Теста на протеста | webcafe.bg
Webcafe

Теста на протеста

Мирослав Спасов
10.08.2014, 14:14 (обновена 12.08.2014, 23:16)
служебно правителство

Сега се прокрадва тезата, че протестърите са на власт. Независимо, че хиляди бяха на улицата, но не влизат в служебния кабинет и не той е тяхната кауза.

Най-лесният начин да убиеш едно явление, е да го направиш топ новина за достатъчно дълго време и да го оплетеш във "всички гледни точки", докато не си загуби смисъла. За съжаление, това не се отнася до глобалното затопляне, но със сигурност важи за гражданските активности. След като „граждански" придоби различни смисли, особено използвано в кавички, думата „протест" стана просто наставка за „контра".

Сега обаче имаме различно явление. Имаме „правителство на протеста" - онова, което със сигурност може да ни убеди, че и „тези" са като „онези". Опозицията винаги изглежда по-симпатична на широката публика, докато властта винаги е опорочена, дори и само заради значението на думата.

След „годината на протеста" явно важният урок не е научен - не в противопоставянето се решават проблемите. Президентът обеща „без реваншизъм". Въпреки това на мястото на падналия кабинет се издига правителство от негови противници.

Изкуствено или не, в продължение на година обществото беше разделено на протестъри и не протестъри. Всеки от тях носеше своята стигма - протестиращите бяха „платени от Бойко", „слуги на ГЕРБ", „крачещи под знамето на Пръмова". Всички, които не подкрепяха по една или друга причина протеста, носеха етикет „червени боклуци". Независимо за кой цвят партия пускат гласа си на избори. Сега се прокрадва тезата, че протестърите са на власт. Независимо, че хиляди бяха на улицата, но не влизат в служебния кабинет и не той е тяхната кауза.

Овластяването на неправителственото ражда недоверие. Каквото и да се случи в следващите два месеца, има опасност служебното правителство да се превърне в новата разделителна линия. Това не означава, че излъчените министри не са специалисти в дадената област. Просто думата „експерт" също се превърна в етикет през изминалата година на експертно управление.

Oще: близнашки  георги близнашки  избори  кабинет  плевнелиев  правителство  протест  протестъри  росен плевнелиев  служебен кабинет  служебно правителство 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.