Те ти, Кокинов, Спасовден | webcafe.bg
Webcafe

Те ти, Кокинов, Спасовден

Webcafe.bg
11.07.2013, 16:10 (обновена 11.07.2013, 17:49)
николай кокинов

Снимка: © Sofia Photo Agency

Кокинов искаше да оглави Апелативен съд - София

Кадровикът на съдебната система - Висшият съдебен съвет (ВСС), уволни Николай Кокинов като прокурор заради съдържанието на разговора в Банкя. (Нали помните - оня разговор за Крисита, дело срещу Мирослав Найденов, "не ги вземаме девствени", сексуална ориентация на обвинители и журналисти и пр.)

Прокуратурата обаче се направи на глуха точно за съдържанието, заради което си отиде Кокинов. Единственото нередно за нея се оказа... записването, понеже било без законно разрешение за СРС.

Вместо да се занимае с един от корупционните скандали на годината, държавното обвинение заяви, че не е открило данни за извършено престъпление от Николай Кокинов, бившия премиер Бойко Борисов и бившия земеделски министър Мирослав Найденов заради разговора от дома на Борисов в Банкя.

На кого да вярваме сега?

На ВСС или на прокуратурата?

Ако повярваме на ВСС, значи прокурорите са за уволнение до един.

Ако повярваме на прокурорите, значи членовете на Висшия съдебен съвет трябва да подадат оставки.

Един и същи разговор - два аршина. За да бъде разминаването наистина комедийно, ВСС прие, че Кокинов е уронил престижа на съдебната власт. С какво - с неприличните подмятания за нечия сексуална ориентация и така проявена нетолерантност, или заради репликата му към Борисов за новия главен прокурор: "Не се смей, нали ти си го избра!"

Кокинов веднага подаде оставка. Борисов се покри. Покри се и Найденов - като "защитен свидетел" на прокуротурата по делото срещу Цветан Цветанов за незаконно подслушване в МВР.

Те ти, Кокинов, Спасовден.

Oще: банкя  бойко борисов  всс  мирослав найденов  николай кокинов  прокуратура  срс  цветан цветанов 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.11.2012, 16:27

5 Прокопи | 12.07.201314:30

Пикси,

Ами да де то и така се казва - БДС (Български Двоен Стандарт) Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.02.2011, 17:46

4 iii_krv | 12.07.201310:13

Ма не за махане- за бесене са всичките!!! Те тоя Кокинов на практика му правят услуга, не го наказват, а му услугват.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 24.02.2011, 18:45

3 Georgi Tashev | 12.07.201310:08

"Ако повярваме на ВСС, значи прокурорите са за уволнение до един.

Ако повярваме на прокурорите, значи членовете на Висшия съдебен съвет трябва да подадат оставки."

Абе дайте да се махат всичките. После ще плеснем с ръце и ще се прегърнем.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

2 pixie | 12.07.201308:34

Двойният стандарт е единственият стандарт в БГ напоследък. Така че не виждам нищо изненадващо. За едни може, за други не. Толкоз.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

1 MacAllister | 12.07.201300:00

Много ни липсва на нас българите навик за формално поведение и когато нещо трябва да се преценява според формални критерии веднага се юркаме да правим емоционални, а доста често и абсурдни изводи.

Без да ме приемате за адвокат, на когото и да било, аз противоречие не виждам - ВСС може да кадрува - това му е работата. ВСС има определени задължения, но като кадрови орган не е необходимо да осъжда или оневинява хората, за да вземе решение за назначаване или уволнение. Всеки кадровик в частна или обществена организация би трябвало да решава по целесъобразност. Доколко уволнението на Кокинов е целесъобразно и как от различни гледни точки няма да обсъждам, но разликата между ВСС и прокурор е, че втория се занимава според служебните си задължения със съвсем друга дейност - оформяне на необходимите данни и прилагане на съответните процедури (вкл. и обвинение) с крайна точно опредлена цел - завеждане на съдебен процес. Спроед служебните задължения прокурорите трябва и да разпредлят функционалния си ресурс и да не го пилеят, когато завеждането на съдебен процес изглежда съмнително или обречено на провал. В тоя смисъл прокуратурата е също формално права да не търси отговорност върху недостатъчни доказателства. Пак формално в случая с тоя разговор работата е за следствието или съответна агенция със специални правомощия (като ДАНС). В случая с ДАНС разследване може да се започне и по по-отвлечени съображения за национална сигурност, но за следствието отново е нужен двигател - сигнал, сезиране и възлагане на задача от прокуратурата. Отново формално последната е формално длъжна да оцени първоначалните данни и пак формално да прецени дали са достатъчни, за да има шанс следствието да стигне достатъчно далеч, но без да нарушава закона.

Ок, спирам, но подчертавам - всички ревем за спазване на закона, за прилагане на закона към всички и за справедливост. Средствата за това във формата на държавност, която формално и ние сме избрали са придружени със задължителна формалност, призвана да пази от произволи, избирателност и предубеденост. Формално всичко е наред и ако някой иска друго, но иска и да е законно следва самият закон да бъде променен. Тук всеки, който на гол тумбак започне да пледира за подобни промени, обаче трябва да си зададе въпроса дали промяната на закона в посоката, която той иска няма да реши един, а да създаде десетки по-тежки проблеми. Това е и разликата между законодателната дейност вършена професионално и кръчмарската мъдрост.

Разбирам, че може да има много и различни реакции на това, което напомням, разбирам и, че за мнозина това, което казвам и което намеквам фактически поставя в противоречие идеята за цивилизованост и техните горещи желания. Това не е повод да ме мразите, а повод да си зададете въпроса - може ли цивилизация да се поддържа между другото. Следва и да се замислите за желанието ви за повече цивилизованост и "нормалност" - следва, без да се сърдите да разберете, че аз не отричам проблемите, но към това, което вие виждате като техни причини добавям като основна и може би дори най-важна причина вашата немарливост към познаването, разбирането и приемането именно на принципите на тая цивилизованост. Ако желанието за нещо добро се изразява по хаотичен и нелогичен начин от това по правило печелят само дилърите на хаоса - именно хората, които искате да бъдат наказани. Така, че ако правилно ме разбирате - казвам ви, че никой наистина виновен няма да бъде наказан и никой вредител няма да бъде спрян, ако вие самите не започнете повече да се интересувате от функциите на обществото вместо от емоциите и недоволството си - точно това ви неведение и най-често за нашия умен народ просто нежелание е средството, чрез което бивате ограбвани и лъгани. Формализмът може да бъде оръжие срещу същите тия хора, ако се спазва и използва умно, дори без промени на основни закони поне половината баш тарикати на прехода могат много лесно да бъдат пратени, "където им е мястото", но не и когато волята за това от вас - народа звучи като плач на незнаещо точно какво иска дете.
   

оценка

+2 -0