Да изчистим БОРКОР | webcafe.bg
Webcafe

Да изчистим БОРКОР

Webcafe.bg
09.08.2013, 14:47 (обновена 09.08.2013, 15:23)
избори 2013

Снимка: © Явор Николов

Премиерът Пламен Орешарски обеща да разчисти бюрокрацията. Дали?

Пушейки по цигара в дружеска беседа с репортерите в градинката на Министерски съвет, премиерът Пламен Орешарски споделил, че ще "изчисти" някои от агенциите под шапката на МС.

Целта бива орязване на разходи от раздутата администрация. Казал също, че не е получавал доклад от агенцията за борба с корупцията БОРКОР.

За повече от две години бюджетна издръжка въпросният Център за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност е произвел един... междинен доклад, озаглавен "Модел на решение в областта на обществените поръчки". Което не пречи служителите да се стимулират материално с разни сумички върху заплатите.

За да бъде наложен какъвто и да било стандарт за обществените поръчки, на всички е пределно ясно, че е необходима политическа воля. Иначе казано, ако властта поиска, вратите в ЗОП ще бъдат затворени. Орешарски вече поиска от министрите да дадат предложения в името на по-неутрална процедура за търговете и да се разшири достъпът за участие в тях. Обеща и дискусия за планираните промени.

"Сега" сметна колко солено излиза работата на центъра на данъкоплатците - 16.5 милиона лева от 2011 (когато на практика заработи през юни) до 2013 г. За т.г. парите са 5 млн. лева, като 4.3 млн. лева са за заплати, а 700 хил. лева са планирани за капиталови разходи.

Така че ако ще се разчиства, нека да изчистим първо БОРКОР от бюджета. Впрочем, такава куха структура е и Държавната агенция за закрила на детето, чиято същинска дейност, пак ще повторим, се свежда до един горещ телефон за сигнали.

Нито една от двете агенции няма на практика никакви оперативни функции и съществуват само като поредната брадавица на бюджета.

А на всички отдавна ни е писнало от синекури, разносвачи на папки, седящи на бюра и всякакви чиновнически търтеи. Така че през септември дано им стигне волята да изрежат поне БОРКОР в проекта за бюджет 2014.


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.