Няма да платят, няма да платят | webcafe.bg
Webcafe

Няма да платят, няма да платят

Me and My Monkey
28.01.2014, 14:31 (обновена 28.01.2014, 16:11)
пари

Не работодателите, първо държавата е за бой заради неизплатените заплати

Не знам дали още някой помни ония знаменити думи на Николай Банев, че кризата го е свалила от самолета на Майбаха. Във фалиралото предприятие "Полимери", което освен това е токсична бомба, оставена от Банев на Девня, заплатите на персонала намаляха с 22% за 2011-а, а после вече спряха и да ги получават...

Ами собственикът на Ораново, където загинаха толкова миньори, а синът му разкарваше "Ламборгини"?

Защо пишем това? По повод поредното популистко предложение на "Атака", което предвижда работодателят и шефът на компания да плащат от личните си средства заплатите, ако дружеството има трудности. Синдикатите го подкрепиха, но не и властта и бизнеса.

Разбира се, законопроектът е не защото "Атака" не знаят, че собствениците на АД и ООД-та не носят солидарна отговорност с имуществото си. Борят се за харесване. Както стана ясно, за 2013 г. неизплатените заплати са за 80 милиона лева. Говорим за тези, които са на светло.

Работодателите подскочиха, че неизплащането се дължи и на забавени разплащания - в държавата ни междуфирмената задлъжнялост е огромна. Държавата - в лицето на министъра на труда и социалната политика Хасан Адемов, заяви, че "трябва да бъдем много внимателни, когато пристъпим към солидарна отговорност, защото можем да навлезем в територии, които не са достатъчно добре изчистени". Иначе се търси решение на неизплатените заплати...

Решението е според случая - с парите на данъкоплатците държавата иска да купи закъсалото "Ремотекс", където частните собственици не са давали и лев за заплати от година. Не беше така благосклонна към ОЦК-Кърджали, където собственик беше небеизвестният Валентин Захариев. Потъна си, заедно със своите над 300 работници. Ами държавната оръжейница ВМЗ-Сопот, където стотици бяха съкратени?

Всъщност не работодателите, а държавата трябва да наказва собствените си институции, допуснали това състояние - и на първо място НАП, които събират данъците и осигуровките, след това Главна инспекция по труда, след това местните власти и така по редицата.

Но, както вече сме го казвали, лека й пръст на държавата, в която това се случва.

Oще: заплати  предложение  работодатели  тристранка 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.08.2011, 10:53

1 Stoyo Tinkov | 28.01.201423:43

А ВМЗ сега набира персонал ... Да се чудиш и маеш какво се случва !? Търсим хора, които като направим треторазрядните боеприпаси ще съкратим без заплати ...
   

оценка

+1 -0