Рейтинг даден, рейтинг приет | webcafe.bg
Webcafe

Рейтинг даден, рейтинг приет

webcafeДияна Костова
26.03.2015, 20:33 (обновена 30.03.2015, 20:48)
москов

Кога здравеопазването измести магистралите в премиерското сърце?

"Той не търпеше близост между хора от висшия ешелон, обикновено се стараеше да ги противопоставя..."

"Любопитното е, че когато той реши да прави поредната смяна, извежда жертвата на повърхността, като дава възможност да се проявява често публично, за да се създаде впечатление, че тя (набелязаната жертва) иска да засенчи първия партиен ръководител"*

 

"Няма по-ценно от здравето. Както се казва: Здраве да е! Другото се оправя - и свлачища, и срутища"

Авторът на този нешлифован диамант на житейската мъдрост е премиерът Бойко Борисов, който в нетипичен за себе си стил е благоволил да уважи с присъствието си форум за дебати по здравната реформа под тежкото бюрократично название "Цели за здраве 2020".

Сравнение на несравнимото - здравната стратегия на Петър Москов и инфраструктурните неволи на Лиляна Павлова. Човек би помислил, че Борисов се е поболял, щом скланя да постави приоритет върху нещо различно от строително-монтажните работи като държавна политика.

Но зад изпълнената с многозначителност фраза на Борисов личи тънка политическа закачка.

От няколко месеца насам здравният министър на Реформаторския блок се радва на небивал медийно-социологически интерес.

Москов е един от малкото министри в кабинета, чийто личен рейтинг има положителна стойност, а на моменти надминава дори министър-председателя.

В зависимост от приближението на демоскопите до властта одобрението към него варира между 21 и 49% - симпатичен феномен на фона на факта, че преди съставянето на кабинета над 1/3 от широката общественост твърдеше, че не е запозната с личността му.

Съответно и медиите, които доскоро не отделяха време и място за Петър Москов извън предизборните кампании на ДСБ, вече се надпреварват да му зидат паметник неръкотворен.

"Москов обеща", "Москов даде", "Лекари плашат с оставка, ако има вот на недоверие срещу Москов"...

Самият той не изглежда изненадан от внезапната народна милост към иначе ветровития пост на здравния министър, дори се шегувал с Борисов, като си мерили един другимо рейтингите.

Няма нищо по-ценно от високото обществено доверие на старта на тежка структурна реформа, за каквато дава заявки екипът на Министерството на здравеопазването.

Особено за силно консервативна политика, която предполага ограничаване на здравните права за голяма част от масовите пациенти (неосигурените и онези, които нямат възможност да доплащат за здравни услуги извън базовия пакет) - тук идва въпросът дали обществото е направило гигантски скок в развитието си, или просто не разбира какво предстои да му се случи.

Още по-интригуващ изглежда възходът на здравния министър като елемент от по-мащабната игра на тронове в управляващата коалиция.

Игра, в която по-малкият партньор на ГЕРБ - Реформаторският блок се тресе от неприкрита липса на единна сплав и лидерство ("Лидер не се назначава, а се става", обича да казва Божидар Лукарски по адрес на Радан Кънев с намигване към Москов).

А когато магнитудът на вътрешноведомствените интриги спадне, започва "приятелският огън" от Големия брат - справка: преекспонираната загуба на кметското място в Сърница, която вби клин между ГЕРБ и Реформаторите шест месеца преди истинския мач.

За добро или за лошо Петър Москов е натоварен с огромни отговорности, неосъществими очаквания и сериозен риск от неуспех.

А отвисоко се пада най-лошо.


* Цитати от "Тодор Живков. Биография", автор Христо Христов

Oще: божидар лукарски  бойко борисов  борисов  герб  доверие  дсб  здравеопазване  здравна реформа  интриги  лекари  москов  обществено мнение  петър москов  политика  правителство  радан кънев  рейтинг  рейтинг даден  реформа  реформаторски блок 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.04.2010, 19:25

11 darcas | 28.03.201519:17

Докато не влязат в затвора далавераджиите от болниците, които направиха милиони от нагласени търгове за лекарства, апаратура, от източване на Здравната каса, един скапан лев няма да платя за осигуровки. В Конституцията пише, че здравеопазването е право, а не задължение. Ариведерчи разгневен
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 03.02.2015, 11:33

10 voliriki | 28.03.201510:22

Какво по точно искате да кажете... неуважаемо комуноидче?Че всичко в тоя свят се прави за единия РЕЙТИНГ?Във Вашия собствен свят,който по скоро ми прилича на собствен сос,може и да е така.В моя -не е!В моя свят важни са семейството, родителите и приятелите-и нека Бог да ги пази.Всичко друго е суета и празни приказки....като тази,така наречена ,статия.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.06.2014, 17:20

9 Emilia Ilieva | 27.03.201515:28

Уважаема Кръстева, ако това са "десните" на България, Бог да прости Дясното. Прочетохте ли какво сте написали? Или "копи-пейст" от партийната програмка? Ако го бяхте прочели, особено пък на глас, щяхте сама да чуете левичарското му ехо!
   

оценка

+3 -1

Регистриран на: 09.01.2015, 08:39

8 Margarita Krasteva.100005754576563 | 27.03.201515:18

Промените в здравеопазването ще ограничат достъпа до него и ще оскъпят здравните услуги. На настоящия етап, между първо и второ четене в Народното събрание на промените предлагани от Министерството на здравеопазването в Закона за здравното осигуряване, ние от Коалиция „Десните“, смятаме за необходимо докато все още има възможност за корекции, да предупредим за следното:
1. Предлаганите промени са необмислени, половинчати, некоординирани със съществуващото здравно законодателство и ще предизвикат значително влошаване на достъпа до здравеопазване на големи групи от хора, съпроводено с необосновано оскъпяване на медицинската помощ;
2. Предлаганият законопроект (ЗИД на ЗЗО) не е придружен с анализ на въздействието му в организационен, финансов и функционален план, което прави евентуалното приложение непредвидимо, а поведението на здравните власти в близките години ще се базира на механизма „проба-грешка“ и предопределя „гасене на пожари“ постфактум – подход недопустим в здравеопазването и в държавното управление въобще;
3. В обществения дебат относно промените МЗ отказа да представи и защити позициите си – това се случи както в органите за тристранно сътрудничество, така и в публичното пространство. По същество, поведението на министър Москов в този процес бе демонстрация на незачитане на общественото и експертното мнение, което показва формалното отношение на властта към проблемите и гражданското общество. Въпреки отрицателното становище на обществеността, НЗОК, синдикатите и работодателите към предлаганите промени, станахме свидетели на налагане на необмислени решения безапелационно и без дискусия;
4. В направените предложения за разделяне на досегашното универсално покритие със здравна помощ по линия на здравното осигуряване на два пакета – основен и допълнителен, личи застрахователен лобизъм и създаване на ситуация заредена с корупционен потенциал, както и увеличени възможности за изнудване на пациенти;
5. Листите на чакащи пациенти ще създадат не само опасност от здравни драми за много хора, но и увеличен риск от конфликти между лекари и пациенти, както и до лавина от съдебни дела на пострадалите срещу лекари и лечебни заведения;
6. Нарушават се най-малко четири системни принципа на здравното осигуряване – на солидарността, справедливостта, равнопоставеността и самоуправлението. Това ще доведе до нерационално функциониране на сектора и до допълнително демотивиране на коректните платци на здравни вноски, без да се мотивират некоректните такива;
7. Предупреждаваме, че ако се стигне до приемане и прилагане на ЗИД на ЗЗО в този му вид хаосът в здравеопазването ще се увеличи драстично, ще нараснат и административните разходи за управление на системата поради допълнителната необходимост, която ще се появи за контрол върху новите негативни процеси, които този хаос ще създаде.
С настоящата позиция целим да заострим вниманието на народните представители, на които им предстои да приемат на второ четене ЗИД на ЗЗО, както и гражданите за подготвяните им неблагоприятни интервенции върху достъпа, цената и качеството на медицинската помощ, на която имат право като здравноосигурени лица. Призоваваме Министерството на здравеопазването да оттегли законопроекта и да положи повече усилия за усъвършенстването му така, че да подобри статуса на здравеопазването, вместо допълнително да го разстрои и влоши.
   

оценка

+1 -3

Регистриран на: 09.03.2014, 18:01

7 alf | 27.03.201515:17

е все пак не мога да се сдържа - "Кон троа пасе е една моаго апеше" Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2014, 18:01

6 alf | 27.03.201515:15

по спомням си още това онова, но ще си го запазя за себе си, че админа да не се напрегне Кул
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2014, 18:01

5 alf | 27.03.201515:13

Ескюзе моа, бът, дис гарсон ис, моа бел ами Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

4 Шамито | 27.03.201514:19

Самата дума реформи означава радикалност с различни степени.Не съм му фен–но нека да опита.Че ще има косвени жертви–това е неминуемо.Ако се провали –да му тежи на съвеста.А тези които държат на превенцията–да си го кажат.Историята ще го оцени.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 13.10.2014, 11:57

3 Алекса | 27.03.201510:26

Дрън. Дрън. Дрън.
Хейт. Хейт. Хейт.
Нещо по същество в материала, освено речи като на партийно събрание? Не.
Като не работят - защо не работят.
Като се намери един да работи - дрън-дрън и хейт.
Дияна Костова - авторката, коя беше? А, да. Никоя. За по 15 лева хонорар пише "Дрън-дрън. Хейт." из разни сайтове.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 04.09.2013, 02:40

2 Victoria Konstantinova | 27.03.201501:22

За мене остава неясен смисълът на това писание. Нищо няма да му се случи на обществото, ако си плаща осигуровките. Ако има една свирепа правна система, която да гони всички работодатели, които не пащат на здравната каса. А за Москов не плачете. Той е достатъчно интелигентен да си даде сметка, че не се е качил чак толкова на удобно и високо. И няма да пада - просто ще бъде отново един много кадърен анестезиолог. Освен това е Москов - фамилията не е без значение.
   

оценка

+5 -1