Реквизит "Тежко наследство" и пирохетника | webcafe.bg
Webcafe

Реквизит "Тежко наследство" и пиротехника

Webcafe.bg
30.11.2013, 19:51 (обновена 08.12.2013, 17:03)
Сергей Станишев

Снимка: © БГНЕС

Не е ли време за по-оригинално извинение за несправянето от "тежкото наследство"

С шлагера за тежкото наследство Бойко Борисов изкара почти целия мандат. Първо показа "скелетите в гардероба" - милиони неразплатени към бизнеса, завещани от тройната коалиция, после не спря да говори за тежкото наследство до онзи ден, кажи-речи.

Борисов говореше за мини, заложени от кабинета Станишев, Станишев говори за бомби, оставени от правителството на Борисов. Тая пиротехника си я знаем - тя гърми само в устата на политиците, за да скрие собствената им некадърност и корупция.

Ясно е обаче, че ползват един и същи реквизит, оставен зад кулисите на представлението "На власт".

Оправданието за "тежкото наследство" е като дрешка "втора употреба". Поизтъркана, с гънки, подръпнеш я оттук-оттам, ама ти е отесняла, наедрял си след консумацията на власт, ама искаш пак да я наденеш. За да предизвикаш съчувствието - и разбирането - на избиратели и симпатизанти.

Извинението-обвинение е обидно точно за тях. Впрочем, и за тези, които използват реквизита. Значи, не са по-добри от предишните, щом не успяват да се справят с "тежкото наследство". Значи, не са стрували пет пари като опозиция, щом не са били наясно тогава какви ги вършат предшествениците им - и не са реагирали. (А не са реагирали поради страха от политическо отмъщение...)

В опит да изглеждат като "салам народен", БСП и ДПС решиха да намалят с 10 процента партийните субсидии. Става въпрос за лев и двайсет - т.е. остават 10.80 лева.

Незначителното намаление показва, че управляващите, както и всички останали партии, които се възползват от гласуваната от самите тях щедрост, не са готови да променят философията на партийното субсидиране.

Редно е тогава да приложат принципа, който министър Цветлин Йовчев наложи на МВР, въпреки ропота в системата - без дарения.

Твърде скъпо ни струва фасадната демокрация - десетки милиони от държавната хазна, за да имаме добре охранени партии и твърде беден народ.

Партийна субсидия за партиите има от 2001-а, а от 2005 г. тройната коалиция я фиксира като процент от минималната работна заплата.

Лидерите на ДПС и БСП виждат в коментарите за скъпите партийни субсидии "кампания срещу политическите партии, срещу демокрацията". Няма демокрация, която се развива без политически партии, каза Станишев на Боровец.

Факт. Кампанията е повод наглостта в най-бедната страна на ЕС партиите да се финансират с най-скъпите субсидии. Останалото излизало многократно по-скъпо на данъкоплатците. Останалото?

Явно г-н Станишев иска да каже, че ако спрат субсидиите, партиите ще станат зависими от обръчите си, всъщност от бизнеса. Е? Нали никой няма илюзии за това. Достатъчно е да се погледне регистъра на обществените поръчки при всеки мандат. Двойните дъна на партийните каси са съществували винаги - с или без субсидии, така че е време да се осветлят, доколкото е възможно.

Само с членски внос най-голямата партия БСП не може да съществува, затова и обществото иска да има публично финансиране на партиите, каза Станишев. Чисто сиромахомилство.

Умоляваме г-н Станишев да не се изказва от името на обществото. Ние, Партията, отдавна няма.

Oще: бойко борисов  бсп  власт  демокрация  дпс  наследство  партии  партия  политика  сергей станишев  управление 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 21.07.2013, 11:22

2 контра | 02.12.201307:15

здравейте.истината е следната, който и да дойде на власт ще са му нужни повече от един мандат за да се усети промяната.децата на болшевиките така са я направили системата,че през мандат все да са на власт.този път се надявам на следващите избори скачените съдове да са по малко
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

1 pixie | 01.12.201317:13

Да, ама те си пишат законите и си ги гласуват. Гласуваха си и размера на партийните субсидии, гласуват си премиите, ваканциите, и всякаквите благинки. С пълно мнозинство. Ще гласуват и поредният удобен само за тях си избирателен закон. Изобщо си гласуват главно на тях си удобни закони и те влизат в сила, като нещо меродавно. Как обикновеният гражданин, който уж можел да промени нещо, може да изрази несъгласие с даден закон, като така или иначе научаваме кои закони са приети пост фактум? Можем ли да протестираме срещу закон или проекто-закон? Пък и практиката показва, че и от протести няма полза. И нито можем да обжалваме законите, нито да ги променим. Само трябва да ги спазваме. Щото били приети.
   

оценка

+1 -0