратно- какво . Следващия път като се върнат ще са вече терористи с бомби.Няма ли да ни струва повече това. И това само за да могат едни психопати да имат повече пари и власт. Колко е жалка картинката
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 22.03.2012, 15:57

4 Шебек Хасан | 05.09.201517:15

Трагедия, каквато става всеки ден и навсякъде, за съжаление. Ама това не означава, че трябва да съсипем и останалото читаво от Европа и да я превърнем окончателно и безвъзвратно в част от Мюсюлманския свят и Близкия изток.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

3 Mako | 04.09.201522:53

Снимката, която промени Европа?
********************************

Само за протокола - Европа може да се промени истински единствено с използването на атомна бомба. Сърцераздирателни снимки на починали деца на бежанци няма как да свършат тая работа, да се кахъриш за смъртта на чуждите деца е просто пореден акт на лицемерие, докато да събираш труповете на своите...това е нещото, което истински променя. Отдавна е установено, че духовни кризи в обществата се лекуват с много смърт. И с нищо друго, уви.....
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 27.10.2014, 01:00

2 tonkich | 04.09.201514:56

ще е още по дийп и остроумно ако във водата се изобрази отражението на флага на сащ
   

оценка

+3 -1

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

1 Дракон с кисело зеле | 04.09.201513:29

Имам чувството, че разпространението на тая снимка е просто някаква мода - като "Аз съм Шарли" и аватарите с многоцветната дъга.
Сигурно се прави и от същите хора, де да знам? И е противно. Някои неща не трябва да бъдат модно течение - неща като снимките на детски трупове.
   

оценка

+7 -0