Дебатът ми е много по-добър от дебата ти | webcafe.bg
Webcafe

Дебатът ми е много по-добър от дебата ти

Асне ГригоровАсен Григоров
31.10.2016, 17:46 (обновена 31.10.2016, 18:00)
бойко борисов / цецка цачева

Снимка: © бТВ

Бойко Борисов в "120 минути": "Аз просто съм възмутен от регламентите, по които всяка една от телевизиите опитва да си прави своя реклама. И канят, пък те се отказват, пък не идват, пък когато им скимнело, в последния момент... Ние няма да се съобразяваме на който му скимне, да дойде. Ние имаме цяла програма, където трябва да отиде госпожа Цачева, във всеки един град, във всяка една област"

Премиерът Бойко Борисов се оплака от хаоса с президентските дебати - кандидатите не участвали, телевизиите се надпреварвали да канят всички едновременно, а щабовете не смогвали да направят програмите на кандидатите.

Цитирам по смисъл, и смятам, че е прав. С уговорката, че да се въведе малко ред в този хаос, зависи от него и останалите политици от мнозинството.

Десетки години българските политици и българските национални телевизии не могат да се организират и да осигурят истински дебати, в които да се сблъскат идеи и личности.

От това произтича резултатът, че обществото гласува крайно неинформирано, а партиите и отделните кандидати използват мътилката и неразборията, за да се крият от отговорите на важни въпроси.

Телевизиите - всяка поотделно - водят мъчителни преговори с партийните щабове, като често се спори за безобразно дребни подробности. Текат пазарлъци кой къде да седне, колко да му е висок столът, дали да се изкаже пръв или последен, и т.н.

Тази тотална липса на организация в медийната част на изборния процес не е от полза за никого.
Основният проблем, от моя гледна точка, е, че се затъмнява почти изцяло съдържанието (или липсата на съдържание) от посланията на кандидатите.

Знам до болка аргументите: кандидатите са прекалено много, трудно се организират, няма смисъл, и т.н.

И все пак малко цивилизация никак не е излишна.

Решението може да бъде много просто:

1. Изборният кодекс определя задължително два национални дебата по време на предизборната кампания. Да кажем - в първия и четвъртия понеделник от кампанията.

2. Дебатите се организират от ЦИК (говоря наистина само за формалната организационна част), на неутрална политически и медийно територия, например в Софийския университет.

Продукционните разходи се поемат от бюджета за изборите (не са големи суми), като всяка телевизия, която поиска да излъчва дебата, може да получи сигнала от продукционната компания/телевизия.

3. Участват първите петима кандидати, определени чрез средна извадка от социологически проучвания на най-малко три агенции. В случай че се провеждат парламентарни избори - включват се лидерите на онези партии и коалиции, които имат шанс за прескочат 4%-овата бариера, например.

Наистина, не виждам нищо сложно. Стига да има желание да се въведе малко повече ред и да се демонстрира чувство за елементарна отговорност от страна на политическата "класа" към управляваното "стадо", може да се направи.

Oще: btv  бнт  бойко борисов  бтв  българска национална телевизия  герб  дебат  изборен кодекс  избори  медии  нова тв  предизборен щаб  предизборна кампания  президентски избори  софийски университет  су  телевизионни дебати  телевизия  централна избирателна комисия  цецка цачева  цик 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

3 pixie | 01.11.201608:24

vayk,
едва ли резултатите ще са мноого по-различни. Първата група, изброена от теб, ще изкара Радев по-напред от Цачева, а втората ще прогнозира обратното. Много различно и изненадващо, няма що. Чиста проба манипулация. Няма никаква друга полза от тези социологически проучвания.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.03.2016, 13:43

2 vayk | 31.10.201622:24

И кои да са тия "най-малко три агенции" бе, г-н Григоров? Щото "Алфа Рисърч", "Екзакта" и "Маркет линкс" ще дадат едни редзултати, "Медиана", "Галъп" и "Сова Харис" съвсем други.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

1 peta_wawa | 31.10.201621:10

Е, сега ти от американците ли искаш да преписваме, соросоид ли си, какъв си Много щастлив?
То да имаше как колелото да не ползваме, ама дип няма как. Но такива заемки от разни някакви си стари прехвалени демокрации, на кого са притрябвали?
Ето Бойко, като един паша си я заведе на интервю да не я уплаши някой, предложи и на дебат да иде вместо нея, какво да говорим повече.
Три пъти я обиди жестоко, накрая щеше да го фрасне с нещо вече Смее се ...
   

оценка

+2 -0