Член Втори | webcafe.bg
Webcafe

Член Втори

Webcafe.bg
27.09.2012, 16:06 (обновена 28.09.2012, 09:59)
чалга

Снимка: © Е.Косева/Men.bg

Съветът за електронни медии се оказа бдителен орган и медиатор, проводник между обществения гняв и правораздавателната система.

Затова, щом получили обаждания/писма на възмутени зрители заради една хип хоп песен, се обърнали към прокуратурата. Ако така ще я караме, ето...

... възмутени от екипа на Webcafe.bg също настояват Съветът за електронни медии да изпрати в прокуратурата следните откъси от текстове на поп фолк песни с настояване да бъде забранено на младежи под 18 години да посещават чалга концерти поради това, че се нарушава чл. 2 от Закона за закрила на детето:

"(2) (Нова - ДВ, бр. 36 от 2003 г.) Държавата защитава и гарантира основните права на детето във всички сфери на обществения живот за всички групи деца съобразно възрастта, социалния статус, физическото, здравословно и психическо състояние, като осигурява на всички подходяща икономическа, социална и културна среда, образование, свобода на възгледите и сигурност".

За да не се налага членовете на СЕМ и председателят му проф. Георги Лозанов да слушат чалга, сме подбрали - при това без задълбочаване, незначителна част от текстовете. Без значение кои са изпълнителите.

Всичко това се излива в мозъците на деца, пее се от тях, танцува се, тананика се. Та, понеже СЕМ бдеше и за порнокалите по телевизиите, да се запознае с текстовете.

Мило, обичаш ли ме още?

Бейби, събличаш ли ме нощем?
Карай бавно няма да бързаш.
Как ще стане - много мърдаш!

Хоп, и влиза малко по малко.
Хоп, движи се бавно и бавно.
Хоп, и вкарай го точно сега.
Ритъма на любовта!

Гледай, без да се ядосваш.
Пипай, без да се докосваш.
Недей да свършваш точно сега.
Задръж се малко, да, да, така.

Що не си свалиш фланелката моряшка,/аз ще ти покажа мойта синя прашка.

Цепката, цепката, на полатааа цепката/кой ще скача летвата/без да цепне цепкатааа

 

Ако искаш да усетиш тръпката,/поиграй си на геврека с дупката.

 

Със влажни устни пий ме, със задни части бий ме!...

Напипай го,/в ръцете твои нека той играе.

 

Хайде, всички ученички, като малки нощни птички,

разкършете снагички и вдигнете полички!

 

Кой ще гали котето любовно?/ Ела с мен да играеш на световно!

- Мойто коте не е за игра-ха,/то е само за сериозни господа!

Oще: закон за закрила на детето  сем  текстове  чалга 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.12.2011, 14:16

13 Elena Dyakova | 28.09.201219:56

Точно така, Мира! Веднага ме разконспирира. Върл фен на чалга културата съм и всяка вечер въртя гюбеци до припадък. Писах по тая "статия" толкова много, не защото е пълна с фактологични грешки, а защото някои от тия негодници в уебкафето се осмеляват, моля ти се, да се възмущават от чалгата! Удивителна
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2012, 13:51

12 Mira Karadilova | 28.09.201214:06

Уебкафе, внимавайте с коментарите относно чалга КУЛТУРАТА, че обществото се надигна! Други си е то, да си купиш тетрадка с ц*ци на корицата и да си танцуваш на "На теслата дръжката".
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 15.12.2011, 14:16

11 Elena Dyakova | 28.09.201211:03

Бе, видях аз, че цитират алинея, но предположих, че за по-кратко просто не са цитирали предхождащите я член и първа алинея, но мислех, че все пак членът е втори, а точно със закона за защита на детето не съм запозната. Живот и здраве, следващия път може да ни зарадват с творчески напън за някой параграф от ПЗР, маскиран като член.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

10 Чинчифон | 28.09.201210:41

Човешката простотия е всемогъща,а когато се докопа до властта,става непобедима.За това никой,никога и никъде не е успявал да я стъпче.
Единственият шанс на малцинството от умни хора е да я надхитрят Удивителна
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

9 lele male | 28.09.201210:30

Елена, тези от Уебкафето наистина не мислят много, много...
Цитирали са чл. 1, ал. 2, а чл. 2 е под определението за дете и гласи:

Чл. 2. Дете по смисъла на този закон е всяко физическо лице до навършването на 18 години. Смее се
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 15.12.2011, 14:16

8 Elena Dyakova | 28.09.201209:05

Не си позволих да коментирам чалгата и цялостната култура на обществото, защото е адски изтъркано и дъвкано многократно, пък и апогеят на чалгата беше преди години.

"И ето, възмутени от екипа на Webcafe.bg също настояват Съветът за електронни медии да изпрати в прокуратурата следните откъси от текстове на поп фолк песни с настояване да бъде забранено на младежи под 18 години да посещават чалга концерти поради това, че се нарушава чл. 2 от Закона за закрила на детето:"

Странно ми е как са се намерили все пак толкова възмутени от уебкафето, които не могат да мислят. Не исках да се разпростирам, но трябва да спомена и друго:

1. На Съвета за електронни медии въобще не му е в ресора да бъде регулатор на каквито и да е концерти, щом те нямат общо с електронните медии. Може да регулира примерно излъчването им по национални телевизии.

2. "Концерти" е много силно казано, когато става дума за чалга. Те пеят по кръчми и дискотеки в над 99% от живите си изяви. И действително от това идват парите. Не от авторски права и прочие. Останалият под 1 процент, при който изявите им могат да минат за концерт, се състои от предизборни концерти и един-два пъти в годината някакви псевдо-турнета на Пайнер, където си раздават помежду си някакви измислени наградки. Заведенията принципно и по закон би трябвало да регулират посетителите си по възрастов признак. Тоест на теория достъпът на непълнолетни до живите изяви на чалга изпълнителите (не смея да ги нарека концерти) е ограничен. От друга страна въпросните ретро певци, които изпълняват цитираните песни и не съм сигурна дали изобщо пеят все още, не ги канят много-много по заведенията. Заведенията търсят актуални изпълнители.

Въобще - пълна боза, сътворена от хора с претенции за интелект, които уж протестират за нещо, но и те не са сигурни точно за какво. Ами ние, такова, мразим чалгата...
   

оценка

+3 -1

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

7 MacAllister | 28.09.201201:14

М-да, Елена е права! В крайна сметка циничните и брутални текстове не са проблем сами по себе си. Изпаднем ли в крайността да виждаме заплаха за възпитанито на децата от всяка "мръсна" дума ще стигнем до дереджето доста добре показано в South Park, където заради мръсното шоу на едни канадци САЩ обявиха война на Канада. Мръсотиите и бруталностите остават своеобразен "авангардизъм" и келешлък за децата, напълно безвреден, а и дори често полезен, но има и едно голямо НО - стига цялостната култура на обществото да е силна, гъвкава и прогресивна (не в комунистически смисъл). Под силна е ясно какво имам пред вид - да вдъхва респект, гъвкавостта е признак на зрялост и способност за асимилиране на новости и дори изцепки, без това да я принизява до нищото, а прогресивността е качеството да създава усещане за значимост и авторитет към интелектуалното и професионално развитие на хората.

При нас е обратното и точно затуй пищят толкова хора от чалгата. За съжаление са прави да се плашат, защото тя не е изцепка и авангардизъм а начин на живот, който предразполага мнозинството на цели поколения не към развитие на собствените умения и знания, а към стил на елитарничене за просяци, по възможност богати просяци. Както в приказката за принца без занаят, лъскавия пич или мацка със обществен статус не е нищо друго освен примадона, която извън тая си роля не може да се прехранва с друго освен просия. Младите засегнати от тази култура считат за смешно и тъпашко да мислят за професия и образование от гледна точка на умения, изучаване на тънки занаяти и съревнование в трудни задачи и науки. Те обаче с охота оценяват професиите според привидния шанс да им придадат важност и VIP статус, идея и представа копирани от медиите и културата, в която са потопени. Всъщност винаги има такива явления, имаше ги и преди, има ги и сега, но все пак длъжен съм да призная, че чалгата достигна много повече младежи, отколкото която и да подобна културна линия преди. Чалгата успя и в нещо, което поне по нашите земи нищо друго не се справи толкова добре - принизи умния и талантливия до "нещастник" и "балък" в очите на неговите връстници в степен невиждана до сега. Този проблем мори US от много време, макар там корените му и развитието му да са малко по-различни и привидно по-интелектуално изглеждащи от нашата чалгаджийска отбивка, но пък точно тая разлика и крайност ни дава шанс да забележим проблема и реакцията на нас порасналите да докосне повече млади хора и да им даде кураж да не стават част от нея.

Всъщност обществата много лесно се поддават на масовата култура, на нас ни е в маймунската кръв да се чувстваме силни в простото и масовото. Това в най-голяма степен е и дълбоката причина за съвременната ни културна и икономическа криза - на нас и на целия Западен свят. Ние изградихме общества, които се разпадат на огромно количество маси и силно ограничена част индивидуалисти или поне представители на по-различни мини-култури - изворите на новости и прогрес. Това поставя всеки иноватор в кривата ситуация да може да промени нещо само, ако то бъде прието от масите, а кръга се затваря от все по-остро налагащото се икономическо разбиране за масовост и нерентабилност на решенията и стоките насочени към нишови пазари. Това има обратен ефект, не го подценявайте, то плува на трите кита крепящи това порочно статукво - масови медии, корпоративно мислене и стремеж за абсолютно гарантирана от системата сигурност. Колкото и да е противно на някои заинтересовани, именно авторските права убиват, както иновациите, така и почвата, която ражда иноватори и то не с директните последици, а с факта, че те утвърждават масовата култура и масовите медии като най-легитимни и дори според желанията на някои - единствено легитимни. Корпорацията е тема, заслужаваща много приказки, но накратко тя заедно с ефекта си върху борсовите явления постига същото, което комунистическите партии постигнаха в соц. блока с насилие. Сигурността е другото очевадно свързано с културата нещо в тази троица - сигурността, както я разбираме според ограничените си възможности и като валериян за котка. Тя много лесно се превръща в транспорт за идеите родени от масовата култура в порядките и законите на обществото - сигурност, както я разбира свикналия с трапеза и чалга е едно, инженерът и ученият я виждат друго яче, чия сигурност ще се наложи като правило мислите? Колкото повече са въвлечени в сложни дейности хората, толкова повече си дават сметка за комплексните връзки между събитията в нашия свят и общество, опростенческата култура от друга страна се базира на възгледи изградени от предишни резултати, без да отчита историята, която ги е създала, без да отчита и бъдещето, което може да ги обезсмисли, но тя е масовата гледна точка и тя е базата върху, която изниква понятие що е сигурност, а то от своя страна се превръща в закон де факто, а може и де юре, защото е вече общоприето сигурността да е причина за подобни промени, сигурността, така както я разбират късогледите.

Пиша толкова, защото се изтърваме да придаваме важност на няколко цинични израза, а забравяме, че те са един (и то едва ли най-важния) от инструментите на тая опасна лавина да превземе душите на младите българи и да превърне разбиранията им изградени върху нея в закон и морал за всички ни - в крайна сметка страх от собствените ни събратя. Колко жалко, нали? Онова, което трябва да правим всъщност, ако наистина ни пука е не да треперим в ъгъла запушили уши за звука от гръмотевиците, а да бъдем пример, ако ще и дори още по-циничен, но пример, който да кара тия същите млади хора да виждат силни и невъзмутими личности уповаващи се не на крехкия социален статус, а на увереност в самите себе си и на уменията си да се развиват по-бързо и повече от другите - ония, които са VIP, но не могат да оплетат и една кошница.
   

оценка

+3 -1

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

6 Дракон с кисело зеле | 28.09.201200:40

http://www.youtube.com/watch?v=pxHl3gr-WMM
Поздравче за феновете на хеви метъла по тоя повод...

Може да се намерят и (доста) по-перверзни текстове, а и изпълнения, ако човек се разтърси. `айде сега да забраним на дяцата да слушат хеви...
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 15.12.2011, 14:16

5 Elena Dyakova | 27.09.201223:03

Ахам, положителна, без значителни положителни или отрицателни последици, дори и да се осъществи, и със зле подбрани аргументи. Щото днешните под 18-годишни тези песни от които са цитираните текстове, вероятно никога не са ги и чували, тъй като бяха на мода преди 10-15 години, освен ако не са от рядката порода "ретро чалга фенове". Но малко вероятно, тъй като чалга феновете са фьешън и слушат само последните хитове. Тъй като има чалготека близо до нас, мога да кажа, че днес на мода е Преслава; тази, къде ходи с дебелия депутат, не мога да се сетя името точно; и Галена. На Преслава например всичките й песни са с текстове как са я зарязали и как тя е другата, ама е по-добра от сегашната. Чак да се чуди човек що като е толкова готЕна, все я зарязват. За съжаление не са с достатъчно брутален текст, за да станат аргумент в благородната инициатива на уебкафето. От друга страна групи като "Ъпсурт" и "Черно фередже" имат не по-малко брутални текстове, някои хамерикански продукции, сред които и по-актуални от гореспоменатите чалга-хитове, също не са точно Шекспир, ако се сетиш да си ги преведеш. Изобщо, освен да съжаля, че не съм си запушвала ушите навреме, нищо друго не мога да направя, защото аз и доста мои познати, които сме ги слушали, вече сме тотално деградирали, защото по наше време е нямало благородни инициативи като тази, но за сметка на това имаше свобода на избор.
   

оценка

+1 -3

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

4 Thea Atanasova | 27.09.201221:27

Това е положителна инициатива, дано някой да обърне внимание. А тия текстове наистина са "некъв ужас некъв ад"!!!
   

оценка

+2 -0