На патриотичния фронт нищо ново | webcafe.bg
Webcafe

На патриотичния фронт нищо ново

Мирослав СпасовМирослав Спасов
02.07.2015, 19:48 (обновена 03.07.2015, 18:57)
Валери Симеонов

Снимка: © Webcafe.bg

Стана традиция да се свикнат продължителни срещи на какви ли не равнища, за да реши в крайна сметка Патриотичният фронт, че няма да мине в опозиция

Парламентарното сметало отреди поддържаща роля на Патриотичния фронт и 18-те им депутати. Чудесно, те са част от властта, което определено дава самочувствие, но не носят отговорност за тежките решения. Нямат мразени министри. Не рискуват нито един избирател да се отрече от тях.

От предложенията на групата се носи силен електорален полъх - връщане на военното обучение, затваряне на границата с Турция заради бежанците при нужда, мерки срещу ромските гета, проверка за оръжие и наркотици на народните представители. Последно е затвор за агитация на чужд език, вдигане на изборния праг и задължително гласуване - можете да се досетите заради коя партия.

И макар своеобразното си самобитуване в управлението, третият по големина партньор в коалицията периодично изпада в състояние на преоценка и заплашва да мине в опозиция. И, разбира се, не го прави, защото няма нито смисъл, нито сметка.

Този път патриотите поставиха 7 условия - значително увеличение на мащаба спрямо произхода на заместник-министъра на отбраната Орхан Исмаилов, заради когото бяха първите им разочарования.

А дали няма разочаровани от тях? Пенсионната реформа днес мина на първо четене без ПФ - депутатите им се въздържаха. Патриотите пасуваха по ключови въпроси като новия външен дълг, актуализацията на Бюджет 2014 и плоския данък, с което всъщност се видя, че ДПС подкрепя коалицията, в която участват.

Валери Симеонов и Красимир Каракачанов няма от какво да се оплачат. Сами признаха, че само две от исканията им не са изпълнени, вероятно защото не става от днес за утре - ограничаване на битовата престъпност и цената на тока.

Иначе за задължителното гласуване се очаква референдум, а събарянето на незаконните къщи в Гърмен е планиран от администрацията процес, в който й техни активисти взеха дейно участие.

На този фон спорадичните заплахи на "фронта" имат няколко прочита - да напомнят, че ги има под слънцето, да им вдигнат рейтинга, а накрая правителството да изглежда единно.

Срещу парламентарните си банки те получиха Държавната агенция за българите в чужбина. Впрочем, чакаме да видим резултатите от воеводата Борис Вангелов, известен като координатор на ВМРО във Велико Търново и певчески талант на македонски песни.

Oще: валери симеонов  гърмен  дабч  дппс  кворум в парламента  красимир каракачанов  мнозинство в парламента  напускане на коалицията  национализъм  опозиция  патриотичен фронт  ромски гета 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.04.2013, 10:10

6 Stoyan Ivanov | 04.07.201505:44

В интерес на обективността - внесеният законопроект за "Мълчаливото съгласие" има нужда от прецизиране, защото така текстът крие някои "подводни камъни". Но нищо не пречи да се подкрепи на първо гласуване "по принцип" и после да се прецизира - нали това е една от основните цели на двете "четения" в комисии и пленарна зала. И най-интересното е, че министерството на правосъдието подкрепя законопроекта, а герберите се "въздържат". Ето пак цитатче:

В Комисията по правни въпроси е постъпило становище от Министерството на правосъдието в подкрепа на законопроекта.
Г-н Стефанов изрази становище, че законопроектът по принцип следва да бъде подкрепен. Той посочи, че с въвеждането на института на мълчаливото съгласие ще бъде намалена административната тежест и ще бъде дисциплинирана администрацията да се произнася в срок.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.04.2013, 10:10

5 Stoyan Ivanov | 04.07.201505:36

Абсолютно си прав, дедо аджи. Надявам се, че усети иронията и дори сарказма в думите ми по-долу. Законопроектът е внесен, както казах: http://www.parliament.bg/bg/bills/ID/15248/ Само че ГЕРБ, които бяха абсолютно съгласни с идеята, преди да се върнат на власт, сега се ослушват. Ето ти цитатче: След проведено гласуване, Комисията по правни въпроси с 5 гласа „за”, 0 гласа „против“ и 7 гласа „въздържал се” предлага на Народното събрание да не приеме на първо гласуване Законопроект за изменение и допълнение на Административнопроцесуалния кодекс, № 554-01-43, внесен от Валери Симеонов Симеонов и група народни представители на 05.03.2015 г.

...от това докладче: http://www.parliament.bg/bg/parliamentarycommittees/members/2331/reports/ID/5400
"Мълчаливото съгласие", "електронното правителство" и пр. са обещания, които партиите на власт много бързо пращат в трета глуха. Тъй че и за тях ще трябва да има скандали, натиск и обществена реакция, ако искаме - като граждани говоря - нещата накрая да станат.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

4 dedo adji | 03.07.201514:35

Стояне, ако се чака готовността на менструацията (пардон, администрацията) ще чакаме до второ пришествие. Никоя администрация, българска, руска, арменска или американска, никога няма да бъде готова за този закон. Той е удар с парен чук под лъжичката на всеки бияч на печати, и ако не изкорени напълно, сериозно ще ограничи дембеллъка и рушвета на чиновниците. Че кой чиновник ще подкрепи закон, който ще му вземе хляба. Ако го прокара Бойко ще загуби поне 200 000 чиновнически гласа, но ще спечели милион, ама не.
Все пак, доколкото си спомням, този законопроект беше внесен от ПФ.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.04.2013, 10:10

3 Stoyan Ivanov | 03.07.201512:40

дедо аджи, внесен е законопроект за промени в АПК, които да въведат т.нар. принцип "мълчаливо съгласие" в масовия случай, а не "мълчалив отказ", както е сега...
http://legalworld.bg/42912.mylchalivoto-syglasie-da-zameni-mylchaliviia-otkaz-na-administraciiata.html
Доколкото чета обаче, от ГЕРБ били казали, че били по принцип съгласни, щели били да го подкрепят, ама още не му било дошло времето, щото администрацията не била готова.
Този мотив - с неготовата администрация - го слушам вече 15 години - от времето на Костов още.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

2 dedo adji | 03.07.201509:07

Бате Бойко не е прав, че Патриотичният Фронт трябвало да благодари на ДПС за участието си във властта. Първо, той дължи на ДПС самото си съществуване - ако няма ДПС няма нужда от патриотичен фронт. Второ, той не участва във властта поради малкия брой депутати. Само оказва или отказва подкрепа на правителството за пробългарски или против антибългарски действия. Пресен пример съпротивата срещу бежанските квоти. А какво стана с проекта на Симеонов за закон за мълчаливото съгласие? Под кой миндер е натикан?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.07.2015, 03:26

1 Daniel Ivanov Georgiev | 03.07.201503:31

Г-н Спасов защо с толкова злоба и пристрастие? Нищо не споменавате за подкрепата за мораториума свързан с горите,за борбата да не се увеличи цената на тока.Поинтересувайте се колко положителни неща е направил г-н Симеонов откакто се занимава с политика и сравнете с другите които прикрито защитавате.
   

оценка

+2 -0