Издиславе, ти внимава ли в училище? | webcafe.bg
Webcafe

Издиславе, ти внимава ли в училище?

Webcafe
06.12.2016, 18:51 (обновена 07.12.2016, 19:41)
ученички

Снимка: © Getty Images

A ако се чудите каква връзката на Издислав с цялата история - от четенето с неразбиране до пеенето с неразбиране има само една крачка.

Какво е общото между теста на PISA, референдума на Слави Трифонов и Издислав на Фики Стораро?
Преди да ви кажем, ще ви разкажем една история.

Всичко започва с „Нека си вземем пуканки".

Действието се развива пред Фестивалния комплекс в центъра на Варна. Пуканките се предлагат в три размера, с три различни цени и две различни опаковки. Кои са най-изгодните - пита се в тази не особено оригинална задача?

Младо семейство стои 5 минути и обсъжда, а опашката зад тях се моли да си бяха учили урока в по математика.

В ежедневните си занимания човек трябва да прави наглед прости избори, да се ориентира в комуникацията с останалите хора - като например дали се шегуват или са сериозни, да чете упътвания на техника, противопоказания на лекарства, да разбира командите на регулировчика на кръстовището.

Ако си мислите, че това са подразбиращи се неща, то определено си живеете в някаква зона на комфорт, която не е представителна извадка.

Да си купиш пуканки е пределно проста дейност, но не и ако в часовете по математика си си цъкал на телефона или си играл белот.

Резултатите от PISA отреждат на българските 15-годишни младежи 45-о място сред 72 държави по функционална грамотност. С малката подробност, че преди три години държавите са били 44, а България - 43-а. Глобално погледнато - голямо раздвижване няма, пак сме сред най-слабите.

Изследването цели да провери доколко тийнейджърите в края на задължителното си обучение са готови да се справят със съвременното общество, като оценява функционалната им грамотност по отношение на четенето, математиката и природните науки. Функционална грамотност накратко означава доколко разбират как да приложат прочетеното/наученото. С други думи - как да сметнат кое пакетче с пуканки ще им е най-евтино или дали намаляването на депутатите в Народното събрание до 120 би имало положителен ефект.

Шанс! Около 42% от сегашните 15-годишни са функционално неграмотни по математика, а 41.5% четящи не разбират смисъла на прочетен текст. Същите те ще след три години ще имат право на глас (пардон - след 2, изследването е по данни от 2015-а година), ще избират не само управляващи, но и ще дават меродавния си глас на референдуми. Ще бъдат функционални единици на обществото, които взимат решения за всички. Дори за онези 2.9%, представили се повече от отлично на теста на PISA. Колкото повече такива младежи има в една страна, толкова повече неочаквани новини ще произвежда тя в бъдеще.

A ако се чудите каква връзката на Издислав с цялата история - от четенето с неразбиране до пеенето с неразбиране има само една крачка.

Oще: pisa  образование  пуканки  референдум  слави трифонов  учене  ученици  училище  фики стораро 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

10 deowin | 07.12.201623:38

>ще съм много кратка и почтителна

Ще си?
Нали уж беше?
Или не си била този път, защото [произволна удобна рационализация]?
А ако не си била, не следва ли, че принципно не си?

>минусът не е от мен

Звучиш гузно и, сходно на предишното ти твърдение, че си "добре възпитана и широко скроена" - щом ти се налага да го казваш изрично..

>като ми говорят назидателно

Моля? Прочети пак първите ми два коментара. В тях няма и дума, която да се отнася конкретно и лично към теб.
Да, разбирам прекрасно, че в твоята глава думите ми се преплитат и забъркват в един смисъл, различен от прекия, който ти позволява да се чувстваш като жертва, обидена и наранена, и то със сигурност нарочно. Това не ме касае изобщо.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

9 peta_wawa | 07.12.201623:20

Их жалко, извинявай. Другия път като ми говорят назидателно, отвисоко и с клишета, ще съм много кратка и почтителна. А минусът не е от мен, аз минуси не слагам.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

8 deowin | 07.12.201621:55

>Ако не бях така добре възпитана и широко скроена .. свин

Доста успешно си противоречиш в едно и също изречение.
Подсети ме за онзи лаф на Тачър, че ако ти се налага да казваш, че си лейди, то не си.
В контекста на така демонстрираната липса на елементарна култура на комуникиране, прецених останалата част от стената ти текст като ненужна за четене.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

7 peta_wawa | 07.12.201621:39

Ако не бях така добре възпитана и широко скроена щях да си помисля че се пак се заяждаш, свин. Колко знания и умения са нужни да се прецени че в по-големия пакет пуканки има около 80% повече, а цената се е качила с около 10-20%. Разбира се ако си сам и на диета не е подходящо да награбиш чувал, но ако сте двама среден или голям размер винаги е по-изгодно от два малки. Разбира де ако не искаш мръсния търговец да пести пликчета и да печели, моля вземи си две, на глупостта още данък няма.
Това че двама спорели 10 минути не доказва нищо, може да знаят метематиката и просто да са досадници, които никога не са на едно мнение. Опростенческо и манипулативно е да се предполага, че по-добрите знания на българите ще им помогнат да преценят правилно дали страната ще просперира ако депутатите са 120 вместо 240. За да си попълват комисиите звъчи логично, но от гледна точка на количеството и качеството на продукта на тези комисии - не чак толкова.
Ако погледнем от гледната точка на средностатистическия българин, поддръжник на тезата за намалянето, причината е че те и без това само крадат. Дали това се дължи на лошо преподаваната математика, на незнанието на история и география? Или на твърдото убеждение че постове и проекти се получават не с брилянтни калкулации а с прости сметки с точния човек, и не с убедителни, издържани тези пред одобрителна публика а с нещичко обещано и дадено на четири очи.
Как ще мотивираш детето или родителя му да полагат повече усилия, като всеки вижда че те не се ценят?
Разбира се винаги може да поскастриш посредствените че много лесно се заблуждават. Ще им плеснем едно цинично презрение и ще ги натирим към науките, все едно ще им помогнат с нещо. Все едно професорите знаят накъде ще поеме политиката или икономиката на следващия ден. Тези уравнения имат прекалено много неизвестни, като че ли само неизвестни, даже константите изчезнаха.
Не казвам че не бива да се учи въпреки системата, даже казах че трябва по-долу, но защо ще си запазя правото да не обяснявам, защото също е донякъде цинично.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

6 deowin | 07.12.201618:56

>Всеки учител по математика, който има възможност да погледне как се преподава в държавите по първите места от класациите, със сигурност би поискал и той да преподава така. Но не му позволяват.

Имам достатъчно наблюдения върху учители в българската образователна система, за да мога с твърдо убеждение да кажа, че горното е смехотворно наивно и напълно противоречащо на реалността. Огромното болшинство от българските учители имат вече изградени учебни програми, подходи, планове, и се противопоставят със зъби и нокти срещу дори минимални промени в методите, с които те са свикнали прилагат непроменени вече години, често десетки години.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

5 deowin | 07.12.201618:36

>Най-големия пакет винаги е най-изгоден

Голяма част от проблема е точно това, че когато на човек му липсват знанията и уменията да прецени конкретната ситуация, той автоматично прилага някое заучено правило като това, което спомена. Колко, мислиш, е трудно за някой с поне капка мозък в главата, каквито винаги се намират, да се възползва от този феномен за сметката на неукия и функционално неграмотен?
Сещаш ли се до какво политическо управление стигаме по този начин, когато неуките и функционално неграмотните са съществена част от обществото?
Преобладаваща част от обществото?
Практически цялото общество?
А, момент, то дори няма нужда да мислиш хипотетично - лесно наблюдаемата реалност в България от години вече е точно такава.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 12.09.2011, 17:24

4 Мунчо | 07.12.201608:45

Тъй като няма как официално да се сложи образователен ценз за училище, да вземат на слагат по един "captcha" на бюлетините, барем намалее необразования вот.

А въпросът, защо в училище не научават нищо (или не достатъчно), сигурно има безброй отговори - все пак не става дума за математика за 5-ти клас. За мен един от основните проблеми е, че учителите не могат копче да кажат на учениците, и съответно последните като влязат в пубертета става страшно.

Също така, родители с болни амбиции има предостатъчно, които изобщо не помагат - дори и на собствените си деца. Много не мога да ги понасям по родителските срещи, ей...
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

3 Dox | 07.12.201600:31

Издислав Станков Кючуков.
Издислава Рашкова Карагьозова
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

2 peta_wawa | 06.12.201622:03

Най-големия пакет винаги е най-изгоден. С внимаване в училище Издислав и Издиславка няма как да си подобрят резултатите, защото програмата и методологията са стари и не позволяват на учителя да предаде материала както реши че ще е по-разбираемо и ще остане в тиквите за по-дълго.
Нито в литературата трябва да се преподават само старите класици, нито в математиката трябва да е толкова скучно. Всеки учител по математика, който има възможност да погледне как се преподава в държавите по първите места от класациите, със сигурност би поискал и той да преподава така. Но не му позволяват.
Колко години се вайкаме, а нищо не се прави по въпроса.
А и то не става само в училище. Има помагала и упражнения и за в къщи, за справка погледнете Math Smart в Канада, независимо за кой клас. Нищо не струва на родителя да дава по 1-2 задачи на ден в къщи, а накрая на всеки дял да проверява с малък тест дали чавето знае как се смята обем, как се намира ускорението, как се изравняват химични уравнения. Образованието не е задулжение само на училището и никога не е било!
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 07.01.2016, 12:46

1 7 | 06.12.201620:16

Не сте прави. Издислав е в пъти над нивото на останалата чалга БГ производство...Фикито поне пее на английски без нито една граматическа или лексикална грешка и пее за романтична любов-това е на светлинни години от радка пиратка, палатка, забрадка и пр. родна продукция...той даже е достатъчно скромен да не се пробва да се изказва неподготвен на английски в публичното пространство. Ако другите си "учеха уроците" като него, ехеее ...Много щастлив
   

оценка

+2 -0