Крепостен селянин - държавна поръчка | webcafe.bg
Webcafe

Крепостен селянин - държавна поръчка

Стани автор
29.09.2016, 18:23 (обновена 07.10.2017, 21:34)
Студенти

Снимка: © Getty Images

Ако утре някоя фирма предложи да плаща разходите за висше образование на 50 студенти, които след това да работят за нея две, три или пет години, е едно. Да не желаеш да предложиш обаче нормални условия на труд и да искаш от държавата да задължи някой да работи за теб, е съвсем друго.

Бизнесът настоява за реформа във висшето образование, която да задължи студентите, които завършват "държавна поръчка", да работят определен брой години за българската икономика, преди да напускат страната.

Произнесете го на глас няколко пъти.

Бизнесът настоява държавата да задължи студентите да работят в България, след като завършат. Бизнесът настоява държавата...

Оставяме настрана факта, че за пореден път "предприемачите" искат да черпят с чужди бонбони.

Ако утре някоя фирма предложи да плаща разходите за висше образование на 50 студенти, които след това да работят за нея две, три или пет години, е едно. Да не желаеш да предложиш обаче нормални условия на труд и да искаш от държавата да задължи някой да работи за теб, е съвсем друго.

Вместо да се опитват да бъдат конкуретноспособни на вътрешния и най-вече на външния пазар (пък бил той и на труда), фирмите продължават да искат нещо от държавата. Този път да разпределя кой къде, кога и колко време да работи.

Преди 1989 беше лесно. Студент по икономика се ставаше само с роднина партизанин. В чужбина (разбирай ГДР) се излизаше с разрешение от милицията.

В Петрич и Видин се ходеше с открит лист, електроуреди се купуваха със записване, а хранителни стоки - с купони.

Когато партията ти кажеше, че отиваш лекар в Узунджово, отиваш лекар в Узунджово.

Сега обаче е сложно. Първо отвориха столицата и сега всеки желаещ може да дойде, когато си поиска и да живее и работи в София. А откакто сме влезли в ЕС, направо не се трае: шества някаква свобода на движение и всеки с претенции за по-високо заплащане може да хукне накъдето си поиска. Някои дори предпочитат да берат ягоди в Англия пред блестящите условия, които предлага българската икономика.

Докато българският бизнес си мечтае да стане "както преди", пропуска един важен детайл. Преди, по бай Тошово време, него го нямаше. Не съществуваше.

Между бизнес и бизнес разликата е като между студент и студент. Едни превземат чужди пазари, други си проверяват мейла само в сряда.

Докато българската фирма си прочете пощата, китайската ти е отговорила, изпратила каталог, препоръчала продукт и още няколко варианта на същия, дала цена, отстъпка, няколко начина на плащане, няколко варианта за доставка. Поръчаните от Китай продукти пристигат заедно с отговора на българската фирма, който обикновено гласи "Можете да ни посетите на адрес Горна Оряховица, ...".

Да, тук няма как да се плащат същите заплати като в САЩ, Германия или Франция, ще кажат някои.

Но по-малко от половината българи, потърсили реализация зад граница, посочват заплащането като основна причина за това. Дали пък не е време преди да иска нещо от държавата, бизнесът да потърси кои са причините това да се случва и най-вече какви са решенията да не се?

БТПП би могла да възложи едно такова проучване и надявам се има достатъчно експерти, които да анализират резултатите. Така най-сетне би успяла да свърши нещо полезно, вместо да се превръща в поредната безполезна организация по подобие на КНСБ и КТ "Подкрепа".

А няма ли начин държавата да ги задължи да го направят?

Oще: бтпп  българска търговско промишлена палата  български бизнес  държавна поръчка  жителство  заплата  икономика  комунизъм  разпределение  студенти 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 21.02.2012, 17:37

84 mima | 03.10.201616:25

И на мен ми допада подобна идея.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.01.2016, 12:46

83 7 | 03.10.201611:33

Да, подкрепям.
Изглежда именно държавни + частни стипендии е формулата за безплатно образование.

Като държавата приема по този начин и силноограничен брой студенти - с много висок бал- по "абстрактни" и "екзотични" специалности като математика, физика, класическа филология, история, изкуствознание и пр. И им осигури впоследствие работа по специалността в държавни институции като БАН.

Иначе- държавна стипендия по приложна специалност и свободна реализация на пазара у нас или в чужбина /последното - чрез възвръщане на разходите по описания или подобен начин/. Частна стипендия- със съответните договорни ангажименти към дарителя.

И, разбира се- личноплатено обучение без никакви ангажименти на студента впоследствие.
Наистина изглежда просто.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 03.10.2016, 10:42

82 Ivailo Ivanov.1130334117048117 | 03.10.201610:45

Ами да махнат и държавната поръчка тогава, като ще късаме с миналото. Стипендии за отличниците и това е.
Защо държавата ще поръчва нещо което няма да ползва?
Преди време Емил Хърсев предложи да се въведат ваучъри за образование. Вземаш, ползваш, погасяваш чрез платено осигуровки и данъци в БГ, ако отидеш на запад - погасяваш кеш. И няма безплатен обяд.
Но странно защо добрите и прости идеи никой не ги предлага, а умните хора никой не ги чете дори.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.01.2016, 12:46

81 7 | 03.10.201610:00

О не, Докс.
Съвсем не. Частникът не е непогрешим и държавата не бива да го дундурка.
Но частникът не е и непременно "чорбаджията изедник", виновен за всички беди на този свят. Богатият не е непременно лош, бедният не е непременно добър.
Частникът просто е един по-енергичен и схватлив субект,добре информиран и контактен, който успява да организира някаква част от околните в съвместна печеливша дейност. Доколко той ще злоупотреби с печалбата си от това, е съвсем друга тема. Въпросът е, че държавата не бива нито да му пречи под формата на свръхрегулация и контрол, нито да го оставя съвсем "олабен", а още по-малко да му съдейства за оцеляването, ако не става дума за форсмажорни обстоятелства, разбира се. Но и тогава общественият интерес, чиито конкретен представител е държавата, трябва да бъде добре и детайлно преценен.
В случая става дума, обаче, за един псевдобизнес в една псевдодържава. И за едни необосновани претенции този "бизнес" да продължи своето псевдосъществуване под решителното покровителство на псевдодържавната структура. Псевдобизнесът би трябвало да отстъпи място на истинския такъв, който да поеме отговорност за своето съществуване и прокреация,привличайки по най-различни начини бъдещи кадри и осъществявайки, отгоре на всичко- и в един по-късен етап от своето съществуване-и благотворителна дейност.
Мисля, че в тезите ни няма противоречие...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

80 Dox | 03.10.201600:09

Защото "бизнесът" е непогрешим. Той е прав дори и когато греши. Нали така, Седем? Нужно е само да се сътвори някакъв обект, комуто да се стовари вината за грешката. И този обект изначално е вън от "бизнеса". Защото "бизнесът" е непогрешим. Нали така, Седем. "Бизнесът" е превъплъщението не Всевишния на тази грешна земя, нали, Седем? Ето така трябва да се разсъждава, Седем?

За това, Седем, частникът е винаги прав по принцип. Той, Седем, винаги говори вярно. За това е добре да си записваш. Чат-пат някой дръзва да се усъмни във всичко това, но веднага бива вкарван в "Правият Път". Ето така трябва да се работи. Това означава да вземеш "Превантивни мерки".

Освен всичко друго, частникът е и изключително бллагороден. Нещо повече - той е самият Ангел Господен, изпратен тук с добродетелната си мисия. За това и много се радва да види бедни, на които да подхвърли трохи и да ги "научи", че вместо аспирин, клиентът може да си купи плавикс. И в този случай бедният е готов да бъде роб минимум 5 години. Да! Колко хубаво е да си имнаш поне един частник. Нещата изглеждат по-различно, нали, Седем?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

79 Dox | 02.10.201623:42

Седем,
Нали знаеш на кривия какво му пречи? Ами да - държавата бе! Държавата-а-а-а! Тя пречи по принцип. И знаете ли защо? Ами защото е най-лесно тя да пречи. Чак сега си отговарям на въпроса защо България е измислена държава - ами защото като държава нея отдавна я няма, но "бизнесът" си я измисля, за да има какво да му пречи.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.01.2016, 12:46

78 7 | 02.10.201620:02

Извод:

Ако бизнесът иска да си осигури кадри, не е необходимо държавата да му помага в това. Достатъчно е да не му пречи.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

77 pixie | 02.10.201618:17

Познавам едно момче, което искаше да учи фармация, но нямаше възможност да си плаща образованието и то в друг град. Работеше като барман и един ден случайно се заговорил с клиент на бара. Човекът се оказал собственик на аптека и от дума на дума станало ясно, че момчето иска да учи, но не може да си го позволи. Човекът му предложил да му покрие разходите по студентската такса, а то в замяна да се съгласи да работи за него, мисля 5 години, и постепенно да му върне заема. Вероятно са сключили договор, не знам подробностите, но видях момчето преди време и вече беше завършил, работеше и беше доволен.
Лошото е, че такива работодатели са много малко. Но мисля, че това е начин да се помогне на млади без финансови възможности и така да се подпомогне бизнеса с кадри. Не че аптеките страдат от липса на такива, но пък такива деца са много по-нахъсани да учат и да докажат, че могат.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.05.2014, 00:32

76 МарКом | 02.10.201617:45

И да допълня - смятам че не трябва да се опитват да закрепостяват завършилите и да ги карат да мизерстват на някакви смешни заплати.
Просто може да има такива квоти за студенти подкрепяни ит бизнеса.
Естествено те може да си поставят условията - примерно минимален семестриален успех и подобни. Примери много.
Могат и без подобни квоти - просто при завършването на студентите могат да пуснат обяви за свободни места с подобаващи социални пакети които за привлекат най-добрите.
Иначе нека не се чудят защо никои не иска при тях...
Обаче като гледам - наистина иска да минат тънко.... което е в основата на цялата суматоха.
Примерно искат завършил медицина да работи за 1000лв а бачкатор в строителство да получава 800-900 защото работата му била тежка ...
Е, сами можете да си направите изводите какво ще се получи.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.05.2014, 00:32

75 МарКом | 02.10.201617:35

Всъщност идеята хич не е лоша но идеологията зад нея е празна.
Примерно на бизнеса му трябват 100 лекаря за 2020.

Значи бизнеса трябва да спонсорира няколко учебни заведения подготвящи лекари . И то да спонсорира здраво както уебните заведения и избраните специалности така и най добрите приети по квотата на бизнеса (ако искат да ги задържат наистина).
Който се напъне и влезе по тия квоти трябва да подпише договор за последваща работа като лекар в посочени от университетите работни места.

Тези работни места ТРЯБВА да са осигурени от бизнеса. Преди завършването бизнеса който е инвестирал има право да направи подбор и разпределение на подготвените специалисти според нивото им и според инвестиционнит договори на бизнеса.

Разбира се следва да се остави и вратичка за завършилите по подобна програма да се освободят като на практика заплатят обучението си и направените допълнителни разходи от бизнеса и учебните заведения.

Само да ви кажа че подобни схеми не се правят за 1-2 години работа а за най малко 5. Колкото е по-важна специалността толкова е по-голям срока и примамките които се дават на желаещите.
ИНаче и сега и в бъдеще най-успешните ни гимназисти и студенти ще излизат навън а тук няма да остане никой свестен.
Притеснявам се че това се знае чудесно от една върхушка и целенасочено не се допуска.
   

оценка

+0 -0