Държи си на думата. Става | webcafe.bg
Webcafe

Държи си на думата. Става

Webcafe.bg
09.03.2012, 16:30 (обновена 09.03.2012, 21:38)
Георги Първанов и НСО

Снимка: © БГНЕС

Как Георги Първанов спази обещанието си, дадено на Цветелин Кънчев

Един мъж трябва да държи на думата си. Един лидер - на обещанията си. Един политик - на поетите ангажименти.

Георги Първанов олицетворява и трите в едно.

Цветелин Кънчев: "Когато бях в затвора и пуснах молба за помилване, аз имам отказ от вицепрезидента Ангел Марин, въпреки обещанието на Георги Първанов да не стоя нито един ден в затвора. Той обеща това на Националния съвет на "Евророма", когато взехме решение да го подкрепим.

Това става точно в деня, в който ми потвърдиха присъдата. Ние стоим в хотел "Принцес", където заседава Националният съвет, на който присъстват 150 лидери от цялата страна.

Първанов ми беше от дясната страна, Марин - от лявата. В същия момент влиза един от нашите членове и казва: "Току-що по националното радио са съобщили, че потвърждават присъдата на шефа". Напрежението се нагнети. Тогава Първанов каза: "Моля ви, не се поддавайте на провокации, не се поддавайте на емоции. Аз ви обещавам, че вашият лидер и един ден няма да бъде в затвора..."

Това се случва между двата тура на президентските избори през 2001 г.

Речено-сторено. Полежа малко Цветелин Кънчев и вицепрезидентът Ангел Марин го помилва. Въпреки че комисията по помилванията е дала друго становище.

Това значи Първановата дума. Самият Кънчев е недоволен - беше осъден на 6 години, лежа 1 година и 10 месеца в общежитие в Кремиковци, отглеждаше гъби. Важното е, че Първанов забавя, но не забравя.

Да си спомним Мишо Бирата. Поискал президентът обещание от премиера Борисов, Борисов му дал - и верно, никой не закачил Мишо Бирата (мир на праха му).

Живи хора у нас - и в Русия, помнят колко тежи думата на Първанов. Вярно, за Големия шлем нещата не се случиха. Но може да стане като при Кънчев - забавя, но не забравя. Само чака да (му) се случи правилната конфигурация - първо в БСП, после в държавата. А и не само Георги Първанов, но и други да си удържат на думата. До редовните избори през 2013 г. има малко по-малко от година и десет месеца, дали пък да не вземе да конструира една коалиция...

Но дали това ще се случи, ще се реши през май.

Oще: ангел марин  вот  георги първанов  евророма  затвор  избори  лидер  цветелин кънчев 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

10 John Smith | 11.03.201214:12

Абе лека полека ша ви уврат главите и ще станете анархисти Смее се
ЕВОЛЮЦИЯ-РЕВОЛЮЦИЯ-АНАРХИЯ добре, дошъл!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.01.2012, 12:39

9 fata morgana | 11.03.201214:00

Поклон за всичко, което си написал. Не само за последното.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.01.2012, 12:39

8 fata morgana | 11.03.201213:48

"Можем ли да се променим - да загърбим чакането на централна власт и да го заменим с лична инициатива? Може би за първи път в човешката история един народ ще се окаже в положение на липса на избор и ще трябва да опита нещо ново - с такива държавници и политици, анархията започва да изглежда като далеч по-добър ред от реда поддържан от идиоти"

Мак Алистър, поклон!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

7 Чинчифон | 11.03.201213:48

Изкушен съм да се присъединя към онези,които поздравляват MacAllister@5!Особено ми хареса мнението му,че "...анархията изглежда далеч по добър ред от реда,поддържан от идиоти".Идиотите се стискат за всяка власт,до която се докопат.И мразят да подават оставка!А така,постепенно и неусетно,идва анархия.Защото "Свобода е онова,което правиш с което е направено на теб!"
Freedom is what you do with what's been done to you!-Jean-Paul Sartre[1905-1980].
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

6 Mile Manolov | 11.03.201202:59

MacAllister | 11.03.201201:55
Тези на власт се и ни занимават с такива глупости, че колкото и смешни да са размерите на бонусите, за които се разправят, честно казано наистина трябва да ги върнат, даже и заплатите си трябва да върнат, а най-добре ще е да се върнат в училище, на село или още по-добре там откъдето са излезли...
--------------------------------

поклон поклон поклон поклон поклон поклон поклон поклон поклон поклон поклон поклон

Само това беше достатъчно. Добре им сипа на малоумниците иначе. 5+
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

5 MacAllister | 11.03.201201:55

Тия дни се оглеждам, зачитам и се замислих какви активни политици ни останаха. Под активни имам пред вид такива във или около властите, с някакви реални за момента шансове да оказват влияние. Равносметката е страшна - от вдетинените гербери, през ветропоказателите на яне, напълно изперкалите атакисти, затворения личен клан на Доган, до сините вече вписани в червената книга - ужас. Повечето изглеждат просто налудничаво, човек не може вече и да ги мрази, към тая бройка с поведението си напоследък взеха да се доближават дори и такива, които макар и считани за опасни, поне се класираха за тарикати (Доган например). Като, че ли Костов все още приказва ако не мъдри, то поне свързани изречения, но има ли нещо и някой окло него започва да се превръща във въпрос с доста ясен отрицателен отговор. Около държащия се като детенце Станишев като че ли има няколко души, които поне не изглеждат абсурдно, но за тях нито се знае много, нито пък шансовете им да оцелеят в борбата със старата гвардия изглеждат твърде обещаващи, пак в левия спектър един който поне пред хора се държеше уж прилично (Първанов) изведнъж като че свали някаква маска и не само пролича липсата му на въздържаност, но и онова, което се говори за него взе да излгежда все по-достоверно, нови лица като Кунева като че ли облякоха мозъка на премиера и също така изразяват някакви емоции за промяна, но едва ли на някого е ясно накъде искат да вървят (освен към властта разбира се). Вече няма БСП и анти БСП дори, отвсякъде се наредиха хора със едни и същи корени и едни и същи зависимости, като разликите са само в детайлите и евентуално образованието, но дори последното остава май само пожелателно - налага ни се да виждаме надежда дори в умението на някой да не формира изречения тип "Цветанов" (ако токова ни гони позитивност). Идеологии, призиви, политики или както и да ги наречем все повече изглеждат празни приказки призвани да действат със звученето си, но не и със съдържанието си. Тези на власт се и ни занимават с такива глупости, че колкото и смешни да са размерите на бонусите, за които се разправят, честно казано наистина трябва да ги върнат, даже и заплатите си трябва да върнат, а най-добре ще е да се върнат в училище, на село или още по-добре там откъдето са излезли...

Само като си помисля, че някои бяха настроени да гласуват за по-малкото зло, а днес вече не става реч и за зло, а за проста адекватност - и тя вече е на изчезване. Циганията в оня смисъл, в който дори циганите понякога ползват тая дума е обхванала всичко - цялото ни "публично" пространство е напълнено с безсмислици, скандали за сламки, докато гредите над главите ни се пропукват. Не знам за вас, но аз виждам в това нещо повече от български проблем - виждам ускорената еволюция на концепцията за професионален политик в демокрациите. На някои места кирливите ризи може да са по-прикрити, народите по-склонни да се правят на заблудени, но тук и пред насе истинската рана на демокрацията в сегашната й форма - властта постепено се превръща в посмешище, което в опитите си да угоди на дребно на едри риби рано или късно се превръща в недъгава форма на диктатура на примитивното мислене и примитивната култура.

Безспорно, свободата е ценност, но дали представата ни за диктатура и демокрация като антиподи не е просто предубеждение, а същността им една и съща - не формалния ред да определя същността, а същността да намира начини да се реализира чрез формалния ред? Изглежда ние, а и всички в западното полукълбо решихме съвсем погрешно, че формалното е равно на реалното, а всъщност така и не сме променили същината на общестават и културата си - култура на търсене на сигурност в акумулация на власт и контрол над другите. Едно поне е положително, формалната демокрация поне изкарва гротеската наяве, тъй че доста хора да не могат и да искат да я сбъркат. Вертикалната мобилност на демокрацията позволява не само формално, но и като част от клутурата ни да видим царете си голи и може би идва време да преосмислим обществото си.

Чудя се дали самата концепция за власт, била тя избираема или не, не е остатък от други времена, дали въобще понятията ни за националност и държава не са отживелици, които ни дърпат в казана на диктатурата на формалното мнозинство... Ние българите можем доста лесно да разкажем на другите колко лесно се превръща обещанието за грижа в оправдание за контрол и колко лесно волята на мнозинството се впряга в прищевките на малцина и как накрая колелото се завърта от добри намерения до самопомазване за владика. Трябва ли ни силна държава или ни трябват силни хора? Можем ли да се променим - да загърбим чакането на централна власт и да го заменим с лична инциатива? Може би за първи път в човешката исторя един народ ще се окаже в положение на липса на избор и ще трябва да опита нещо ново - с такива държавници и политици, анархията започва да изглежда като далеч по-добър ред от реда поддържан от идиоти.
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 28.10.2010, 13:31

4 leibstandarte | 10.03.201216:40

Това българите, многократно сме доказали, че сме прозт народ. Но ако Гоце Седефа ни мине да ни управлява в следващия кабинет, този път ще надминем себе си Смее се От все сърце на всички фенове на Гоце, ако го докарат на власт, им го пожелавам в комплект с Доган и с още по голяма мизерия Много щастлив
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

3 Чинчифон | 10.03.201215:56

Формално погледнато,между Първанов от една страна и хора,като Желев, Ф.Димитров,Костов,Станишев,Борисов,Цветанов и т.н. има съществена разлика.Първанов не е просто по-образован от тях,той е мъжки баща!Има синове,които ще го следват.За това от сърце му пожелавам да се махне от българската политика,която ГЕРБ превърна в чисто женска работа.И в едри бонуси,според принципите на древната женска професия и на фалшивата БСП.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

2 Mile Manolov | 10.03.201205:43

гоцев мангалистан се завръща. бантустан ще излезе от употреба muhihihihi
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 10.03.2012, 01:54

1 majmuncho | 10.03.201202:35

Мисля си че вече хората в България поумняха доста и Първанов ще види власт през крив макарон ... толкова подмолен и ужасен политик просто няма място във властта ... честно ви казвам че пред Станишев и Първанов предпочитам Първанов ... да кажем че Първанов ми е на последно място а Станишев на предпоследно от всички възможни места
   

оценка

+2 -0