Как България и Молдова се оказаха "опасно близки" | webcafe.bg
Webcafe

Как България и Молдова се оказаха "опасно близки"

webcafeМария Панайотова
15.11.2016, 16:21 (обновена 16.11.2016, 13:43)
Радев Молдова

Снимка: © Economist

Заглавието на The Economist отразява "втората вълна" - на медиите, които все пак си дадоха сметка, че Румен Радев не е съвсем онзи, за когото го представят световните агенции

Tъкмо когато всички спряха да бъркат София с Букурещ, започнаха да я пакетират с Кишинев.

Изведнъж България и Молдова се оказаха държави в комплект. Причината: както у нас, така и в бившата съветска република се проведоха президентски избори в неделя, а според чуждестранните издания - и на двете места печели кандидатът с топли чувства към Кремъл.

Euronews посочва, че "Влиянието на Москва расте, след като България и Молдова избраха проруски лидери", а Tribune de Geneve предупреждава, че "Вятърът на русофилията помита Източна Европа".

The Economist даже обяснява, че Радев е подкрепян от "българските социалисти, които разчитат на консервативните пенсионери и на свързаната с Москва Българска православна църква".

Дали само Велислава Дърева и близкият до Станишев отец Стоян от пресконференцията на Радев са достатъчни, за да поставим знак за равенство между БПЦ и БСП? Най-вероятно не. Във всеки случай, демографската карта на изборите показва малко по-различни резултати.

Италианският La Stampa дори доукрасява творчески профила на новия български президент, като твърди, че "Румен Радев бил личен приятел на Путин". Ех, да знаеше Цачева за този компрометиращ комплимент - обещаната екскурзия до "Плевенската Панорама и целогодишните spa центрове" щеше да й загорчи...

Руската жилка на Румен Радев е определение, което е must във всеки чуждестранен материал на тема България.

Въпреки това, Радев сериозно се различава от молдовския си аналог Игор Додон, който спечели изборите с обещание да присъедини Молдова към Евразийския икономически съюз, в който членуват Русия и близките й сателити.

Молдова беше териториална част от СССР до август 1991 г. 10% от населението й е руско малцинство. Връзките и зависимостите с Кремъл са много по-сериозни от опитите за влияние у нас.

Първата работа на новия молдовски президент ще бъде да посети Москва. Ако Радев удържи на обещанието си - би трябвало да отскочи първо до Румъния на обмяна на опит с Моника Маковей по съдебната реформа...

Между другото, само след месец и половина ще се навършат 10 години от приемането на България в Европейския съюз - откъдето и да го погледнеш, внушителен период. През 2018 даже ще председателстваме ЕС.

Клишетата и липсата на обективна оценка явно са присъщи не само на българската журналистика. Замислете се следващия път, преди да цитирате гръмко какво казва някое чуждестранно издание.


Oще: българия  игор додин  може ли да вярваме на чуждестранните медии  молдова  президентски избори  румен радев  цецка цачева  чуждестранни медии 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 06.02.2011, 00:41

1 volodia | 16.11.201610:35

Ние винаги ползваме челния руски опит, особено мафиотския!
Арестуваният за корупция икономически министър на Русия Алексей Улюкаев е бил член на Надзорния съвет на Внешторгбанк (ВТБ). Той, заедно със зам-шефът на ВТБ Юрий Соловьов бил сред вдъхновителите за отпускане на милиони на българина Спас Русев за придобиване на Виваком и БТК, съобщава електронното издание „Фрогнюз”, позовавайки се на свои източници от Кремъл.
По данни на руската ФСБ, която е следила и подслушвала Улюкаев повече от година, той е замесен в грандиозния скандал с най-големия български мобилен оператор. Чрез Соловьов задачата била възложена на братята Велчеви – Милен и Георги, които представляват ВТБ в България, а те опериали на най-високо ниво у нас Бесен
   

оценка

+1 -0