Шашкънлъци | webcafe.bg
Webcafe

Шашкънлъци

Емилия Милчева
29.08.2010, 14:57 (обновена 30.08.2010, 21:20)
Мирослав Найденов

Снимка: © БГНЕС

Кое става за ядене, г-н Найденов...Това, което ни посочва държавата, или това, което си купуваме от селски баби

Когато двама земеделски министри от две различни правителстна започнат да говорят едно и също, въпросът винаги е: Кой плаща? Особено когато става въпрос за храните - и техните производители.

Кампанията по БДС, подета от земеделския министър на ДПС Валери Цветанов и охотно продължена от земеделския министър на ГЕРБ Мирослав Найденов, е съвършено безсмислено начинание - що се отнася до качеството на храните и здравето ни. Което се твърди, че е основната й цел. 

Сходствата в начина, по който се води кампанията за храните по БДС, говорят не само за приемственост в политиките - която сама по себе си не е ясно трябва ли да ни радва или не.

Освен БДС-то обаче приемственост има и в тоталното нежелание и на това земеделско министерство, въпреки обещанията на Найденов, да пусне Наредбата за директен достъп до пазара на земеделските производители. Мина година откакто хора от тази власт се клеха, че ще го направят...Правителството я обсъди в началото на годината, но пътят до Държавен вестник очевидно е дълъг.

Така и без БДС за млечните продукти, дребните производители и собственици на по 1-2 крави ще могат, без страх от глоби, да ни продават сирене от сто процента мляко. Но вместо наредбата, която ще подяде пазара на големите производители и собственици на мандри, държавата прави кампанията за БДС. Ще си купите ли пакетирано сирене на който и да е производител - с 1-2 изключения, ако знаете, че има един бай Генчо на пазара до вас, който ви продава истинско краве или овче сирене?

А в същото време дребните производители, които няма как да си продават продукцията, са принудени да продават млякото си по 25-30 ст./л на големите мандри. Изкупни цени от по 50-60 ст./л са фикция - или просто "вписани" в договорите...

Само ще вметнем, че по времето, когато БДС-то беше в силата си, из България мучаха достатъчно крави и блееха още повече овце, за да е сиренето от сто процента мляко и киселото мляко - без влагане на сухо и пр. Сега откъде ще го издоят радетелите на БДС-регенезиса... 

Миналата зима земеделският министър Валери Цветанов обяви как сирене под 7 лева било тотално съмнително. Не може цената на кренвирша да е 3.60-3.80 лева за кг - пак Цветанов. Неслучайно цените на тези две стоки са в устата и на следващия земеделски министър - те са сред най-консумираните в България. Найденов също не пропуска да каже от коя ценова гама кренвиршите стават за ядене - и от коя не. 

Излиза, че най-скъпите кренвирши, които произвеждат не повече от две-три фирми у нас, са годни за консумация. Защо? Ами защото кучето на Найденов не яде от другите. И нашият котарак Томас също. Да, ама хора с 300-400 лева заплата ги похапват...

Ако в тази държава има достатъчно здрав разум, все някоя организация щеше да надигне глас срещу подобни изявления. Работа на земеделските министри, които оглавяват ведомство, под чийто контрол са храните, не е да говорят по този начин. А да покажат изследвания на сертифицирани лаборатории, които да показват какво съдържат тези кренвирши, сирене и прочие продукти в изброената ценова гама. Такива обаче няма.

Ако са вредни, какво всъщност правят на пазара, е редно да бъдат запитани същите тези двама министри, които ни казват как сме били тровени от гадни храни...Изявления от типа "това на такава цена не е сирене/кренвирши/колбаси и пр." миришат на услуги.

Изчерпателна информация на етикета за съставките би осветлила потребителя какво точно купува. Той избира - съобразно цена, вкусови навици, предпочитания към един или друг производител, рекламен натиск и пр. Не е работа на министъра да отваря - или затваря, една или друга пазарна ниша, а да следи качеството и поносимата вредност на храните.

В случай че някой от нас като потребител погледне рационално на нещата, без умиление и носталгия по някогашните храни от соца, на каквито разчита днешната кампания с БДС-то за месните и млечни продукти, ще проумее съществени неща.

Първо, България е подчинена на международните стандарти и пред ISO 9001 се поставя БДС. Не може да се произвежда и продава продукция, ако не е подчинена на БДС ISO-9001. Така че държавен стандарт - въпросният БДС, с който ни продъниха ушите, който да узаконява "качествените" продукти - и по този начин да ги разграничава от качествените, не може да има - освен за пиар цели и в нечия услуга - като да се вдигнат цените например.

Второ, същественият въпрос е къде са блели досега ветеринарите, че са допуснали на пазара кренвирши от "3.60-3.80, които не са кренвирши..." Като бивш висш кадър на Националната ветеринарно-медицинска служба Найденов сигурно знае отговора.

Трето, както се разбра, макар и не така шумно, продуктите по БДС не подлежат на някакъв по-различен от досегашния т.нар. контрол. А на същия. Следователно няма никаква гаранция, че не съдържат същите сурогати, както и останалите. Изискванията към производителите да им разрешат да произвеждат "Старопланински..." с нищо не са по-различни от досегашните - просто вместо своите си "рецепти" представят пред ветеринарите "рецептите", утвърдени по БДС.

Четвърто, което е и първо: да сте чули досега, изобщо за 20 години някой месен или млечен продукт да е бил спрян от производство, защото е съдържал вредни за здравето ни съставки? Следователно следващия път, когато Мирослав Найденов отново започне тв канцонетата си как мрем много бързо в България заради опасните храни, въпросът към него е точно този.

Вероятно ако си купуваме "Старопланински...", средната продължителност на живота ни ще се нарасне с поне 2-3 години. И за това ще сме благодарни на ГЕРБ. 

Проблемът е в контрола - и в липсата на правдива информация върху етикетите на стоките у нас, които са също толкова лъжливи като партия в предизборна кампания. Те спестяват достатъчно информация, а няма кой да провери съответствието й в самия състав на пакетираната храна.

Да, отвреме навреме някои РИОКОЗ, /които обаче са към здравното министерство/, съобщават как в еди-коя си вафла, брашно, народна наденица и прочие продукти има например ГМО в пъти над разрешеното съдържание. И с това всичко отминава.   

Така че цялата работа с БДС-то е мижи да те лажем. Моля, не хващайте вяра. Или прегърнете вегетарианството - като автора. 

П.С. Наскоро мои приятели ми споделиха как - за да не купуват за децата си натъпканите с антибиотици и  вредни фуражи за бърз растеж пилета, платили на жена в едно от софийските села, която им гледала 10-15 пилета. Така децата им се хранят с истинско месо от свободни животни... Цената е същата като да си купиш охладено пиле, даже по-евтино им излязло.  

Oще: бдс  валери цветанов  герб  дпс  мирослав найденов  храни 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.03.2012, 13:53

7 rossbul | 19.03.201221:53

Нов интернет портал – WAZZUB e търсачка подобна на Google, но е решила (за първи път!)да дели 50% от приходите си с регистрираните потребители.Регистрирайте се и с поканата към близки и приятели започвате да печелете от8-ми април 2012! Всеки нов приятел, който ще поканите с персоналния си линк, било чрез коментар във форум, e-mail , Skype или разговор, и се регистрира чрез него, увеличава факторът, по който ще се изплащат парите ви! Успех! Прилича на пирамида, но не е, защото след 08.04.2012 се спира регистрацията на нови членове!! Вашата покана е тук: http://signup.wazzub.info/?lrRef=8bc4c53e
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.08.2010, 13:11

6 Бай Пешо Танкиста | 31.08.201013:25

Блазе му на автора,за това че си вярва за "чистото" вегетариянство ! Както е с месото,така е и със зеленчуците и с водата, и с бензина и много други неща,които ако почне всеки от нас да ги изброява ,няма да стигнат 2 часа време да се изброява ! Така че,вегетариянството трудно би ви избавило от пестициди,ГМО,нитрати,фосфати и всякви гадости,които тка или иначе си набавяте от въздуха и водата (без ГМО-то де).Всичко май опира до приспособимост на всеки един организъм към външната враждебна среда и уловия.Та преди да сложа точка ,бих искал да река че месоядни,вегетариянци,хетеросексуални,хомосексуални,гладуващи,сити,содомити,богомили и всякви -да вземем да повдигаме по-често подобни въпроси,като национални проблеми.Все пак затова си избираме депутати,не само да плюскат "депутатски" кюфтенца и кафенца-основното е те да защитават правата на хората,които са ги избрали от даден район!!! Ваше законно право е да им се задават въпроси,а те да търсят отговори,които после да дават на избирателите си!!! Така ,че се поинтересувайте,как да се свържете с народните представители от вашия район и питайте докато не ви дадат отговор.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.08.2010, 10:12

5 Hristo Nikolov | 31.08.201010:12

Не съм съгласен, че малките производители с по 1-2 крави ще ни продават истинско мляко и сирене.
Бабките по селата са такива тарикатки, че веднага ще почнат да бъркат в казаните в мазето сухо мляко и соево брашно. При това техните буламачи, освен че няма да са натурални, ще са и доста опасни, защото ще се правят от хората без грам знания и образование, но за сметка на това с алчност в излишък. Не са малко примерите от първите години на демокрацията, когато по селата поливаха зеленчуците с какво ли не, намерено или откраднато от разградените дворове и складове на ТКЗС-тата, само защото "леля ти Куна" така е казала.
По селата и малките градове хората много обичат да си завиждат, а надзъртането в чуждите дворове е любим и масов спорт. Така че е фактически невъзможно, когато едната баба дойде от Метро с 10 кг. торба сухо обезмаслено мляко, и от две хилави крави почне да продава по 50 литра мляко на ден, другите бабки да не разберат и да не измислят нещо още по алтернативно! Просто няма такъв филм. Не и в България. Не и при българският манталитет.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.08.2010, 08:18

4 Kolev | 31.08.201008:26

Кратко, точно, ясно и за съжаление много, ама много, вярно! Диагнозата се отнася и за здравеопазването!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.06.2010, 12:42

3 Мария | 30.08.201012:36

Не случайно "стара планина" веднага започна да се произвежда от компрометираната, мутренска фирма "Тандем". Това го казвам като прост потребител. Пробвахме вкъщи кебапчета и варен салам. Първо, че не е вкусно, второ - само със свинско не става, трето - Е-тата не са по-малко. По-добре да си взема едно шпеково бургасче на "КФМ". Вижте му етикета, и ще се убедите.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.04.2010, 20:11

2 Данъкоплатец | 29.08.201022:49

Най-искренни поздрави за статията!За мое огромно съжаление крави и овце в България не се гледат вече,птицевъдството и то почти фалира ,а производството на млечни и месни изделия е в разцвет !
Миро Мазния е напълнир гушката с рушвети и здраво прокарва лобистки интереси.Остави ветеринарните лекари на милоста на случайността , не им плаща парите по лицензиите,не им превежда парите по извършените масови мероприятия и се хили ехидно,неговите "работодатели" ще вкарат 20 годишни мърши и сухо мляко от чужбина,а той ще си прибере комисионната.
Това е правителството събра "специалисти" от кол и въже,сега си избиват разходите по инвестицията в предизборни разходи и квоти,връщат услугата на разни "бизнесмени" дето са ги издигнали до висотата на министерските и депутатски кресла,а българинът пак псува под сурдинка,стои гладен и жаден,чака следващите избори и търси нови месии.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.08.2010, 16:54

1 Joro Deevski | 29.08.201017:02

Изклучително точна статия поздравления за автора й.Само да опресня паметта на автора щяхме да се занимаваме приоритетно със заменките ощетили скъпата ни татковина с ....... а се заровихе в разните ми кебапчета и стари планини и от къде ще вземе толкова мляко министъра за да направи сирене и кашкавал истински ама тъпи бълхари пуснат канал 1 и бтв и квото там такова е мазохисти аз съм циганин
   

оценка

+0 -0