БДЖ заплашва да се превърне във второто "Кремиковци". А Икономическа полиция отдавна никаква я няма | webcafe.bg
Webcafe

...А те си слушат "Кръстникът"

Webcafe.bg
04.10.2011, 14:12 (обновена 04.10.2011, 18:41)
Ивайло Московски

Снимка: © Sofiaphotoagency

Според транспортния министър Ивайло Московски изчезналите вагони всъщност са поне 1000 и са се изпарили през последните 7-8 години

500 товарни вагона се губят на БДЖ. Изчезнали са. За такива от 2001-а е открита графата "неброени". Иначе трябва да ги пишат откраднати.

500 вагона е къде-къде по-лесно да се проследят от неброените милиони, изписани в касите на БДЖ през всичките тези години. Едното са пари от данъкоплатците, другото - от заеми.

Заемите са около 800 млн. лева. Повечето от тях не се обслужват от 2008 г. Добре, че финансовият министър стопира отпускането на нов - от Световната банка за близо половин милиард, докато в БДЖ не се състоят видими наченки на ред.

Изобжо железниците ни стават второ "Кремиковци". Схемата е същата. Най-напред държавното предприятие се нагълтва с кредити като болен от булимия. Ръководствата теглят за каквото се сетите: от нови мотриси "Сименс", които после залагат, за да теглят заем, с който да ги плащат, до такива, за да си покриват належащите нужди.

Валят и обществени поръчки - достатъчно е да се направи справка при тройната коалиция какви скъпоструващи тужурки са поръчвани на железничарите. На цената на приличен костюм. Плюс такива, чиято цел е да "опаковат" за близо 20 000 на вагон бракувани пътнически вагони от Германия, иначе предназначени за скрап.

Разбира се, те не стават "Ориент Експрес" - стоят на глуха линия. Но спечелилите поръчките разбогатяват за сметка на БДЖ, респективно наша, на данъкоплатците.

През цялото това време синдикатите са в сънна апнея - и регистрират признаци на живот само когато някой новодошъл транспортен министър се сблъска с отчети за парите, изляти в бездънието БДЖ. Т.е. когато опре до съкращения. Защото никой не вади портфейлите на онези, спечелили обществените поръчки за скудоумия... Икономическа полиция никаква я няма. Някой да се сеща, че в структурите на МВР има и такава?

Ето така БДЖ върви към задлъжнялост от 1 милиард. Много повече струваше на държавата "Кремиковци". Един път, за да отпише огромна част от дълговете, преди да го продаде за 1 долар, втори път - за да налее над 700 милиона във вече частното предприятие, заради които се сблъска с укорите на Брюксел за държавна помощ.

Всичките тия фази на агония - на гърба на хилядите съкратени, със забавени и неполучавани месеци наред заплати, и пострадалите им семейства. За замърсената земя и екощетите няма да отваряме дума.

"Кремиковци" фалира. А една подставена частна фирма го купи за скрап. Можеше да фалира още през 1999 г. - щеше да ни спести последвалите загуби.

Какво ще стане с БДЖ? Дали, ако някой поиска да се обяви за приватизация, пак ще се "отписват" дългове...

А в Академията на МВР духовият оркестър откри учебната година с музиката от филма "Кръстникът". Главният секретар на МВР Калин Георгиев пожела на младите курсанти никога да не попадат в ръцете на вътрешна сигурност. И им разказа за тежкия път на полицаите, които се борят с престъпността.

Oще: бдж  вагони  дългове  икономическа полиция  кремиковци  мвр  министър 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

3 Оня Дето Го Трият | 05.10.201108:35

1000 вагона ги няма!
Бе някой представя ли си колко са 1000 вагона наредени един до друг??
Та това е колкото центъра на София Шокиран
И ги няма, просто ги няма Шокиран Шокиран
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.10.2011, 08:16

2 Кирил Кирилов | 05.10.201108:18

http://www.youtube.com/watch?v=CJsntuUGnFA

Реве или много тъжен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.12.2010, 14:54

1 Калоянчо | 04.10.201122:10

"Kaкво ще говорите за закон и Конституция...

.... В тази държава всичко е проституция"
   

оценка

+0 -0