Синдикалистите нямат спирачки | webcafe.bg
Webcafe

Синдикалистите нямат спирачки

Златина ДимитроваЗлатина Димитрова
18.02.2015, 17:59 (обновена 19.11.2016, 20:47)
Протест на КНСБ

Явно на синдикатите не им е достатъчно, че винаги са на гребена на вълната

Какво е синдикат и какъв му е смисълът? Този въпрос може би трябва да си зададе синдикалният лидер Пламен Димитров, който в последните дни бяга от всякакви дефиниции.

След като се застъпи за правата на трудещите се в сивата икономика и китайските плетачи на мартеници, той съвсем насериозно попита и кой представлява политически работещия българин и дори се екзалтира: „Дошло ли е време за директно синдикално представителство в законодателната власт".

Явно на синдикатите не им е достатъчно, че винаги са на гребена на вълната и са с всяка власт. Те се ориентират накъде духа вятърът за онези, които представляват, но след като вече е отвял всичко - както беше с исканата оставка на кабинета „Орешарски", когато вече беше ясна. Или със защитата на служителите в мините, които все още най-добрата покупка по време на избори. Или със завода в Горни Лом, който се взриви и се оказа, че работниците са получавали мизерни възнаграждения, но не се чу синдикати да са се борили срещу това през годините.

Работещите българи нямат нужда от синдикално представителство във властта, дори точно обратното - последното, което им трябва е още едно извадено от нафталина на соца подобие на политик, потопено в удобното парламентарно кресло. Синдикатите и досега успешно се доказват като абсолютно безполезни, освен шумен придатък по време на тристранка.

Работещият българин няма нужда от защита в сивата икономика - има нужда от работа, която да го извади от „неформалната икономика" и да го вкара в нормалната. Има нужда още правата му да бъдат защитавани не само около избори - преди и след смяната на властта. И да бъдат законово защитени, а не синдикално. И да знае как да потърси правото си, ако бъде нарушено, и че може да го направи, без да бута рушвет.

Когато едно синдикално обединение, което по дефиниция защитава правата на работниците и служителите, нито го прави, нито ги представлява пред работодатели и власт (освен по псевдомитинги с лилави знаменца), какъв е смисълът от него въобще?

Ако синдикалните лидери търсят изява на полето на законодателната власт - има избори, нека се явят, но не за сметка на тези, които уж представляват и чиито права очевидно и в момента не защитават.

Oще: горни лом  димитър манолов  закон  законодателна власт  изпълнителна властю  кнсб  кт подкрепа  неформална икономика  пламен димитров  синдикални лидери  синдикат  синдикати 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 16.04.2015, 15:09

1 Пенка Петрова.100001647520876 | 16.04.201515:18

Преди години съпругът ми ходи по работа в Турция. Беше впечатлен, че там има три синдиката. Този който събере най-много членове, той участва в тристранния съвет, т.н. "Тристранка".
И така имат стимул да защитават работещите, защото иначе отиват при конкуренцията боксиране
Просто и ефективно!
   

оценка

+0 -0