Майки, взимат ви децата | webcafe.bg
Webcafe

Майки, взимат ви децата

Златина ДимитроваЗлатина Димитрова
13.07.2016, 13:50 (обновена 09.08.2016, 18:21)
Майки с бебешки колички

Снимка: © Getty Images

Ако в западните държави бушува битката за срутване на т. нар. „стъклен таван" над възможностите на жените, то в България очевидно тази концепция все още е чужда на мнозина.

Някои жени искат да бъдат майки, други - не. Някои членуват в bg-mamma. Други - не. Някои си представят как гледат детето си непрестанно до тригодишна възраст, а дори и след това, други - как се връщат към работата си при първа възможност. Всеки има избор.

Преди ден социалният министър Зорница Русинова спомена на пресконференция идеята да се стимулират финансово майки, върнали се на работа, преди детето им да навърши една година. Така те получават финансова подкрепа (50 процента от обезщетението за майчинство, докато детето им навърши година) и едновременно с това не излизат от пазара на труда.

В социалните мрежи обаче новината беше посрещната с коментари от типа на „Това е скандално"! „Тези срам нямат!", „А не искат ли още седмица след раждането да ни връщат на работа?", „А на мен кой да ми гледа детето?".

Маргинални сайтове реагираха със заглавия като „Ето кога връщат майките на работа след раждането", а форумите се изпълниха с мнения на майки: „Отказах се да гоня кариера и бях в майчинство до 3 год възраст на децата си. Това са най- хубавите години от живота ми и не бих ги заменила с нищо. Има значение кой гледа и възпитава децата!!!!", „kak ne gi e sream !!! minimoum 2 godini maikite triabva da si gledat decata i da im se izplashtamaichinstvo ,zatova namaliavam" (?!)

Всъщност идеята на социалното министерство е позитивна - тя не принуждава никого да се връща на работа по-рано, нито съкращава майчинството, нито намалява обезщетението, което получават майките от държавата, докато гледат детето си. Вместо това намигва с едни 50% от това обезщетение, за да припомни на жените, че дори когато станат майки, продължават да имат същите възможности за развитие.

Така онези, които считат работата си за важна и не мислят, че жената е длъжна да избира между децата и кариерата, биват мотивирани да съчетават двете.

Ако в западните държави бушува битката за срутване на т. нар. „стъклен таван" над възможностите на жените, то в България очевидно тази концепция все още е чужда на мнозина.

Вероятно между патриархалната идея за майката, която върти тавите и гледа децата, тежката борба за места в детските градини и ясли, и приказката за героя, който суче до 20 години за здраве, много майки не разбират, че държавата не иска да ги отдели от децата им. Не ги и задължава да се връщат по-рано на работа. Просто им предлага още една възможност. Дали ще я приемат - това е въпрос на избор и договаряне с работодателя, не е задължение.

Oще: bg-mamma  бебе  детска градина  детство  деца  зорница русинова  кариера  майка  майки  майчинство  отглеждане на деца  отпуск по майчинство  раждане  родители  семейна среда  семейство 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 20.07.2016, 08:34

9 Нанка Евтимова | 20.07.201608:47

Има много обяви за дистанционна работа в интернет и могат да се съчетават двете неща. Не е задължително да се ходи в офис, но все пак пари трудно се дават и най-вероятно ще го измислят, така че да се работи в офис и майките кариеристки ще са разделени от децата си.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 02.03.2012, 22:53

8 Galina Aleksandrova | 14.07.201620:15

А нима не са беге мама тукашните майки? Ти й казваш, че АКО се върне на работа, ще продължи да получава И майчинство. Тя ти реве, че я третираш като впрегатен добитък. Изобщо не се замисля, че й се дава, а не й се взима, и даже тя може да избере дали да й се даде.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

7 Manuela Gerenova | 14.07.201613:16

deowin е прав - в 99% от случаите след раждането жената я отписват за работа, а заради задръстения ни начин на мислене много често тя сама се отписва. По тази причина съществува и феноменът да не се наемат жени без деца във възрастта 20-30 (приблизително) - от страх да не вземе да забременее. По тази причина и се задават иначе тотално недопустими лични въпроси по интервютата за работа като "Имате ли мъж до себе си, планирате ли брак, искате ли деца?" и се задават директно, без капка свян. По тази причина на българските майки се гледа като някакви изкукуригали безмозъчни патици, които могат да говорят само за пюренца и бебешко ако, а не като на пълноценни (потенциални) кадри. И всичко това има нужда от генерална промяна, защото докато в Европа жените са мениджъри, директори и/или ценни служители, то тук те са "беге мама".
   

оценка

+3 -1

Регистриран на: 14.07.2016, 09:44

6 Izabel Shamliyan.10150640676249960 | 14.07.201609:47

Имайте предвид, че някои хора работят от вкъщи и това е добър стимул да съчетаят както гледането на детето, така и работата. Хубаво е човек да има избор.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

5 deowin | 13.07.201622:56

>Не всичко в развитите западни държави е добра практика и трябва непременно да се копира и да бъде еталон в нашата

Съгласен съм, което може би е причината дори да не ми е хрумвало да го твърдя.
Това, че не всичко е добра практика, не означава, че този конкретен случай не е. Аз твърдя, че е.

>Някои жени пък искат да се насладят на майчинството по-дълго

На което новата инициатива по никакъв начин не пречи - просто дава друга опция, която всяка жена може да избере да упражни или не.
За всяка практическа цел, опцията, която имаш пълна свобода да упражниш или не без каквито и да било допълнителни странични последствия, винаги има неотрицателна стойност.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

4 pixie | 13.07.201622:26

"В развитите западни държави..." - Не всичко в развитите западни държави е добра практика и трябва непременно да се копира и да бъде еталон в нашата. Какво е отживелица, също е въпрос на интерпретация. Има нещо като "народопсихология", което трябва да се отчита при евентуалното реализиране на всички copy-paste намерения от "развитите западни държави".
Някои жени пък искат да се насладят на майчинството по-дълго - времето, прекарано с децата е безценно и, за съжаление, ограничено. Така че не виждам нищо порочно в това различие с "развитите западни държави".
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

3 deowin | 13.07.201621:37

>стимулът малко си губи смисъла поне от към финансово естество, защото какво биха избрали 90% (вероятно) от майките

.. няма никакво значение и изобщо не обезсмисля инициативата - да дадеш на майките повече опции, които те са напълно свободни да изберат или не, е (практически) винаги добра идея.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

2 deowin | 13.07.201621:32

В развитите западни държави образът на жената, чието място е единствено в кухнята и край децата, се използва за комедиен ефект, защото е преекспонирана отживелица, което е ясно на огромното мнозинство от хората.
Това е причината да е смешно.

В България не се използва по същия начин, защото не е преекспонирана отживелица, а продължава да отразява доста правилно очакванията на обществото от една жена.
Това е причината да не е смешно.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 03.03.2015, 17:06

1 bludniq_sin | 13.07.201616:36

Вместо това намигва с едни 50% от това обезщетение, за да припомни на жените, че дори когато станат майки, продължават да имат същите възможности за развитие.

Така онези, които считат работата си за важна и не мислят, че жената е длъжна да избира между децата и кариерата, биват мотивирани да съчетават двете.

Не съм съвсем съгласен. Идеята е добра, но ще е приложима за много тесен кръг от хора според мен. Защо? Ами защото стимулът важи за деца до 1 г. Т.е майката трябва да се върне на работа докато детето няма навършена 1 г. Идва въпросът кой ще се грижи за детето (то май е бебе все още) ако майката е на работа? Родителите и - те вероятно са все още работещи хора (ако майката е на около 30 г. или по-млада). Баба и дядо - възможно е, но според мен не е препоръчително 70-75 г. хора да се грижат за няколкомесечно бебе.

На ясла - до колкото съм чел яслата е доста стресиращ момент за децата (мен са ме изгонили от яслата щото съм беснеел прекалено мн) и е силно препоръчително детето да тръгне на ясла след като навърши 1 г. - Възрастта преди това криела много рискове. Детето е физиологично незряло, често още не е проходило, не се е научило да ползва гърне, не може да се храни само. Имунитетът на детето е несъвършен, организмът му е по-възприемчив към инфекции, а те пък протичат значително по-тежко и с повече усложнения.

На детска градина - не става.

Да се наеме някой да го гледа - в такъв случай стимулът малко си губи смисъла поне от към финансово естество, защото какво биха избрали 90% (вероятно) от майките - Да се върнат на работа, да ги стимулират с едни пари, които после да дават за детегледачки или да се откажат от тия пари и да си гледат детето сами?

Та .. идеята не е лоша но според мен тр. да се модифицира малко.
   

оценка

+3 -0