Арестувай ме нежно | webcafe.bg
Webcafe

Арестувай ме нежно

Цветана Георгиева
18.03.2014, 16:32 (обновена 18.03.2014, 18:00)
Петър Стоянович

Снимка: © Sofia Photo Agency / Юлиана Николова

По културата ще ги познаете. Бъдещите полицаи, които министър Петър Стоянович пожела заради безценното културно-историческо наследство на България. Стига нечисти ръце и погледи. И без това няма с какво да си напълним музеите. "Лувъра" например.

Оказа се, че в България няма специализирано звено, което да пресича трафика и нелегалната търговия на антики зад граница или в някоя частна колекция. Макар че такова звено е имало и в ДС, и в ЦСБОП, и в НСБОП, че и в ГДБОП. А къде се изгуби сега, по пътя на вливането на антимафиотите в ДАНС?

В Италия имало такава структура. Че ние да не сме по-бедни на история и археология от тях? По този въпрос може да се изкаже Божидар Димитров, а може и Веселин Маринов да изпее нов химн.

По-важното е друго - правителството не е забравило обещанието да създава нови работни места, въпреки наличието на ДАНС, МВР и прокуратура, които вече оперират в полето на новата "културна полиция".

Стоянович пропусна да изреди сред приятелските служби и още една - БОРКОР. След като иманярската мафия се оказа толкова сериозен проблем, очевидно трябва да разполага с нечие високо покровителство. Следователно е логично БОРКОР да е в списъка.

"Културните полицаи" щяха да имат много работа, ако не беше оттеглена поправката в Наказателния кодекс, предвиждаща масово деклариране на бабините шкафове, чайници и радиоприемници, прегрешили с повече от 50 години старост. Което праща в списъка на антиките и черно-бял "Темп", и компютър "Правец" - все пак могат да влязат в някоя музейна колекция за соца. (Нали София разполага с музей на тоталитарното изкуство...)

За момента идеята за "полиция на културата" е на ниво необосновано предположение, изкопирано криво-ляво от европейски практики. Можем само да си ги представяме.

Костюмирани, прилежно сресани, с чисти обувки. Деликатно закопчават белезници. Не крещят: "Абсолютен престъпник, на колене!", не тъпчат арестувани в патрулката с дрога, няма съмнително умиращи арестанти и удавени в кръв и некадърност акции.

Въпросът е къде ще дебнат - край могилите, дето копаят иманярите, или пред луксозните резиденции на знаменити собственици на частни колекции, все приятели на властта. Все едно коя е тя.

 

Oще: антики  археология  история  контрабанда  петър стоянович  полиция 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.