Време да се яде и време да се мре | webcafe.bg
Webcafe

Време да се яде и време да се мре

Тома Захариев
02.08.2010, 17:40 (обновена 03.08.2010, 16:56)
Чибапчета и чифтета

Снимка: © БГНЕС

Пред щанда с продуктите на „Стара планина" ще сме дълголетниците, бедните там да се тровят...

Прабаба ми го докара до 98 и умря малко след като преглътна последната хапка от основното ястие през целия си съзнателен живот - парче хляб с една-единствена маслина.

Голяма бабичка беше - готвеше един казан супа от домашно заклани пилета за дечурлигата от махалата и сядаше в ъгъла с маслината си, за да следи дали всички са се наяли добре.

Покрай нея здравословното хранене беше най-естественото и евтино нещо на света.

Голям спомен, щото сега е точно обратното.

От понеделник влязоха в сила държавните изисквания за месните продукти, т. нар. БДС с цел първо чрез етикета, после чрез небцето (и накрая чрез тонуса си) да различаваме кюфтетата от месо ли са или преобладава съставката „смляни копита".

Първо, колко е БДС е спорно, тъй като е по желание. Не всяка луканка ще бъде произведена по новия стандарт, понеже според европейските изисквания фирмите сами могат да решават дали да спазват изискванията.

Тези, които стриктно решат да спазват стандарта ще ползват отличителния знак "Стара планина" - символ на качествено хранене, заможност и застраховка живот.

Част от „рекламното послание", с което министър Найденов обяви значимостта на новата „марка" колбаси бе: „Това че ще стане по-скъпо, ще е за сметка на нашето здраве, което означава, че ще си купуваме здраве..."

В предаването „На четири очи" снощи той си послужи още с мрачната статистика от миналата седмица - България е на първо място по смъртност и заболеваемост - което според него се дължи на некачествената храна. Разбирай колбаси, които кучетата само надушват и бягат и с които редовно си пълниш кошницата от някой от големите супермаркети.

Месните продукти на нереално ниски цени накратко водят до фатални последици, свързани със здравето - това и децата го знаят, въпреки че откакто преди повече от 10 години БДС отпадна, рискът за здравето не бе обявен чрез нито един етикет.

Сега министър Найденов го обявява индиректно, заявявайки, че ако не посегнеш към продуктите със знак „Стара планина", вече си с единия крак в гроба.

Само си представи ситуацията в някоя голяма хранителна верига.

Ако големите вериги въобще склонят да продават свръхделикатеса "колбас от истинско месо без консерванти" - заради ниската му трайност (качествената луканка не е като качествените кецове и няма как да се пренасочи в аутлет)...

Пред щанда с продуктите на „Стара планина" ще сме дълголетниците, бедните там да се тровят...

Както заяви още министър Найденов - БДС продуктите ще се отличават с двойно по-висока цена. Следователно всички с по-ниски доходи (от самотни студентки до обвързани пенсионери) остават извън таргета на „Стара планина".

Дотук с идеята за всеобщ здравословен начин на хранене и за здрав пазар за колбаси от току-що заклани прасета и телета (задължителният при соца БДС забраняваше в колбасите да се влагат замразени меса).

Тъй като в рамките на кампанията за въвеждането на БДС - разбираемо на тоя етап - не се говори за увеличаване на покупателната способност на населението.

Една от позитивните тези относно въвеждането на БДС е, че продуктите с етикет „Стара планина" ще провокират конкурентноспособността (качеството) на „низвергнатите" колбаси.

Но в страна с хранителна култура на ниво скара-бира, на никой бачкатор не му пука дали жена му е метнала в тигана кюфтета от не-БДС кайма, ако разликата във вкуса е почти неосезаема, а разликата в цената се равнява на две-три бири.

И още: само с въвеждането на БДС няма как да се гарантира качеството на месните продукти. в които ще са позволени консерванти в определени граници и контролирано количество сол и мазнини.

По въпроса за допълнителната гаранция за качеството им, Найденов бе обещал Агенцията за контрол и безопасност на храните да е готова до средата на годината.

Засега има само решение за нея, но междувременно Найденов побърза да "обяви война на всички боклуци".

"Който го хванем, ще си плати за гяволъка, ще ги качваме на "стената на позора", обявяваме ги на сайта на министерство, за да знаят хората и да не си купуват от тях...", заяви емоционално министърът.

Той обеща и големи санкции за нарушителите, включително и отнемане на лицензи за злоупотреба с БДС.

Дано заплахата проработи срещу ментетата. Иначе ще е като да си проверяваме маслото на двигателя по средата на магистралата...

Oще: бдс  кайма  колбаси  мирослав найденов 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.