Служебна бележка за чисти ръце | webcafe.bg
Webcafe

Служебна бележка за чисти ръце

Webcafe.bg
12.04.2013, 14:59 (обновена 12.04.2013, 16:57)
съд

Роман Василев - целият в бяло

Тъкмо армията на безработните в България да се увеличи с още един човек, и главният прокурор Сотир Цацаров го изправи на крака. Заместник-градският прокурор на София Роман Василев предяви чрез главния прокурор до Висшия съдебен съвет оставката си. Получи отказ - и "служебна бележка", че е с чисти ръце.

На въпрос защо беше оневинен Роман Василев за СРС-ата, приложени в София, за които е подвел Цацаров да му ги разреши (като съдия в Пловдив), вероятността да получим отговор е толкова никаква, колкото и на въпроса слагал ли си е ботокс и присаждал ли си е коса.

Все пак, от прокуратурата са се постарали да съчинят оправдателната присъда за Василев - бил "подведен от оперативни работници от ДАНС", че подкупът ще се предаде в Пловдив. Виновник се намери, след като работата замириса. Макар че папките по делото пазят и други компрометирани "доказателства".

Само преди ден Цацаров каза, че в случая Василев заобиколил Закона за специалните разузнавателни средства, тъй като поискал сам от себе си (а не от съдия или от вътрешния министър) разрешение за СРС. Днес се оказа, че е съгласувал каквото трябва с когото трябва.

А проблемът с правната сигурност в България остава, доколкото остават и такива прокурори.

От слабата правна система, непрозрачни обществени поръчки, корупция и неефективно публично управление са се оплакали германските предприемачи в традиционната анкета на Германско-българската търговско-индустриална камара (ГБТИК). Добрата новина е, че 78% от тях казват, че отново биха инвестирали в България - допреди година бяха готови да го направят малко повече от 1/3 от анкетираните.

Определено негативно са настроени германските предприемачи към правната сигурност. Главният управител на камарата Митко Василев е заявил, че бавенето на делата в съда отблъсква потенциалните инвеститори.

И нас ни отблъсква, заедно с (не)случайното разпределение на делата - достатъчно е да погледнем тези при съдия Петя Крънчева от СГС.

И предвид факта, че уличеният в заобикаляне на закона за СРС - и оневинен за ден - Роман Василев, е един от ръководителите на прокурорската проверка за злоупотреби със СРС, която се извършва в МВР. Тя започна след сигнал, връчен на главния прокурор от лидера на БСП Сергей Станишев.

За нея Цацаров обяви, че в понеделник, 15 април, ще има новина. Роман Василев ли ще ни каже кой е престъпникът...


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.