Турция - враговете не са само вътре | webcafe.bg
Webcafe

Турция - враговете не са само вътре

Реджеп Таийп Ердоган

Снимка: © Getty Images

Ще бъде трудно за Ердоган да стабилизира страната, защото той вече е специализиран в провокирането на кризи...

В миналото чуждестранните наблюдатели често правеха грешката да мислят, че Турция прилича на държавите в Близкия изток.

В действителност ставаше дума за много по-модерна държава, близка в политическата си история със страните от Южна Европа. Имало е военни преврати и военно управление, но също така е имало и истински избори и силни парламенти.

В Турция имаше ерудирани и влиятелни медии и интелектуална енергия, която често превъзхождаше повечето европейски страни.

Сега това бива елиминирано, като Турция се превръща просто в още един член на корумпирания и безвкусен клуб на близкоизточните автокрации.

Съмненията за манипулацията на резултатите от референдума (51,4 процента "да" за конституционните промени срещу 48.59 процента "не") е в остър контраст с провеждането на предишните турски избори, които бяха в общи линии честни. Части от процеса и сега останаха законни, както показва мнозинството гласове "не" в Истанбул, Анкара и Измир - трите най-големи турски града.

Това беше окуражаваща демонстрация на независимост от страна на гласуващите срещу неумолимия натиск от страна на властите за вот с "да".

Отмъщението не закъсня: един опозиционен депутат, който осъди позицията на гласуващите с "да", бързо разбра, че неговата 88-годишна майка е изписана от болницата, където е на лечение от две години и половина.

Опонентите на Ердоган се успокояват с мисълта, че "откраднати" избори няма как да легитимират неговото управление и могат да бъдат оспорени в съда. Но хората, решени да установяват авторитарно управление, вече имат контрол над правосъдната система и няма да бъдат възпрепятствани от такива възражения.

В добавка лидерите на опозиционните политически парти са или некомпетентни, или неефективни, заради прокурорски разследвания или, както е в случая с лидерите на прокюрдската Демократична партия на народите (HDP) - в затвора в очакване на дълга присъда.

Ограничената и съмнителна природа на изборния "успех" на Ердоган е малко вероятно да го направи по-отстъпчив и, съдейки поне по неговите действия, след като не успя да събере мнозинството, което му трябваше в изборите през 2015-а - той ще стане дори по-агресивен в изкореняването на опозицията.

Той вече предложи да върне смъртната присъда, което оборва всяка надежда за компромис от негова страна.

Опозицията на неговото управление, лишена от всякакви ефективни законови средства да протестира чрез парламентарни политики, може да стане по-ожесточена, но той вероятно ще използва това, за да очерни всяка съпротива като „тероризъм".

Въпреки това ще бъде трудно за Ердоган да стабилизира страната, защото той вече е специализиран в провокирането на кризи.

Авторитарните управляващи често отхвърлят обвиненията за монополизиране на властта, особено ако имат пълен контрол над медиите в собствените си държави. Те могат да се справят с опонентите у дома чрез силовите служби. Истинската заплаха за тяхното управление е когато техните външни и вътрешни врагове се обединят срещу тях.

Ердоган се опита да заложи на турските националистически емоции по време на предизборната кампания, като внимателно организираше театрални безредици в Холандия и Германия.

Но Турция е заградена от много истински потенциални врагове - сирийски, кюрдски, ирански, руски, а те разбират колко лесно ще бъде да се възползват и да обострят сериозното разделение в страната...

Oще: ердоган  исторически референдум в турция  президентска република  реджеп таийп ердоган  референдум  турция 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

18 dedo adji | 20.04.201722:15

А ти какво каза, бе прасе? Цитирам:

...застаряващи среднисти, работещи като строителни работници, корабен персонал и продавачки в железарии...

От тоя по-сериозен принос в дискусията, заеби.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

17 sim4o | 20.04.201703:03

deowin | 20.04.201700:11
>Не се коментира човека - коментира се, какво е казал или написал

Предполагам ти убягва бруталното лицемерие на горното в контекста на това какво точно написахте в коментарите си ти и dedo adji - конкретно, дали коментирахте това, което казвам, или моята личност.
-------------------------------

Ми и личността ти, коментирахме Свиняго ... и каквото си успял да скалъпиш, па да напишеш ..

То и двете неща - фани едното .. удари другото ..

Как ще те оставяме игнориран .. Много щастлив Много щастлив какво, като си нюйоркски мияч ..
Демокрацията е това - и ей такива , като тебе да не са игнорирани, а да си ги храним ..

И да питам - а нещо по това, КОЕТО написахме имаш ли КАКВО да кажеш?

Примерно - да споменеш за Божидар Димитров нещо? Или за думите му?

Или да прочетеш другия цитиран - Михаил Константинов ?.. И да успееш да осмислиш нещо от казаното от него ?

Па дай Боже да имаш и ТИ , какво да цитираш, или да кажеш ПО ТЕМАТА , а не за това кой какъв е бил ...

Не? ..

.. участието ти в дискусията, до края ще е злобно да съскаш отстрани и да лепиш тъпоумни клеветнически етикети, не ли?

Що ли не се учудвам - има хора - и да погледнат едно уравнение .. или шахматна партия - и им е ясна .. има други , умуват, дискутират , въртят се и накрая - пак глупост измъдрят ..

Роденият да пълзи - да лети не може Свиняго .. Много щастлив Много щастлив

И май наистина е хубаво не да те игнорираме напълно, не .. ами като почнеш нещо да лъжеш, да мажеш, да каканижеш, да те пускаме у лево .. Много щастлив

Млък Свиняго тъпа и толкоз ! Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

16 deowin | 20.04.201700:11

>Не се коментира човека - коментира се, какво е казал или написал

Предполагам ти убягва бруталното лицемерие на горното в контекста на това какво точно написахте в коментарите си ти и dedo adji - конкретно, дали коментирахте това, което казвам, или моята личност.
   

оценка

+3 -3

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

15 sim4o | 19.04.201723:48

deowin | 19.04.201723:39
Най-любимо ми е, когато след мой коментар се изредят обидените, които са го приели лично, за да се изкажат многословно как изобщо не трябва да ми обръщат внимание и трябва да ме игногират. Всеки път. Безотказно.
---------------------
Мани ги бе, Свиняго!
Как тъй ще те игнорират!

Какво, като си нюйоркски мияч ..!
Трябва да сме демократични настроени!


Ама дето си лицемерна подлога .. и не обсъждаш написаното .. а бръщолевиш , лепиш неясно по каква логика странни и неверни етикети на хората , и се опитваш да се правиш на английски сноб, от 19 век . .. не е възпитано, малоумно е и е идиотско!

Не се коментира човека - коментира се, какво е казал или написал ..!

Какво, като соросоидите са необразовани и неерудирани?
Ми и от най-необразования можем да научим нещо!

Мене животът - така ме е научил ... !
Нищо, че съм учил в 56-я в света , по шанхайската класация ВУЗ .. отнасям се към всички демократично!
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

14 sim4o | 19.04.201723:41

dedo adji | 19.04.2017 22:34
Сим4о, а ти какво очакваше от свинчопрас. Кога е внесъл нещо в някоя дискусия, освен коментари за участниците от олимпийската висота на мияч на чинии в Ню Йорк. Не му се хващайте на въдицата, нула внимание.
----------------------
Свинягата тъпа , е типичен случай ..
Кукуригалникът лицемерен, е готов да се плюнчи и тръшка с дни, ако някой се е изказал неуважително за хора с по-тъмен цвят на кожата дошли от далечен Афганистан ..
Когато обаче, с факти и цитати се предостави определена теза в Дискусията .. за обсъждане и Свинягата не може нищо да каже.. тогава той, колкото и невъзпитано да е .. се емва да говори не по темата , а се кахъри, колко ниско е нивото на среднистите в съвременния свят ..

Може би той - от висотата си на ню-йоркски мияч е човекът, дето е еталон за знания и ерудиция , а ? Много щастлив

Ми има хора и с ниско ниво .. соросоидите - либерасти .. йолоденевистите-протестъри , подскачащи по павета и рецитиращи в неусвес стиховете на водача си - Йоло Денев..
Ярък техен представител- на необразованите налудни седераст соросоиди -
Чакъла Роко (Павето) .. малоумен, та чак отнесен .. Много щастлив

И??

Да не му даваме да живее, според свиняговата логика .. или що?

Ами не, разбира се!
Колкото и да е малоумен Павето , все може и да напише нещо разумно и познавателно ...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

13 deowin | 19.04.201723:39

Най-любимо ми е, когато след мой коментар се изредят обидените, които са го приели лично, за да се изкажат многословно как изобщо не трябва да ми обръщат внимание и трябва да ме игногират. Всеки път. Безотказно.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

12 dedo adji | 19.04.201722:34

Сим4о, а ти какво очакваше от свинчопрас. Кога е внесъл нещо в някоя дискусия, освен коментари за участниците от олимпийската висота на мияч на чинии в Ню Йорк. Не му се хващайте на въдицата, нула внимание.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

11 sim4o | 19.04.201721:18

deowin | 19.04.201719:02
>Вилхелм, какви дискусии искаш по въпрос ясен като бял ден?

Мисля, че точно този феномен наблюдаваше Wilhelm - че напоследък тук сте плъзнали стада познавачи, при това все нискоквалифицирани и необразовани, за които всичко е "ясно като бял ден", и точно това е причината да не може да има ерудирана дискусия.
Ерудирана дискусия се води с образовани, интелигентни хора, които имат достатъчно интелектуален интегритет да знаят..
------------------
Свиняго .. а тука си донякъде прав .. не , не за това КОЕ Е ясно и кое не е ..
Някому интегрални уравнения, като ги погледне и могат да са му съвсем ясни . .. някому - шахматна задача, може да елементарна и да се решава с едно поглеждане.. някому -други неща могат да са съвсем ясни ..
А пък на други хора, могат да са им необходими дни и нощи умуване и дискутиране..

Хора - разни!
Шарен свят!

А за какво си прав ли? .. ами за общото ниво на пишещите ..
Наистина, сравнени например с МЕНЕ (Учил съм във ВУЗ, който е на 56 място в Шанхайската класация ) повечето от паплачта соросоиди, списващи тук са си жалки недоучковци ...

Но има и друго - и от най-простия и тъпия може да се научи нещо .. това важи и за тебе - какво, като миеш чинии в далечния Ню Йорк .. заедно с другите прокудени наши сънародници .. немили, клети, недраги ..
Има и строители явно, .. не сте само миячи и корабен персонал (ти тези хора, може би лично ги познаваш) ..

Ми може пък, и да кажеш нещо умно някой път ..


Или пък да научиш разни неща, а Свиняга??!
Ей една поука от мене- МАЛОУМНО и НЕВЪЗПИТАНО е да не се ГОВОРИ по същество в една Дискусия, а да се обсъждат различните участници ..
Който има КАКВО да КАЖЕ , да допълни или поправи КОНКРЕТНИ ДУМИ или мнения - ами да го прави!

Какво, като е мияч в Ню Йорк ? Няма срамен труд!

А като няма какво да каже на цитираните от съфорумците факти и данни - ами да не се опитва тъповато да се заяжда с по-образовани от него, да не се опитва да лъже .. да не се намесва и да замълчи .. и да продължи да си пийва водчицата за да се сгрее, че утре рано е на работа и го чака як бач !

Щото иначе отвсякъде му викат "млък бе, Свиняго тъпа " Много щастлив
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

10 deowin | 19.04.201719:02

>Вилхелм, какви дискусии искаш по въпрос ясен като бял ден?

Мисля, че точно този феномен наблюдаваше Wilhelm - че напоследък тук сте плъзнали стада познавачи, при това все нискоквалифицирани и необразовани, за които всичко е "ясно като бял ден", и точно това е причината да не може да има ерудирана дискусия.
Ерудирана дискусия се води с образовани, интелигентни хора, които имат достатъчно интелектуален интегритет да знаят, че нищо не е "ясно като бял ден", и са способни да разглеждат различни хипотези без необходимо да ги взимат за даденост, а не със самовлюбените застаряващи среднисти, работещи като строителни работници, корабен персонал и продавачки в железарии, на които всичко им е априори ясно, единствено с каквито коментарите тук са пълни напоследък.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

9 sim4o | 19.04.201711:38

Да бе.. то всичко ясно.
Каква дискусия и с кого.

С малоумните седерасти ли?

Ако искат,все пак, могат да ни кажат.. за унищожаването на армията ,на границата ,за "Оня списък" дето на крака го занесоха в турското посолство, за легитимирането на неконституционни партии , за признаването на наличие на малцинства .. за цялостната си антибългарска дейност ,какви пари взеха.

Да кажат .. ще им олекне.

За "Млад Стоян курбан не даваме" ще да са взели поне по 100 лв. ,не ли?
   

оценка

+0 -0