Малки хора, големи бележки | webcafe.bg
Webcafe

Малки хора, големи бележки

Ива Григорова
15.05.2015, 17:11 (обновена 18.05.2015, 10:03)
бнр, бележки, протест

Изпъкнаха сърцераздирателни лозунги на фона на протеста

Чистотата, другари, осигурява здравето на трудещите се. Това гласи комунистически лозунг, с който няма как да не се съгласим. Чистотата е и в мислите, и в отношенията, и в принципите на трудовия колектив и крепи неговото физическо и психическо здраве.

БНР потъва в лепкава нездравословна мръсотия. Троловете засега са само по вратите на сградата, но разклащането на доверието към единственото обществено национално радио преди наближаващите местни избори е срамен ход, така че, граждани, разобличавайте нарушителите на чистотата!

Журналисти, работещи в БНР, твърдят, че съществуват порочни практики в харченето на субсидията за обществена медия. Служителите на радиото протестират за пореден ден срещу орязването с над 40% на хонорарите им. Тече и подписка за оставката на директора Радослав Янкулов.

В контекста или по-скоро на фона на това изпъкнаха сърцераздирателни лозунги, гласящи "По-добре с малка заплата в голямо радио, отколкото без заплата на борсата", както и "Не всичко е пари, приятели. БНР е 100% кауза". Щеше да е смешно, ако не беше гнусно.

Анонимни послушковци бранят статуквото с нелепи комунистически призивчета, от които разбираме, че свободата, Санчо, е в това да си кротуваш, да мълчиш при вида на онова, което смяташ за неспаведливо, и да заспиваш с тихата гордост, че работиш в "голямо радио". Може и да се чувстваш неоценен, може и да си жертва на безпринципни или необосновани решения, може и да има друг по-удачен вариант, но ти се примири и се гордей, защото нямаш правото да си първо човек, професионалист, родител и т.н. Ти си малък служител в голямо радио и това ти стига.

От лозунгите в БНР разбираме, че това е "приятелски" съвет. Анонимен, разбира се, ама приятелски, защото приятелите знаят кое е по-добре за теб, меркантилен протестиращ радио човеко!

Сега да обобщим какво предстои, защото тези неща не е като да не следват определена закономерност. Независимо дали ръководството на БНР ще остане или ще си тръгне, независимо дали хонорарите в радиото ще бъдат орязани наполовина или не, протестиращите журналисти ще са трън в очите на всяко следващо ръководство. Вместо да преизпълнят петилетката, те се занимават с протести, участват в дебати за съдбата на радиото, недоволстват, плакати правят, че и оставки искат. Всичко е за пари, разбира се. А къде остана 100-процентовата кауза? М?

От друга страна, тайните творци на комунистически девизи ще пребъдат. И това трябва да ви е ясно на всички. Те ще се разбират с всяко ръководство, някои дори ще са любимци. Ще си мълчат при всяка несправедливост, за да не вземат, не дай Боже, да дръпнат дявола за опашката. Защото на тях спокойствието им е важно, по-важно от всичко. Те избягват конфликтите, не спорят, примиряват се, не ценят труда си и не ценят вашия такъв. Но винаги и навсякъде оцеляват. Така е било, така и ще бъде. Със своята посредственост и пробивност ще опитат да убият желанието ви да се борите за каквото и да било.

Впоследствие те ще са малки хора в едно голямо радио, пък вие ходете на борсата или накъдето там ви видят очите. Накрая, уви, ще останат само едни хора в едно радио с 0% кауза. Защото хората правят каузите и каузите правят хората. А от всички земни нечистотии, най-гадна е онази, дето не ти дава мира нощем. Желая ви чиста съвест!

Oще: бележки  бнр  българско национално радио  лозунг  протест  радослав янкулов  хонорари 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 17.04.2012, 22:55

5 daysydogy | 15.05.201521:54

галфонче, прати янкулов да вземе интервю от братя галеви...
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 28.07.2010, 13:20

4 мааму стара | 15.05.201520:51

... въх, мааму стра... значи излаза, че съм на СТО годин!
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 03.12.2012, 07:09

3 Галфонсо | 15.05.201520:26

Вчера изнесоха данни, че протестират тези, които са взимали абсолютно неправомерно огромни заплати, по 6000 на месец. Сега заплатата им става от 6000 на 4000, ама явно не са им достатъчни и затова протестират Смее се А че никой не слуша това радио (освен някоя и друга пенсия, родена по времето на Балканската война) е отделен въпрос, нямащ отношение към заплатите явно Много щастлив
   

оценка

+0 -5

Регистриран на: 02.09.2012, 10:38

2 gullwing | 15.05.201518:52

Наистина, кой слуша БНР? Качеството му като радио е слабо и поради това то е непопулярно.

Така че на недоволните им остава да се крият зад думата "национално". А тя често се използва като синоним на думата "губещо".

Подобно нещо е имало преди години с авиокомпанията Балкан. И нейният персонал искаше да я спонсорират до безкрай заради тази едничка дума - България е длъжна да има своя Национален превозвач.

Държавната БДЖ от години смуче милиарди от бюджета. Е и?

Сега същото се повтаря с радиото. И какво му е по-националното от другите радиа?
   

оценка

+3 -3

Регистриран на: 06.04.2014, 22:35

1 тъп | 15.05.201518:19

кой изобщо слуша бнр? Чуди се
   

оценка

+3 -2