Погледнете тях, а сега погледнете мен | webcafe.bg
Webcafe

Погледнете тях, а сега погледнете мен

Валентин Добрев
21.10.2015, 17:58 (обновена 22.10.2015, 18:24)
Джъстин Трюдо

Снимка: © Getty images

Тиражираната от медиите "красота" на новия канадски премиер Джъстин Трюдо затвърждава един принцип, известен сравнително отскоро на психолозите: хората не гласуват рационално, а емоционално, затова е добре кандидатът да бъде красив

Има един известен стар виц:

Шеф решил да си назначи секретарка, но чул от свой приятел, че за по-прецизен избор, е нужно психоаналитик да провежда интервюто. До последния кръг били допуснати три дами.

Психоаналитикът задал на всичките един и същ въпрос: "Колко прави 3 и 3?".

Първата отговорила без да се замисля: "6!"

Втората, след като разсъждавала известно време, казала: "33!" Третата отговорила: "Може да е 6, може да е и 33".

Психоаналитикът обяснил на шефа:

- Първата дама е акуратна, точна и стриктна, но без въображение. Втората, напротив, разсъждава, интелигентна е, но лети в облаците. Третата ще Ви угажда, но няма да разбирате какво си мисли. И така - коя ще вземете?

Шефът, без да се замисля, отговорил:

- Ей онази русата с големите ц..ци.

Е, така седят нещата и по време на избори. Но явно не само в България, aми и по целия свят. Как иначе да си обясним факта, че медиите поднасят новината за новия канадски премиер Джъстин Трюдо, като "Вижте какъв красавец ще управлява Канада", че изборите в Гърция на два пъти бяха спечелени от Секси-Алекси (въпреки серията невъобразими лупинги и откровени глупости, които кабинетът му свърши в последните месеци, изправяйки Европа на нокти), а много дами в България са готови да се закълнат, че мускулът на Баце е основното, заради което отново биха гласували за него.

При подобни аргументи е абсолютно излишно дори да провеждаш предизборна кампания, защото хората така или иначе ще изберат... по-красивия.

Точно както шефът избира русата.

Емпирично доказателство за не-особено интелигентната природа на гласоподавателите са и явления у нас като Николай Бареков, който (не основно, но и с помощта на) правилните черти на лицето си успя да дръпне завидна маса гласоподаватели на изборите за евродепутати през май 2014-та година (а фактът, че много от тях сега съжаляват, подобно на младо неопитно момиче, залитнало по грешния човек, само потвърждава ирационалния им избор).

Може би така ще обясним и "явлението" Светльо Витков, който, между другото, много добре аргументира кандидатурата си на предстоящите избори с девиза:

"Погледнете тях, а сега погледнете мен" - съчетано с показване на мускули.

Всъщност най-сериозно внимание на тезата, че по-красивият печели по-лесно подкрепата на публиката и на гласоподавателите, както в спорта, така и в политиката, се обръща в страната, открила социалната психология - САЩ. Това е логично, при условие, че в американската политика от десетилетия наред се влага особено внимание във външния вид и предвид факта, че надпреварите за президентските избори често са особено оспорвани.

Авторитетното издание Science, цититрано от Scientific American, още през 2009-та година публикува изключително любопитно изследване, според което петгодишни деца успяват да познаят кои кандидати ще спечелят предстоящите избори във Франция, единствено съдейки по първоначални повърхностни белези - като това кой е най-симпатичен и кой е най-красив.

Учените обясняват този парадокс при изборите с факта, че при прекалено голямо количество информация, с което биват заливани гражданите ежедневно в хода на предизборните кампании, мозъкът просто изключва и залага на "преки пътища" в деня на избора - като например доколко добре познава кандидата, абсолютно нерационалното доколко му "вярва" и не на последно място - колко красив е претендентът (а за връзката между приятния външен вид и доверието учените също отдавна са провеждали изследвания).

Така че най-често се случва не най-полезният, не най-кадърният, не най-моралният, а най-убедително и авторитетно изглеждащият, най-внушаващият доверие или просто най-красивият да вземе най-много гласове на изборите.

Затова не се учудвайте, че сред лидерите на различни държави често попадат "красиви" и "харизматични" личности, които често далеч не са толкова способни за промени, реформи и каквито и да са още лупинги от висшия пилотаж в политиката.

А сега разгледайте галерията със снимки на новия канадски премиер :)

Oще: алексис ципрас  бойко борисов  власт  външен вид  джъстин трюдо  канада  канадски премиер  красота  мускули  николай бареков  политика  политици  премиери  светльо витков  секси-алекси 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

11 pepe | 22.10.201518:27

Piksie, първо, това е шега. Не го вземай толкова на сериозно.
Разбира се като във всяка шега и в това има доза истина.
Ние мъжете имаме едно предубеждение - че красивите жени най-често не блестят с ума си /което до известна степен е вярно, защото умността освен на наследство до голяма степен се дължи на тренирането на ума и неговото развитие, породено от употребата му/, което предубеждение втакива случаи действа като силен предпазен механизъм. Най-вероятно без това ние мъжете бихме били даже по-лоши избиратели. Усмивка
Какво да правим, по грозота ли да избираме? Усмивка
Хората сме несъвършени. А и данните, които захранват рационалността са несъвършени. Така че и нерационалността има своята логика. Усмивка
Борим се за съвършенство /включително по отношение на способността да избираме правилно/, но се съмняваме в неговата достижимост. Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.10.2011, 13:54

10 Николай Николов | 22.10.201517:36

А сега погледнете още по-добре: http://www.frontpagemag.com/sites/default/files/styles/article_full/public/uploads/2015/10/jt.jpg?itok=3rj6Mhdw
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.02.2012, 17:37

9 mima | 22.10.201517:28

Според мен има значение какво излъчване има човек. Ангела Меркел не е красива, но изглежда много топла личност. Борисов също го раздава добряга. А този е красив, но има и миловиден вид. Има хубавци, които са направо отблъскващи - всичко им е перфектно, но ми се гади като ги гледам. Определено смятам, че за масата е от значение излъчването на политика, т.е. лицето му трябва да изпраща правилното послание.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

8 Rodrigo Diaz de Vivar | 22.10.201516:45

Не знам...
Струва ми се същият циркаджия, като нашият "мускул".
Описван като татуиран боксьор, но предизвикващ смях на ринга.
Затова и се боксира на благотворителни мачове с подобни палячовци.
Като нашият каратист-футболист-тенисист.
Но... дано да е добър премиер, Бичкията ще предаде впечатления.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2012, 17:17

7 Xaoc | 22.10.201514:02

Тогава Станишев и Доган би трябвало да са някакви аполони. А Ангела Меркел? Невероятна красавица, а? А онова в Канада е просто съвпадение - все пак красотата не е нещо лошо.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

6 pixie | 22.10.201513:10

Пепе,
що пък само на жените да се забрани да гласуват? Със сигурност ще се намерят и значителен брой "мъже", които да го харесат и да гласуват за него заради сините му очи, плоския корем или татуировката.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.02.2014, 10:07

5 TheNomad | 22.10.201512:56

Меркел е страшна мацка, вижте колко пъти Германците я преизбират!
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

4 Крив Макарон | 22.10.201510:34

Според мен съществува и обраната гледна точка. Ако един индивид е красив (без особено значение жена или мъж, но за жените важи в по-голяма степен) качествата благодарение на които е постигнал успехите си като аналитичност, и способност за съсредоточаване на вниманието в последствие да бъдат омаловажени в полза за външността. За никой не е лесно да достигне до върховете на политиката, или бизнеса и изисква много труд, и така се получава, че за съперниците му е винаги по-лесно да признаят, че е ползвал предимства на своята визия, от колкото да кажат, че те са били по-неконкурентни.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

3 pepe | 21.10.201522:53

Абе Валентине просто си кажи, че според теб на жените трябва да се забрани да гласуват и да продължим по същество. Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

2 Bichkiiata | 21.10.201520:21

Това е тотална глупост, Канада не е Чалгария и тук външността трудно може да докара повече от 0.5% в полза на кандидата . Канадците ( и аз ) казаха стигат му 10 години и гласуваха срещу Харпър от който им се повръщаше и не искаха да му дават повече възможности. Другия вариант беше Томас Мълкеър, но той беше професионален политик способен да бъде лице на коя да е партия заменил починалия Джак Лейтън, нямащ емоционална обвързаност и вяра в идеите на Лейтън, които на предните избори избута партията си NDP (Нова Демократична Партия) на 2 позиция и със сигурност щеше да е победител на тези избори. Джъстин Трюдо е син на един от най-влиятелните и успешни министър председатели на Канада: Пиер Елиът Трюдо. Подготвян от дете в правилата на политиката, нямащ никаква връзка с мускулите на баш мутрата представящ България който смайва професионалните политици на всички международни форуми с неподправената си селска простотия и хитротия.
   

оценка

+1 -0