Починете... | webcafe.bg
Webcafe

Починете...

Тома Захариев
21.08.2011, 01:38 (обновена 21.08.2011, 10:53)
Бойко люпи семки

Снимка: © БГНЕС

Ами ако няма някой по-народолюбив от Бойко?

Въпреки отчетливите комунистически нюанси в поведението на сегашното правителство, упорстовото, с което на чувствителния електорат, който го избра, започва да се говори за наглото му разточителство на пари, прилича на още по-класическа пропагандна тактика.

Според репортаж на bTV това лято Народното събрание е удвоило парите за ремонти на ведомствените бази и жилища на депутатите спрямо миналогодишния антикризисен бюджет. От думите на репортера Караджов става ясно, че тече ремонт на фасадата на бившия Партиен дом и на кабинетите вътре на стойност 2 млн. лв. За ПВЦ дограмата в квартирите на депутатите са предвидени 400 хил. лв.

Три милиона лева или близо половината от бюджета на парламента за капиталови разходи са за ремонта на почивната база на парламента във Велинград, която не е ремонтирана основно от 32 години. За над 350 хил. лв. се ремонтират покривите на почивните бази в Евксиноград и Шабла, а над четвърт милион струва ремонтът на почивната база на МС в Боровец. 13 бунгала на Камчия, собственост на Министерството на околната среда и водите, се ремонтират за 390 000 лв., завършва репортажът, като се посочва, че годишният бюджет на НС е 58 млн. лв.

Ако успее да надмогне първоначалния афект от набързо нахвърляните "хиляди" и "милиони", всеки нормален гражданин би стигнал до заключението, че като не умеят да контролират собствения си живот, както и избора си на лидери, на българите им остава да се опрат на дребнавата теза, че чуждото консуматорство е причина за тяхната бедност. Само хвърли един поглед по форумите след тая новина и ще видиш как там цари комунистическият дискурс, който заклеймява(ше) всяко подобно поведение като "антинародно".

Ясно е, че депутатите струват далеч по-малко, отколкото им се дава за това, което дават. Но да не би да не е соцпохват спекулацията с всенародната нищета тип "хората гладуват, а те си строят рехабилитационен център". И ако ще се късат нервите на едно комплексирано еснафско общество по този начин, властта ще продължи да се взема чрез триумфалния популистки образ на поредния харзиматичен герой, който обещава справедливост на масите. Вместо експертност.

Явно активният електорат не се слави с ценз, а с налапване на куката, кордата и тапата на емоционалните медийни послания. На този електорат проблемът му е, че гадните привилегировани служители в Парламента почиват в станция за милиони, вместо цярящата корупция за милиарди. Защото учи живота, излегнал се удобно пред телевизора. Почивайки.

Затова и имаме примитивното вярване, че ако властта разполага с удивителни блага за съществуване, същото се полага и на нас, а ако ние крайно нямаме възможност да си ги осигурим, управниците ни също трябва да живуркат по нашия сиромашки аршин, вместо да изнагляват с ремонт на обителта си.

Отдавна сме в „посткласово" време, в което "добруването" ни (по Цачева*) зависи от самодейността ни и отговорността ни, а не от взирането в алчния лукс, който цари на върха на йерархията. Не че не е важно колко харчи властта за освежаване на кабинетите и почивните си бази (а и кой точно ги ремонтира?). Но когато избирателите (защото в момента зрителите са избиратели) се разстройват с подобни медийни съобщения, са склонни инатливо да си дадат гласа за всеки, който ги увери, че работи на старата си пишеща машина, а не на някакъв скъп Mac.  

Реформаторска партия се появява там, където има реформаторско мислещо съсловие. А щом башмедиите за пореден мандат след 89-а си играят със страстите български, значи сме узрели само дотам да избрем някой по-народолюбив от Бойко. Ами ако няма такъв?

Oще: бази  йерархия  квартири  комунизъм  милиарди  милиони  парламент  ремонт  хиляди 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

9 lele male | 22.08.201112:50

Вълкът сит и агнето цяло... Тази поговорката вече не е валидна!
Днес поговорката е: Вълкът /политиците/ сити - агнето /държавата/ цяла - а на овчаря /народа/ - лека му пръст!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.06.2011, 11:19

8 Vesela Angelova | 22.08.201111:38

Е добре де, аз като проста електорална единица, дето учи живота излегната пред телевизора, не разбрах - да се радвам ли, дето в условията на криза си ремонтират почивната база; да се правя, че това не се случва или пък да се гневя. Може ли малко тълкуване за по-обикновените хорица като мен?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.12.2010, 12:04

7 LaForce | 22.08.201109:48

автора е или пропагандист за "богатите" или силно социално неориентиран заблуденяк! просперитета на бедните еднафо кумонисти - зрителите, избирателите и т.н. НЕ ЗАВИСИ от личната им отговорност драги... престанете с тези простотии, СИСТЕМАТА тя е виновна за бедността на хората, защото системата е тази, която превръщайки едни в богати държи масите бедни... няма начин да има богати ако няма бедни... твърдения от типа сам си си виновен че държавата те преебава и богатите са богати едва ли не по божията воля са суууперрр нагли пропагандни простотии... дано са му платили на афтора че иначе сам си го набутва дълбоко...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.05.2011, 23:16

6 tytyrytka | 22.08.201108:38

Няма никаква класическа пропагандна тактика.

Просто бат Бойко си има харизма да разлайва точните кучета на точното място.
Рядко се раждат такива български, достойни мъже.

Браво Бойко, усмихни им се лукаво с онзи хитър блясък в очите.
Останалите само могат праха ти дишат!
Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.05.2011, 19:03

5 King | 22.08.201107:16

Бат Бойко е номер едно !!!
Дано да го изберат, лично ще бия 2 часа път до Отава че да мога да гласувам за него, харесва ми как работи човека движат се нещата, ето догодина и магистрала ще има до морето, какво повече да искаме !!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

4 Чинчифон | 21.08.201121:22

Your Majesty,дори да го е казал само в едно изречение,пак е излишно.Защото всички предварително знаем поне две неща.Първото е,че природата на човек е устойчива /вълкът,козината,нрава и т.н./.И второто е,че от лайно локум не става.Въпреки ранга на лайното,продуцирано от свинско,но без зеле.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

3 Mile Manolov | 21.08.201113:35

важно е средностатистически да ядеме свинско със зеле Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.03.2011, 16:53

2 My Majesty | 21.08.201113:01

Чичифоне, той го е казал в едно изречение, ама после го е размил и отиде коня в ряката Усмивка
Мисълта на автора е, че правителството и групировките около него крадат милиарди, но журналистите са се вторачили в милионите.
За мен няма нужда да противопоставя едното на другото. Еднакво важно е за електората къде отиват данъците му и как го крадат. Независимо дали става въпрос за хиляди, за милиони или за милиарди Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 21.08.201111:26

Дори само първият абзац на това дълго слово е напълно достатъчно за диагноза.Освен ако автора не пожелае да повтори,на кратко,какво точно
е искал да ни каже. Намига
   

оценка

+0 -0