Патентовай, народе! | webcafe.bg
Webcafe

Патентовай, народе!

Драгомир СимеоновДраго Симеонов
24.11.2016, 09:14 (обновена 25.11.2016, 16:56)
Black Friday

Снимка: © Getty Images

Патентоносителят еМаг ще брани смисъла на понятието, не самите думи, които разрешава и на други плагиати да употребяват до безумие, така че няма драма.

Патентик. Ето, измислихме нова дума. Харесва ли ви? Не е нищо особено, но с нея ще описваме ситуацията с „черния петък" на еМаг. Значи хем имаме запазена търговска марка (патент), хем само по себе си е нелепо (от английски - патетик). Бързо да запазим термина, преди някой да реши да го използва. Всъщност едва ли напливът ще е голям, така че май е по-добре да пипаме по на едро и за всеки случай да вземем правата на съставните части.

Така само ние ще можем да се изказваме по темата с патентите, вие си употребявайте разни глупави заместители като „авторско право" и „интелектуална собственост". Те нямат същата стойност, дори нямат никаква изобщо. А пък и ще ви направим услуга, като сложим монопол над абсурда.

Ех, какъв живот би настанал, ако успеем да го сведем само до нас и скромните ни текстове. Опасяваме се обаче, че дори да предприемем необходимите стъпки, нелепицата ще си остане масово в обръщение, както и да я наричаме. В такъв случай ни хрумва друга идея. Преди да патентоваме и тази глупост, нека отворим една скоба.

Патентоването на термин, който не си измислил, а само въвел, последвано от уговорката, че и други могат да го ползват, ти само ще внимаваш правилно ли го правят, е такъв блестящ нонсенс, че само по себе си се нуждае от законова защита. Мъка изпълва вероятно сърцето на всички онези, които масово използваха чужди купешки фрази, за да спечелят вниманието ни. А ти човече, наложил думата „аутлет" вероятно се гърчиш в спазми, понеже вече е късно да си я присвоиш.

С „черния петък" нещата не стоят толкова драматично. Отскоро имаме този пазарен трик и още преди да обръгнем на тъпотията му, се опитват да ни го отнемат. И преди ни е причернявало от петъчно пазаруване (особено преди деня за размисъл в ромските махали, откъдето подозираме са и истинските корени на словосъчетанието), но когато някой ти го промотира (оставяме тази думичка да я патентова някой друг), изглежда по съвсем различен начин.

Знаем, че казусът вече беше разчепкан от юридическа гледна точка и интересът поизстина. Патентоносителят еМаг ще брани смисъла на понятието, не самите думи, които разрешава и на други плагиати да употребяват до безумие, така че няма драма. Но пък има неочаквана надежда. Точно така - надежда.

Ами ако изведнъж вземат, че упражнят правото си в различен аспект и забранят използването на „черен петък" от всички, даже и от тях?! Върви си в дупката, от която си изпълзял, глупав термине! Един вид, присвоявайки го, ни освобождават от него; като извозване на отпадъци. Май по-приятно би ни станало тогава без дразнещия идиом в речта ни.

Апропо - тази идея си струва да се обмисли сериозно. Вижте, ако оставим настрани чисто комерсиалния аспект на патентоването и изведем напред само грижата за правилното използване, то тогава светлият пример на веригата трябва да се пренесе незабавно върху още няколко термина.

Тичайте към съответното ведомство и своевременно запазете „Велико Народно събрание". Това словосъчетание се споменава твърде често от куцо и сакато напоследък и съвсем се изпразни от съдържание (доколкото изобщо депутат може да е равно на съдържание). Спасете думата, дори нито веднъж да не я употребите. Оставете другите търговци и словоблудци да си измислят паралелни термини, като „Супер яко Народно събрание" и „Невероятно магическо Народно събрание".

И „мажоритарен" спасете, че голямо мазало стана и тук. Патентовайте думата, преди Слави да го е направил окончателно и след това я заровете надълбоко. Друг да сложи ръка върху съседни термини като „мажоретен" и прочее. Вижте само колко подобно звучи „мажоретна избирателна система", където гласувате, докато някой ви размахва помпони и ви пее мотивационни стихчета. Хем ново, хем реално пак същото. Перфектната реформа! За Бога, как никой не се сети да запази тази практика, пък нека и други да я използват.

Моля ви, спасете и „патриот". Патентовайте я скоростно и я скрийте, че ако Краси, Волен и Валери го направят официално пред очите ни, чак усещаме как ще се скарат за размерите си. За патриотизма става дума, другото ни е ясно колко им е, като ги гледаме. Понеже сме на креативна вълна, Краси, Волен и Валери също можем да го патентоваме и да ги извадим от употреба, те да си викат Краволери или както там желаят, докато избирателят крокто пасе. Отплеснахме се в блянове. Да се върнем пак на същественото.

Патентовайте, хора, патентовайте, докато е останал някакъв смисъл в бедните ни думи. Патентовайте и после пазете. Защото безсмисленото дърдорене не е запазена марка на никого, всички го практикуват на воля. И Черният петък ни е най-малкият проблем. Така че давайте да спасяваме каквото можем. По-патентик трудно би могла да бъде ситуацията, ама тази дума не си я даваме, измислете си ваша, за да описвате абсурда, в който сме попаднали.

Oще: black friday  emag  валери симеонов  волен сидеров  да патентоваме  красимир каракачанов  мажоритарна система  патент  патриот  слави трифонов  черен петък 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.