Свинският тигров комар | webcafe.bg
Webcafe

Свинският тигров комар

Петър Николов
11.08.2010, 16:05 (обновена 12.08.2010, 13:10)
Бурка

Снимка: © БГНЕС

Както съветват солунски епидемиолози, един от начините да се предпазите е като носите дълги дрехи - бурката е някакъв вариант...

Тигровият комар е същата свинщина като свинския грип. Първо се пуска "слух-информация", която подгрява страховете на хората за опасността, после се нагнетява от новината за болна и У НАС, която се опакова в съмнения за ТОЧНО ТАЗИ болест - и ето ти истерията е създадена. Преди дори да си отчел рационално ситуацията и доводите "за" и "против", вече си в аптеката да купуваш...в случая репеленти. Защото други препарати или ваксини няма.

Или отказват почивката в Гърция - от страх.

Горе-долу по същата схема действат и телефонните измамници. Производството на слухове е бизнес и страховете на едни хора са добри пари за други.

Не ме гледай тъпо, българино (по Жорж Ганчев)! Мисли рационално, по дяволите!

Мистификациите, наречени летни вируси, поредни модификации на грипове и прочие глупотевини изскачат периодично, подгрявани с охота - а защо не и с някой "хонорар".

Първоначалната дивотия за болните от въпросната нилска треска се появи във в. "Република" преди три дни.

Ден първи: подгряване. "Трима души, заразени от комари със западнонилска треска в Гърция, са починали. Десетки пациенти, настанени в болници в северната част на страната, чакат диагноза..."

Ти да видиш! Страшно, малийййййй, страшно.

Мозъкът ти не отчита факта, че в България не са установени популации на тигрови комари - преносители на болестта западнонилски енцефалит, няма и регистрирани случаи на това заболяване, а и самите болни не са преносители на болестта.

Ситото не пресява също, че двама от тримата починали в Гърция са били носители на вируса, но смъртта е настъпила от други здравословни проблеми. Че, както пишат гръцките издания, че вирусът е рисков при възръстните хора и хоспитализираните са на възраст над 70 години 

Мозъкът ти отчита само: "Тия от властта пак нещо ни мотат, пак нещо крият...Така беше и с Чернобил!...Като знам какво е дереджето на здравеопазването...А може и да крият, че умрелите от менингит са всъщност убити от тоя комар - на всичко са способни..." И т.н., и т.н... 

Всуе д-р Ангел Кунчев, началник на отдел "Надзор над заразните болести" в Министерството на здравеопазването, убеждава, че "информацията е доста оскъдна", че "се говори за доказване само със серумни проби, което не е много надеждно, не винаги 100 % може да се приеме за единствената диагноза", че "у нас досега не са регистрирани случаи на заразяване с вируса" и опасността е "по-скоро теоретична".

Напразно ни повтарят и потретват, че в последните две години са направени интензивни проучвания на комарите. Изследвани са райони на страната - Благоевградско, Хасковско, по Черноморието, НО ЗАСЕГА НЯМА УСТАНОВЕНИ СЛУЧАИ НА ПОЯВА НА ТИГРОВ КОМАР, причинител на вируса, от който се ТВЪРДИ, че са починали трима в Гърция.

Знаете ли, че в глобален план и въпреки кризата продажбата на медикаменти е скочила. Поне по тримесечните отчети на гигантските фармацевтични концерни се вижда ръст на продажбите - и съответно на приходите. За разлика от продажбите на коли например.

Ден пореден: ужас, разпространена е информацията, че има опасност за живота на 55-годишна жена от Благоевград с все още неустановено инфекциозно заболяване. "Лекарите не изключват възможността жената да е заразена с нилска треска (??!!)". Е кои са тия лекари или някои журналя са го измислили за пълнеж и възвиране на паниката, изразяваща се в купуване на лекарства?

Жената е била приета на 6 ЮЛИ!!!, какво е това рефрешване сега, месец и кусур след като е влязла в болница? Още повече, че са били направени допълнителни изследвания със скенер и консултация със специалист от София и вариантът за нилска треска бил отхвърлен.

Знаете ли, че в глобален план и въпреки кризата продажбата на медикаменти е скочила. Поне по тримесечните отчети на гигантските фармацевтични концерни се вижда ръст на продажбите - и съответно на приходите. За разлика от продажбите на коли например.

Не се шашкайте от тигровия комар. Той бръмчи само в главата ви. Ако пък толкова искате да се опазите, купете си бурка - или джелаба.

Oще: ангел кунчев  болни  власти  западнонилска треска  менингит  тигров комар 


Още от Да го web@...

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

1 strawsPulledAtRandom | 12.08.201012:51

На видно място в офиса ни още стои ламинирано листче с инструкции как да намалим вероятността от заразяване с птичи грип и т.н. глупости. Още когато го сложиха, мислех да го махна, но после си казах, че от него след време ще излезе чудесен паметник на човешката наивност. Все още е там Смее се
   

оценка

+0 -0