Педагогически поеми | webcafe.bg
Webcafe

Педагогически поеми

Webcafe.bg
04.06.2013, 14:27 (обновена 05.06.2013, 07:51)
Качулка

Как пазим децата от насилие

Над 2000 български деца стават жертви на насилие всяка година - и това е само официалната статистика. Една трета от претърпелите насилие стават насилници - това е заключение на световни експерти.

По време на предишното правителство от Webcafe.bg изпратихме молба до МВР да окажат съдействие и да ни свържат с инспектори от детски педагогически стаи в София. Целта беше да видим как работят те и каква е тяхната ефективност.

Чакахме месеци наред и отвреме навреме възпитано напомняхме за искането си. Правителството падна, отговор не последва.

Днес, 4 юни, е Международният ден за защита на децата, жертви на агресия. Законът за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните е архаизъм от ранния соц - от 1958 г. По него съдят деца, станали агресори най-често заради грешките на родителите си и средата, в която живеят.

По този закон, чл. 49а от Допълнителните разпоредби: "Противообществена проява" е деяние, което е общественоопасно и противоправно или противоречи на морала и добрите нрави". От блудство до плесница или кражба на маратонки, всичко може да попадне в обхвата на този текст.

В България от преразглеждане се нуждае цялата система за превенция на детската агресия и насилие: от Държавната агенция за закрила на детето, чиито функции са чисто административни, до съответните комисии по места за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Включително и създаването на детски съд, за който можем да почерпим опит от съседна Турция например.

Настоящото правителство има идея да присъедини агенцията към Министерството на младежта и спорта, срещу което се надигна ропот от неправителствени организации. Агенцията, между другото, беше създадена по време на кабинета на НДСВ-ДПС, когато я оглави Ширин Местан, съпруга на настоящия лидер на ДПС Лютви Местан. Още тогава тя беше лишена от каквито и да било оперативни функции, които се вършат от социалните работници към МТСП.

С изключение на няколко телефона, които действат и приемането на сигнали, особен смисъл от съществуването й в този й вид няма. Освен че осигурява работа за 73 чиновника и харчи бюджет малко над 1 милион лева, по закон задачата й е да координира и контролира ведомствата, които имат отношение към закрилата на децата.

А може би е по-добре да премине към Министерството на труда и социалната политика, тъй като бездруго досега отделите за закрила на детето към Агенцията за социално подпомагане вършат значителна работа. Министерството на младежта и спорта няма никакъв опит в тази чисто социална дейност и дано управляващите преосмислят тази идея, наред с една цялостна концепция за закрила на българските деца.

Засега техните добри намерения свършват с увеличението на майчинството.

Oще: дазд  деца  насилие  превенция 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.