300 журналисти остават без работа! | webcafe.bg
Webcafe

300 журналисти остават без работа!

Красимир ГрозевКрасимир Грозев
20.03.2016, 09:47 (обновена 21.03.2016, 19:13)
български пилоти, ВВС

Снимка: © Красимир Грозев

Трудно да се повярва, че българските авиатори не искат да разполагат с нова и модерна техника, която ще им даде по-добри възможности да изпълняват своя дълг.

300 журналисти остават без работа, защото единственото умение, което притежават, е да използват функцията „copy - paste". Супер новина, нали?

Е, не е истина, но пък този петък можахме да се насладим на следното епохално заглавие - „Русия бие тревога: Стотици пилоти в България ще загубят работата си!".

Причината? Преминаването към гнила капиталистическа техника, разбира се!

В четвъртък вечерта сайтът regnum.ru публикува материал, отразяващ изказванията на родния министър на отбраната, че в скоро време ще се вземе правителствено решение за покупка на нов изтребител.

Дотук добре, но между другото в статията се казва, че преминаването към нова техника ще струва работата на 300 български военни пилоти и инженери.

Ето защо решението за покупка на нови изтребители не се подкрепяло от българските Военновъздушни сили, както пишели местните (сиреч, българските) медии.

Отваряме една скоба, за да напишем, че regnum.ru е от големите руски информационни сайтове, но минава в категорията полу-пропагандни медийни бухалки.

Собственикът на сайта има забрана за влизане в Балтийските страни, а Министерството на външните работи на Туркменистан многократно се е оплаквало от поднесената в сайта информация във връзка със страната му.

Сигурно статията щеше да остане незабелязана в България, ако не беше чинно преведена на български и публикувана на сайта „Руски дневник", който е част от проекта „Russia Beyond The Headlines", директно спонсориран от руското правителство.

Акцентът на преведения материал обаче е вече друг - „Стотици пилоти в България ще загубят работа без руските изтребители" тръби „Руския дневник". А заглавието е толкова изкушаващо, че директно е „препечатано" в няколко български информационни сайта.

А каква е истината? Както може да се очаква, сензация няма, а да се информираме за случващото се у нас от руските медии е направо абсурдно.

Според актуалната „Програма за развитие на въоръжените сили" българските ВВС ще разполагат с 29 бойни самолета към края на 2020 г. Горе-долу, толкова са и в момента.

Същият документ не предвижда съкращения, а предполага замяната на сега използваните изтребители с нови.

Дори началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов заяви, че на България ѝ трябва повече военна авиация и повече армия. При толкова жега покрай границата, едва ли някой би посмял да говори за съкращения. Пак по негови думи се цели покупката на една ескадрила (14 - 16 броя) нови многоцелеви изтребители, която да замени ескадрилата МиГ-29.

Да отбележим, че и пенсионирането на МиГ-29 не е нещо, което ще се случи веднага, въпреки видимата руска истерия. И да тръгне конкурсната процедура тази година, до сключването на договор ще минат 12 - 18 месеца. След това още минимум три години за производство и усвояване на новата техника.

Така че МиГ-29 ще пази небето ни до 2020 - 2021 г. А по това време той ще е вече 31 - 32 години на въоръжение. Напълно нормален срок на служба за изтребител, който не е минавал модернизация. За пенсиониране на щурмовите самолети Су-25 също не се говори и е много вероятно този прост и надежден самолет да продължи службата си у нас и през следващото десетилетие.

Още по-абсурдно е изказването, че българските ВВС са против покупката на нова техника.

Настоящият им командир генерал-майор Румен Радев винаги, когато му се даде микрофон, напомня, че бъдещето на българската бойна авиация може да се гарантира само с покупката на нов изтребител и това е нещо, което е трябвало да стане отдавна.

Просто дните на МиГ-29 изтичат. И е трудно да се повярва, че българските авиатори не искат да разполагат с нова и модерна техника, която ще им даде по-добри възможности да изпълняват своя дълг.

Ако перифразираме стария виц*, руските медии са напълно свободни да пишат каквото си искат за България. Особено ако е негативно.

Журналистически дълг е да бъдеш максимално критичен и обективен, когато отразяваш работата на държавните институции, захранващи се с данъците ни. В случая с Министерство на отбраната залогът не е само ефективното харчене на народните пари, но и националната сигурност, така че материал за писане има много.

Защо обаче някои български медии избират да работят по метода „copy - paste" и да публикуват всякакви глупости, които бълват руските полу-пропагандни, полу-жълти сайтове, а не се занимават с качествени публикации, с които да изграждат силно гражданско общество?

Е, всички възможни отговори на тези въпроси са меко казано притеснителни...

* Съветски гражданин и американец си говорят по време на Студената война. Американецът казва:
- САЩ е истински свободна страна. Ако желая, мога да викам пред Белия дом „Долу Роналд Рейгън".
- СССР също е истински свободна страна! И аз мога да ида на Червения площад и да викам „Долу Роналд Рейгън".

Oще: 300 български пилоти остават без работа  армия  бойна авиация  ввс  война  изстрелители миг-29  миг-29  министерство на отбраната  мо  модерни изтребители  национална сигурност  николай ненчев  ремонт на изтребители в полша  русия  руска пропаганда  турция  хибридна война 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

20 deowin | 22.03.201615:55

>не се ограничавай само с пълният член

Но ти се ограничавай само с непълния, защото е още по-комично, когато сложиш пълен там, където трябва да е непълен.
Също е забавно как мислиш, че мнимите ти познания в английски някак си компенсират липсата на грамотност в майчиния ти език. Особено когато нямаш никаква представа дали, щом това по неведоми причини е важно за теб, хората около теб не са полиглоти. Какво, предположи, че си най-начетения, само защото не можеш да допуснеш реалност, в която не си?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

19 Крив Макарон | 22.03.201613:24

МиГ-29 трябва да остане на служба, и да пази небето ни до 2020 - 2021г.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 23.05.2013, 01:45

18 Conspirator | 21.03.201613:50

Опитите на ''пазителите''на българските небеса от руски самолети са трогателни в напъните си да създадат буря в чаша вода.
Кои са тези български сайтове,които публикуват новината и ядат ''държавен''хляб?
Поставяме в търсачката ключовите думи....''„Русия бие тревога: Стотици пилоти в България ще загубят работата си!"и получаваме и получаваме 5 основни ''източника''на българския вариант на новината.Първата/копи-пейста от ''Руски дневник''/ е от сайта ''Епицентър''- Информационна агенция ПИК.Шок,ужас,грандиозен скандал и пр.НА 18 март се мъдрят само три резултата.Този на ''Епицентър'',''достойният''отговор на ''Кафето''и пак на ''Кафето''във ''Фейсбук''страницата.
Днес-21 март,към ''грандиозния''скандал се е присъединил само световно-неизвестният сайт kreport.eu.
Съвсем друг е въпросът,че ''Руски дневник''слага като новина въпросната статия от сайта ''Регнум''на 17 март,без коментар.Манипулативният момент е когато статията се появява като директен превод,с основен източник ''Руски дневник'',без да се пояснява,че тази статия е на ''Регнум''.
''Захапват''два сайта.Този на ''Епицентър''и на....''Кафето''.
Оставям на коментиращите да преценят кой от двата сайта е по-жълт,по-шокиращ и грандиозно-скандален и кои са тези журналисти,дето пишат разни работи и ядат ''държавен''хляб.
   

оценка

+6 -4

Регистриран на: 19.04.2014, 18:11

17 граф Сен-Жермен | 21.03.201612:16

Българските пилоти живи да ги ожалиш. Гащите им скъсани, а те нови самолети искат.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

16 TheRock | 21.03.201610:01

Rodrigo Diaz de Vivar | 20.03.201620:38
Знаеш много добре, че руските журналя няма как да бъдат подведени под отговорност, но виж българските им колеги водещи информационна война срещу България може.
   

оценка

+2 -2

Регистриран на: 17.04.2012, 22:55

15 daysydogy | 21.03.201609:55

...При этом "Российская газета" - издание для читателя, в ней есть все: закуска, обяд, вечеря....
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 16.03.2015, 04:47

14 Reality Liberation Front | 21.03.201604:23

много скачаш ве rodrigo...чудя се коя е тая чужбина която "жарко обнимала, да мало любила" и те кара пламенно да защитаваш руския интерес с геройски усилия по българска граматика. И аре стига си дрънкал глупости - Российская Газета е официалния орган на руското правителство, Russia Beyond the Headlines е спонсориран от Российская Газета.

"Российская газета" - издание нового российского государства, она учреждена Правительством Российской Федерации, первый номер газеты вышел 11 ноября 1990 года.
"Российская газета" является официальным изданием - после публикации здесь вступают в силу государственные документы. При этом "Российская газета" - издание для читателя, в ней есть все: от новостей, репортажей и интервью государственных деятелей до компетентных комментариев к документам. Тираж газеты: 160 000 экземпляров (июль 2015 года).

http://rg.ru/about/
   

оценка

+4 -3

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

13 Rodrigo Diaz de Vivar | 21.03.201603:34

И за да се убедиш, че залинялият ви интелект и житейските избори които правите са ви превърнали в полу или по-точно в пълни идиоти, ще те питам:
Кое в статията не е вярно?

Ако са руски самолетите, питате "Ама защо руски?".
Ако са някакви други, каквито и да са... "Не може да се сменят, трябва да караме със старите руски бараки, защото неуките цървули не могат да се научат на други, а и нямаме средства".
Та, какво точно искате, тъпанари?
Руснаците ви казват, че сте въшки, нямате нито самочувствие, нито поведение на нация, вие им се сърдите на откровеността.
   

оценка

+5 -5

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

12 Rodrigo Diaz de Vivar | 21.03.201602:03

Идиот съм.
Какво пише най-отдолу?
"Российская газета" е спонсор на "Russia Beyond The Headlines".
Е и?
Това че "Российская газета" е държавна медия, в която се публикуват освен всичко друго И държавните документи не я прави "руското правителство".
Пак подчертавам... кое не разбра от думата ДИРЕКТНО?
Това, че Израел, САЩ и Саудитска арабия организират и финансират подготовката и въоръжението на "умерената опозиция" в Сирия прави ли ги директни спонсори на ИДИЛ, след като в тях се намират американски оръжия предоставени на умерената опозиция?
Семантиката в тази изсмукана от пръстите статия е така структурирана, че да представи една новина като директно публикувана от правителството. А очевидно не е така. Както казах, авторът приема някои от читателите за наивни глупаци и... за съжаление виждам, че не греши.
   

оценка

+4 -6

Регистриран на: 25.08.2014, 02:28

11 1951 | 21.03.201600:02

Rodrigo Diaz de Vivar или си идиот, или си трол.
Ако си идиот, няма страшно, живее се нормално с подобна диагноза. Ама все пак скролни страницата на "Руски дневник" до долу и виж какво пише на чист български Усмивка
   

оценка

+7 -5