Умните vs. "VIP Brother" | webcafe.bg
Webcafe

Умните vs. "VIP Brother"

големият лебовскиГолемият Лебовски
20.09.2017, 19:45 (обновена 22.09.2017, 12:44)
вип брадър, вип брадър 2017, vip brother

Снимка: © Nova телевизия

Вече е смешно да обясняваш колко е малоумно шоуто

Новият сезон на "Вип Брадър" изглежда изчерпан, изморен, болезнено познат, плосък (въпреки тонажа на имплантите) и в режим на пълно несъзнаване на собствената си анти-стойност. По-изчерпан, по-изморен, по-болезнено познат и плосък е само колективния, претенциозно-праведен, гняв срещу провинциалната природа и долнопробната тъкан на предаването.

Умните хора от Интернет-а държат да знаете, че те смятат шоуто за тежка селяния и са готови да ви засрамят публично, ако не подкрепите горещо техния кръстоносен поход срещу опростачването на обществото.

Тяхното отвращение е значка на честта и гориво за статуси и статии.

Омерзението им е основание за заемане на предни позиции в борбата срещу чалгата/мутрите/мафията/лошите и оправдание за гледането на простотията под въпрос. Защото врагът трябва да се познава.

Трябва да призная, че в началото да храниш/хейтваш/сипваш по биг или випбрадърщината ми се струваше като уместно занимание за съзнанието. Форматът беше нов за България и впечатляваше едновременно с успеха и размаха на човешката евтиния, сгъстена в границите на ефирния праймтайм.

Псевдоинтелектуалното упражняване върху естетическата нищета на масовия телевизионен продукт захранваше егото, тази вечно гладна гад, и правеше пътя към заключението за собствената значимост по-лесен и приятен.

Направо си беше алгоритъм - аз не гледам "Биг Брадър" защото само простолюдието го гледа и следователно аз съм над тях. Или - аз гледам "Биг Брадър", но само иронично, защото съм хипстър, който не може да вземе нищо на сериозоно освен себе си.

Да сигнализираш своята неприязън към риалити програмите е лесно и мързеливо упражнение, но сякаш имаше малко смисъл да се прави в началото на биградъризацията на големите телевизии.

Или пък не. Може би тогава просто съм бил двайсеиняколкогодишен позьор и толкова ми е бил капацитета за културен разрез на съвремието.

Днес със сигурност плочата "ВИП Брадър е ебаси простотията, копеле" е по-изтъркана от палеца на някоя от онези статуи, за които се говори, че носели късмет. Но инерцията е могъща сила. Както и желанието да покажеш, че си нещо специално по възможно най-бързия и безболезнен начин.

Ревът срещу "ВИП Брадър" продължава да е потентен механизъм за социална идентификация и стратификация. Групата на активно мразещите селското риалити мисли себе си като колектив от умни, прогресивни, защо не и красиви хора, които са имали лошия късмет да се родят в провинциалната дупка България, но правят всичко възможно да не изглеждат като представители на периферията.

Тези интелектуални атлети сякаш забравят, че риалити формати като "Вип Брадър" по дефиниция са провинциални и масови, предназначени основно за хора с по-малко или никакви претенции към качеството на телевизионните продукти, които консумират. Навсякъде по света „брадърите" са синоним на евтинийка, просташка сензационност и груба емоционална порнография.

Това не е престижна телевизия, хора. Досега трябваше да е станало ясно.

България не прави изключение. При нас може би окончателното изчерпване и забвение на формата ще се забави, но и дебютът на риалитизацията закъсня, така че някаква симетрия все пак се спазва.

Идеята е, че вече е смешно да обясняваш колко е малоумно шоуто и как ти очевидно си много над тия неща и направо се чудиш какви са тези хора, които гледат, че и харесват простотията. Още по-нелепо е като се правят опити за обвързване на рейтинга на риалитито с политическия пейзаж и социалната ситуация.

Умнокрасивитетът на нацията притежава инстинкт за еякулация на първосигнален елитаризъм. Отношението към "ВИП Брадър" е само един от начините, по които може да се покаже колко добре си се дистанцирал от гадните селяци, мутри и чалгари.

Някъде там се усеща, че интелектуалците са очаквали комерсиалният праймтам да предлага качествен продукт, дори се прокрадва спекулацията, че тези люде може би мислят „ВИП Брадър" за прахосан потенциал.

"Ех, само ако можеше в къщата да има хора като нас, които мислят като нас, говорят като нас, а не тези чалга андроиди..."

Отново синдрома на солипсизма - всичко, което е различно от мен и идеите ми не е важно и е боклук. Да, в случая наистина е боклук. Но това не прави идеите на "възмутените умни" автоматично добри. Дори напротив - поставя ги под сериозно съмнение.

Oще: big brother  vip brother  биг брадър  вип брадър  предаване  реалити  реалити предаване  реалити шоу  телевизия  умните и красивите 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.04.2014, 10:15

17 nikoko | 27.09.201714:19

И Пена лудата от Крън е известна ама не е VIP. За да си VIP е необходимо да си важен а не известен.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2012, 17:17

16 Xaoc | 27.09.201710:54

Твърде сложен анализ по тема, която не го заслужава.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

15 Крив Макарон | 22.09.201700:36

Не че защитавам Брадъра, ама той е дал на света личности като Нед, Гроши, Пацо, Пипирудата, и т.н. Достойни хора, за който ние нищо нямаше да знаем, ако не беше Брадъра. Тези унми и красиви гиганти на творчестака и научна мисъл и до сега щяха да са в ъгъла на светския живот, и света да тъне в мрака на безпросветеноста.
И не искам да бъда саркастичен, ама да отичаш положителното въздействие върху нас на това предаване е като да отричаш положителното въздействие на коката върху префронталения кортекс на мозъка.
Трябва да се замислим за тези неща преди да изключим телевизора при започването на Брадъра, и все пак да го изключим. Или да бавничко отмерим един метър кабел, и да отстъпим място на по-млади хора, за които все още има шанс в този живот. Мерси!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.04.2010, 21:26

14 zDvera | 21.09.201721:18

поне тези наистина да бяха VIP - Very Important Persons.
А тези за известни с това , че са известни Смее се Смее се Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

13 deowin | 21.09.201720:18

Лебовски както обикновен громи умнитеикрасивите по единствения начин, по който може - като им приписва някакъв мним грях за който да е тривиално да ги разкости. Straw man much?

Познавам лично куп хора от авангарда на т.нар. "умниикрасиви", не си спомням някой да е споменавал биг/ВИП брадър, шоуто на Слави, или някое склонно пошло и долнопробно предаване. Просто никой от тези хора не им обръща особено внимание. Да, когато тези предавания се появяваха и оформяха същността си преди години имаше критика към тях.

Би било адски удобно, ако умнитеикрасивите и днес плюеха с хъс по тези предавания, защото това щеше да е жалко, за което Лебовски успешно щеше да може да ги натири в калта. Наблюдаемо не плюят (пробвай да намериш, например, ФБ коментар на някой известен уменикрасив, в който дори да се споменава брадъра), но това абсолютно не пречи на Лебовски да си го измисли, защото наистина му е нужно да ги натири в калта - зер, той не е уменикрасив и не ще да е, той е нещо повече.. не е ясно какво точно, но другите са нищожества, което трябва да бъде доказано, ако трябва дори с борене на сламени човеци!
   

оценка

+0 -3

Регистриран на: 26.11.2014, 05:32

12 ImaIma | 21.09.201717:14

Дори няма да прочета статията, не си заслужава вниманието към тия глупости.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 21.09.2017, 16:04

11 Sladoledi Mladoledi.1966095533630766 | 21.09.201716:07

az pa sym pesho trafoposta pisha 6lokavica i ne sym go ibal q vip mip bradroo 6o 4e mu gledam nema si gledam realkat real betis ama kak mryndysa betiso a 1 levè im tuih na 23 koefcient ke ima za bira aide twa ot men i i4 ne mi e i za big bradyro i za big mradyro 4ekam 6ampionskat liga i twa e Много щастлив Много щастлив Много щастлив Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

10 Шамито | 21.09.201714:09

Реалности в курвенската демокрация.Умните и красивите гледат садо-мазо, а простият плебс се кефи от простотиите на Брадъра, който ни показва какви маймуни има в човешкото общество на 21 век.А Пенелопито да ми постави запетайките защото явно не съм писател.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 24.06.2016, 09:31

9 sevtopol | 21.09.201713:24

Лебовски, да се чуди човек как си ги сглобил смислово тези сложни фрази в изречения и изреченията – в цялостен текст. Имам едно обяснение, тайно се надявам да е вярно: да не могат миските да разберат, поне от пръв прочит, че ги наричаш прости. Щото те втори път и без това няма да го прочетат.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

8 Дракон с кисело зеле | 21.09.201712:41

6COMANCHY | 21.09.201712:07
Ехх Драконе драконе зеленчуков .....и ти си същия образ. Много щастлив. Очаквам останалото постоянно присъствие тук да гракне...запетайките, запетайките!!!
---
Хах... Всеки път, когато видя човек, който се гордее със собствената си тъпотия, ми става едно хуууууубаво...
   

оценка

+0 -0