Въпросът, който никога нямаше да се чуе | webcafe.bg
Webcafe

Въпросът, който никога нямаше да се чуе

webcafeДияна Костова
20.06.2017, 21:36 (обновена 23.06.2017, 18:37)
лозан панов

Снимка: © Webcafe.bg

Председателят на ВКС Лозан Панов трябваше да иска среща с президента Румен Радев, за да се оплаче от бездействието на НСО след инцидента със служебния му автомобил

"Кой разхлаби болтовете от служебния Мерцедес на Лозан Панов?" е въпрос, който в един идеален свят никога нямаше да се чуе извън ведомствения гараж на НСО.

Обаче идеални светове не съществуват. Съществува съвсем реален контекст, напомнящ сюжет от плоска кримка. Като случката, при която S-класата на председателя на ВКС едва не остана на три гуми по завоите на Петрохан.

За две седмици прокуратурата отметна случая с досада и зле прикрита подигравка - с педантични описания на момента, в който върховният съдия се отбил да пазарува гъби-манатарки от сергия край Бързия на връщане от командировка. Дори хипотезата за евентуална злоумишлена повреда на автомобил на службата за охрана, оставен за 15 минути в сляпо петно на паркинга на Съдебната палата, е подмината без сериозно разследване.

Дали аварията е преднамерена, дали е резултат от престъпна немарливост на служителите в НСО, или има трета алтернативна причина: това е въпрос, на който трябваше да се получи ясен отговор. Защото обяснението, че "болтовете сами си падат по асфалта" е някакъв крайно неудачен майтап.

Конфликтът между т.нар. "Големи" в съдебната власт отдавна прескочи етапа, в който преценяваш "добрите" и "лошите" според лични си пристрастия или антипатии.

Няма никакво значение дали споделяте идеите на Лозан Панов за радикална съдебна реформа или го смятате за политически опортюнист.

Съгласете се, че няма нормална държава, която да позволи системно персонално унижение спрямо председател на Върховен съд. Няма нормална държава, в която съдия No.1 не смее да подаде сигнал до държавното обвинение за евентуална заплаха срещу живота си, защото междувременно води война с главния прокурор.

Показателно е, че прокурорската проверка по казуса с болтовете е образувана едва седмица след самия инцидент, при "самосезиране по медийни публикации".

Изобщо не е нормално Лозан Панов да иска среща с президента Румен Радев от гняв заради бездействието на НСО и службите за сигурност. Само че и това е много показателно.

Най-обезсърчаващо е, че хиляди съдии, прокурори и следователи продължават да наблюдават безучастно как се срива авторитетът на съдебната власт.

Ето това е най-простото доказателство, че Панов си остана сам в опита за "бунт на тогите". Май никой не го чу, когато призоваваше редовите магистрати "да не допускат мълчанието да ги превърне в страхливци".

А уж "единственото, от което трябва да се страхуваме, е самият страх".

Oще: вкс  лозан панов  председател на вкс  президент  румен радев 


Още от Да го web@...

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.02.2011, 17:46

13 iii_krv | 23.06.201720:00

Лозан не смеел да подава сигнал/ оплакване до прокоратурата... Мн. ясно, че не смее- бг съдебната система съществува не за да раздава правосъдие според морален и честен закон- тя съществува сама за себе си и за да брани т.нар. властимащи, които се ръководят от законите и принципите на мафията. Те там са назначени не по качества на прависти- юристи, а по критерии на престъпния кодекс, на когото се кланят. Мн. ясно, че невежата мишка лозан не смее а и не знае какво да прави та камо ли да дава некави сигнали до измислена прокуратура.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

12 Mako | 22.06.201710:55

dedo adji | 21.06.201723:40
въпросите елегантно оставени без отговор. Ще ти ги припомня.
1. Познаваш ли някого, който има доверие в съдебната система?
2. Вярваш ли, че болтовете са били олабени?
3. Ще неблюдавам с интерес промените и твоето ценно участие в тях.

----------------------------------------------

Обожавам любознателни старци, така че ти отговарям директно:
1. Всеки, който се е сблъсквал със съдебната система и е спечелил дело е доволен от нея и изпитва "доверие" към нея. Важи както за добре функциониращите, така и за калпавите съдебни системи, каквато е нашата. Нещата по този показател са винаги 50:50. Като във футбола е - независимо как е свирил съдията, победителите се кълнат в него, победените го плюят!
Работата, разбира се, не е в недоверието към нашата съдебна система / то е несъмнено, но е симптом, все пак/, а в посоката, в която го канализираме. Твоята посока, дядка, е класически пример за пасивно сеирджийство. Това може и да е удобно по някакъв начин, но няма как да промени системата, такива системи се градят и променят единствено чрез граждански натиск.
2. Въпросните болтове изобщо не ме вълнуват, доколкото / за разлика от теб!/нямам окултния дар да виждам съвсем конкретни неща, на които не съм бил пряк свидетел. Но ме вълнува реакцията на системата по казуса. Тя е непрофесионална и е акт на публично изплюване в лицето на обществото. Вълнува ме и това, че по първите страници на медиите традиционно се кипрят попръцвания за Путин/Тръмп/Шойгу/ББ/Макронобабата/мутросиликонките и пр. дъвки за овцете, а този огромен скандал е заметен / чрез тях!/ под черджето.
3. Наблюдавай ехидно-плъшески каквото и когото си искаш - само това ти е останало. Е, понеже тези промени са бавни по дефиниция, ще трябва да разчиташ и на някакъв технологически пробив, който ще позволи и на обитателите на гробищните паркове да се наслаждават на ставащото по света!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

11 dedo adji | 21.06.201723:40

.... съответстват на възрастта и познатите ти. ....

Позната е и реакцията. Argumentum ad hominem. А въпросите елегантно оставени без отговор. Ще ти ги припомня.
Познаваш ли някого, който има доверие в съдебната система?
Вярваш ли, че болтовете са били олабени?
Ще неблюдавам с интерес промените и твоето ценно участие в тях.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

10 Mako | 21.06.201721:46

dedo adji | 21.06.201712:26
Мако, а ти какво очакваш от съдебната система? Аз очаквам единствено да не попадам в лапите й. Познаваш ли някого, който има грам доверие в нея? Аз не.
============================

От съдебната система очаквам да се промени. Рано или късно - това ще се случи. Не без моето участие в процеса.
Що се отнася до очакванията, които имаш - те напълно съответстват на възрастта и познатите ти.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.06.2017, 19:17

9 Дърводелец | 21.06.201719:36

Дияна Костова, харесвам те как пишеш. Фактите, обаче, не са тези. Призивът "Не на страха" е със сбъркан адресат. Поза за пред външната публика е.
Съдиите всеки ден са в съдебната зала, постановяват решения и присъди публично, написват си имената в актовете, които постановяват и ги подписват. Никой от тях не е анонимен. След това се качват на трамвай, автобус, метро или личен автомобил и се прибират в квартала, където ги познават. Хора са, сред тях има всякакви. Повечето са свести, има и тук там и боклуци. Но никой не се вози на кола на НСО и не ползва охрана.
Кое е по-реално, нЕква мафия или лично главния прокурор да ти развинти болтовете или някой гражданин, недоволен от решението ти за родителски права или, че си пратил сина му в затвора, да те бутне в навалицата върху релсите в метрото?
Та ако някой се страхува в тази професия, просто става и си заминава. Затова мелодрамата с развитите болтове на Панов, освен насмешка в професионалните среди, нищо друго не предизвиква. Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

8 deowin | 21.06.201718:06

>върти старата плоча за Русия

Просто давам пример с най-близката до българската реалност държава, за да можем да преценим по-добре до какво водят такива мнимо инсценирани инциденти - все пак в Русия те са многобройни и лесно наблюдаеми. Последиците са вече история, от която можем да се поучим. Или не, естествено. Всеки има право на избор.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

7 dedo adji | 21.06.201712:26

Мако, а ти какво очакваш от съдебната система? Аз очаквам единствено да не попадам в лапите й. Познаваш ли някого, който има грам доверие в нея? Аз не.
Председател на ВКС, който открито лобира за политически партии не трябва да бъде председател на ВКС, даже и редови магистрат. Може на някоя адвокатска кантора. Не, че дебелунгерът Цацаров е по-стока. Води се война за власт, в която гражданинът е последната им грижа. И реципрочно, тяхната безопасност е последната грижа на гражданите.
Ще ти дам възможност да ме обвиниш в старческо повторение и ще повторя въпроса. Наистина ли са били олабени болтовете на мерцедеса? Не, че няма убийства на магистрати и в най-демократичнитер страни, ама свършиха ли се килърите, че опряха до болтовете. Къде, къде по-добре охранявани хора загинаха в напълно изправни коли. Поне мерцедесът брониран ли е?
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 02.04.2014, 10:15

6 nikoko | 21.06.201711:41

Защо мерцедес, не можеше ли да е шкода, фолсваген, или опел. За какви се мислят тези излезли от народа цървули. Ако са по скромни може и да почна да ги уважавам, ама докато считат , че държавния мерцедес е единствената кола за положението им, да не чакат съчуствие.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

5 Mako | 21.06.201710:57

dedo adji | 20.06.201723:30
Какъв е въпросът на Костова? "Кой олаби болтовете?"
========================

Дядка, големият проблем около този случай се корени в начина, по който общуват помежду си институциите, а това е лакмус, демонстриращ функционирането на съдебната система. Болтооплакващият се ЛП не е просто досаден гражданин, страдащ от мания за преследване, а Председател на ВКС. И след като към такъв човек Прокуратурата проявява публично подобна тотална немарливост, граничеща с наглост / мога да ти посоча поне три недопустими грешки в поведението на разследващите по казуса/ - какво въобще може да очаква българския гражданин от съдебната ни система?
Това е "въпросът". И той не е маловажен, а направо съдбовен за българското правораздаване. Браво на авторката от мен!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

4 dedo adji | 21.06.201710:07

Разисква се българската съдебна система, а свинчопрас си върти старата плоча за Русия. Краставицата на Мирча Кришан. Всяка прилика с павето или бай пешо танкиста е случайна и напреднамерена.
   

оценка

+0 -0