Омертата на депутата | webcafe.bg
Webcafe

Омертата на депутата

Дияна Костова
31.07.2014, 19:48 (обновена 31.07.2014, 20:12)
нс

Снимка: © webcafe.bg

Не е важно "кой колко", а "кой какво" говори.

Не може да не сте ги забелязали. Белите автобусчета, които возят на работа народните представители. Събират ги на стада от ведомствените жилища и ги изсипват на служебния вход на парламента.

Дами и господа на средна възраст, облечени с конфекция и анонимни физиономии, депутати n-ти мандат.

Ако ги срещнете на произволна улица оттатък жълтите павета, няма и да разберете, че сте се разминали със законотворец. Една стабилна част от тях също не се осъзнават като такива.

27 депутати блестят с отсъствието си в пленарната статистика. 10% от народните представители нямат нито едно изказване от парламентарната трибуна. Нито дума, нито ред.

Остава мистерия какво ги е накарало да оставят дом, семейство и професия, за да кандидатстват за пост в институция, в чиято дефиниция стои говоренето.

За сметка на това, Мая Манолова била най-активната - с почти 22 часа кумулативно говорене. Което не е изненадващо, имайки предвид епичното приемане на новия Изборен кодекс, сравнимо само с усилията на вярната Пенелопа, която през деня плетяла погребалния саван на Одисей, а през нощта го разплитала, за да не се "даде" на кандидат-женихите.

Като цяло - интересна, но подвеждаща статистика. Не е важно "кой колко", а "кой какво" говори.

Далеч по-запомнящи се бяха 15-те минути слава на Делян Пеевски ("Г-н Цветанов, погледнете ме в очите").

Или изпуснатата фраза на Йордан Цонев към Михаил Миков (в разгара на антиправителствените протести, малко след нощта на Белия автобус и при мъчителните напъни за актуализация на бюджета): "Иди се обади на Йовчев, вече е блокирано всичко. Да не пита после: Ама аз не знаех".

Или репликата на Стефан Данаилов: "Не знам какво ви става, като стъпите на тази трибуна".

42-то Народно събрание ще си остане в историята с кворумните гимнастики, с оглушителната тишина на провалените пленарните заседания и с вотовете на недоверие без дебати.

Ще се запомнят и отчаяните опити да се спре медийното отразяване на протестите с отегчителните преки предавания на парламентарния блиц-контрол, когато в атмосферата на микрофоните бучаха освиркванията на хората отвъд огражденията.

Парламентарната група на анонимните законотворци ще продължи да се разширява, докато не се промени начина, по който се избират - от безименния пръст върху правилното копче на пулта за гласуване до истински представители на избирателите си.

Освен ако в следващия парламент Мартин Захариев не внесе законопроект за задължително говорене.

Oще: говорител  делян пеевски  депутати  избори  кворум  мая манолова  мълчание  народно събрание  оставка  парламент  пленарна зала  протести 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.