Реквизит "Тежко наследство" и пирохетника | webcafe.bg
Webcafe

Реквизит "Тежко наследство" и пиротехника

Webcafe.bg
30.11.2013, 19:51 (обновена 08.12.2013, 17:03)
Сергей Станишев

Снимка: © БГНЕС

Не е ли време за по-оригинално извинение за несправянето от "тежкото наследство"

С шлагера за тежкото наследство Бойко Борисов изкара почти целия мандат. Първо показа "скелетите в гардероба" - милиони неразплатени към бизнеса, завещани от тройната коалиция, после не спря да говори за тежкото наследство до онзи ден, кажи-речи.

Борисов говореше за мини, заложени от кабинета Станишев, Станишев говори за бомби, оставени от правителството на Борисов. Тая пиротехника си я знаем - тя гърми само в устата на политиците, за да скрие собствената им некадърност и корупция.

Ясно е обаче, че ползват един и същи реквизит, оставен зад кулисите на представлението "На власт".

Оправданието за "тежкото наследство" е като дрешка "втора употреба". Поизтъркана, с гънки, подръпнеш я оттук-оттам, ама ти е отесняла, наедрял си след консумацията на власт, ама искаш пак да я наденеш. За да предизвикаш съчувствието - и разбирането - на избиратели и симпатизанти.

Извинението-обвинение е обидно точно за тях. Впрочем, и за тези, които използват реквизита. Значи, не са по-добри от предишните, щом не успяват да се справят с "тежкото наследство". Значи, не са стрували пет пари като опозиция, щом не са били наясно тогава какви ги вършат предшествениците им - и не са реагирали. (А не са реагирали поради страха от политическо отмъщение...)

В опит да изглеждат като "салам народен", БСП и ДПС решиха да намалят с 10 процента партийните субсидии. Става въпрос за лев и двайсет - т.е. остават 10.80 лева.

Незначителното намаление показва, че управляващите, както и всички останали партии, които се възползват от гласуваната от самите тях щедрост, не са готови да променят философията на партийното субсидиране.

Редно е тогава да приложат принципа, който министър Цветлин Йовчев наложи на МВР, въпреки ропота в системата - без дарения.

Твърде скъпо ни струва фасадната демокрация - десетки милиони от държавната хазна, за да имаме добре охранени партии и твърде беден народ.

Партийна субсидия за партиите има от 2001-а, а от 2005 г. тройната коалиция я фиксира като процент от минималната работна заплата.

Лидерите на ДПС и БСП виждат в коментарите за скъпите партийни субсидии "кампания срещу политическите партии, срещу демокрацията". Няма демокрация, която се развива без политически партии, каза Станишев на Боровец.

Факт. Кампанията е повод наглостта в най-бедната страна на ЕС партиите да се финансират с най-скъпите субсидии. Останалото излизало многократно по-скъпо на данъкоплатците. Останалото?

Явно г-н Станишев иска да каже, че ако спрат субсидиите, партиите ще станат зависими от обръчите си, всъщност от бизнеса. Е? Нали никой няма илюзии за това. Достатъчно е да се погледне регистъра на обществените поръчки при всеки мандат. Двойните дъна на партийните каси са съществували винаги - с или без субсидии, така че е време да се осветлят, доколкото е възможно.

Само с членски внос най-голямата партия БСП не може да съществува, затова и обществото иска да има публично финансиране на партиите, каза Станишев. Чисто сиромахомилство.

Умоляваме г-н Станишев да не се изказва от името на обществото. Ние, Партията, отдавна няма.

Oще: бойко борисов  бсп  власт  демокрация  дпс  наследство  партии  партия  политика  сергей станишев  управление 


Още от Да го web@...

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 21.07.2013, 11:22

2 контра | 02.12.201307:15

здравейте.истината е следната, който и да дойде на власт ще са му нужни повече от един мандат за да се усети промяната.децата на болшевиките така са я направили системата,че през мандат все да са на власт.този път се надявам на следващите избори скачените съдове да са по малко
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

1 pixie | 01.12.201317:13

Да, ама те си пишат законите и си ги гласуват. Гласуваха си и размера на партийните субсидии, гласуват си премиите, ваканциите, и всякаквите благинки. С пълно мнозинство. Ще гласуват и поредният удобен само за тях си избирателен закон. Изобщо си гласуват главно на тях си удобни закони и те влизат в сила, като нещо меродавно. Как обикновеният гражданин, който уж можел да промени нещо, може да изрази несъгласие с даден закон, като така или иначе научаваме кои закони са приети пост фактум? Можем ли да протестираме срещу закон или проекто-закон? Пък и практиката показва, че и от протести няма полза. И нито можем да обжалваме законите, нито да ги променим. Само трябва да ги спазваме. Щото били приети.
   

оценка

+1 -0