Кои точно българи от чужбина да върнем? | webcafe.bg
Webcafe

Кои точно българи от чужбина да върнем?

илия лазаров, авторИлия Лазаров
27.06.2017, 19:26 (обновена 28.06.2017, 21:36)
летище софия пристигащи пътници

Снимка: © EasyJet

И като ги върнем, какво ще ги правим

Изразът „българите в чужбина" е станал нещо като митологема в публичното говорене у нас. Смята се, че ако върнем българските емигранти и изведнъж България ще стане най-малкото Швейцария на Балканите.

Периодично някой политик или представител на бизнеса решава, че ей сега „е времето да ги върнем в България".

На българите в чужбина им се приписват почти магически сили - от това да гласуват на избори и да подпрат съдебната реформа, през фикс-идеята, че ще се върнат и икономиката ще стане почти азиатски тигър, до романтичната представа, че като върнем младите, те ще почната да правят бебета и да оправят прираста.

Нищо, че в цяла Европа и Америка младите нито бързат да се женят, нито да раждат деца, а както е известно тия в чужбина все натам гледат, щото да се учи в Московския не е модерно от има-няма 30 години насам.

На пръв прочит идеята за свежа и образована млада кръв звучи прекрасно и отразява реални нужди на българското общество.

Но това ли са българите в чужбина?

Според изчисления на експерти между 2 и 3 млн. българи живеят в емиграция. В доклад на правителствения Съвет по сигурността, приет преди година, до 3.5 млн. българи живеят извън границите на страната. Тук обаче влиза и историческия емиграция. От тях около 2 милиона души са български граждани.

И така стигаме до въпроса кои българи искаме да върнем?

Строителните работници от Западна Европа, берачите на плодове от Великобритания, обслужващия персонал от Гърция, или висококвалифицираните IT специалисти, учени и преподаватели в университети? Или всички наведнъж?

Във всички случаи не става дума за еднородна маса хора. Сред българите в чужбина има по-амбициозни, но и по-посредствени, има интелектуалци и мозъци, има и откровени идиоти и гамени, като българинът, който ритна жената в берлинското метро.

Българите в чужбина са най-големият чуждестранен инвеститор в България. Те пращат над 700 млн. евро евро - пари, които после влизат в българската икономика. Готови ли сме да се лишим от тях?

И, в края на краищата, някой пита ли ги дали самите те искат да се върнат?

Кой ще им гарантира условия като тези, при които са работили досега - нормално заплащане, спазване на трудовите права, възможност за кариерно развитие?

Огледайте се и помислете, дали българите зад граница имат особен стимул да се връщат в България? Доходите и стандартът им на живот в чужбина са в пъти по-високи, отколкото биха били у нас.

Да, в България е по-евтино, но и заплатите са в пъти по-ниски. Стандартът на живот също. А той се определя не само от парите, които печелим, а и от обществената среда, гражданските права, възможностите за развитие...

И да ви кажа честно, имам чувството, че вече ги връщахме един път тия българи от чужбина по времето на Царя - тогава цял отбор кацна директно от лондонското сити, но като не се оправихме за 800 дни и началникът им каза, че чипът ни бил грешен.

Една от малкото верни реплики на монарха-премиер.

Oще: бизнес  българи в чужбина  българия  българска диаспора  доходи  емигранти  колко са българите в чужбина  носталгия  политици  работници  стандарт на живот 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.08.2012, 16:23

14 mirodes | 03.07.201720:54

Естествено,че най-доброто място за живеене за български пенсионер с висока чуждестранна пенсия е България.На първо място ще бъде близко до роднините си,на второ до хора със сходен начин на живот и манталитет,трето-за сравнително невисока сума от 500 лв може да си наеме прислужница/болногледачка/,четвърто-има собствено жилище или може да придобие такова на невисока цена.Здравеопазването в България като цяло не е от най-добрите,но за сума от 50-90 лв може да си уредищ преглед при най-добрите специалисти в държавата.Има и няколко болници,които са на много високо ниво и там може всеки да се лекува срещу сравнително невисока сума.Престъпността в България е на едно от най-ниските нива в Европа,да не говорим пък в сравнение със САЩ.Въпреки че постоянно по медиите ни заливат с новини за престъпления и хората остават с впечатления ,че тук цари страшна престъпност.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

13 deowin | 28.06.201723:38

>Хората говорят това, което мислят

Напълно съгласен.
Но все пак изобщо не означава, че думите, които излизат от устата им, са предварително обмислени и информирани. Може да са, може и да не са. Ти взимаш първото за даденост, аз посочвам добри (според мен) причини защо мисля второто за доста вероятно.

>Никой от тях не се замисли и секунда

Което може да се интерпретира по доста различен начин, от който май го виждаш ти.
Аз лично съм по-склонен да повярвам, че такъв отговор е добре обмислен, ако има поне секунда замисляне, за предпочитане повече. Все пак това не е просто решение, има куп фактори, които трябва да се обмислят и разследват, не е като да те питат дали предпочиташ ванилов или шоколадов сладолед.
Естествено, ти си в пълното си право да мислиш първосигналните, мигновени отговори за по-.. хм.. искрени? Обмислени? Истинни? Както там си решиш.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

12 pixie | 28.06.201723:05

Знаех си, че не трябва да ти се връзвам...
"Тоест, отговорът, който си чул, е доста предвидим, но не и обмислен и информиран." - Хората говорят това, което мислят. Защо смяташ, че отговорът им не е обмислен? Никой от тях не се замисли и секунда, когато му зададох въпроса. Не мисли, че знаеш всичко за всички. Може пък да са мислили за това. Хората са различни.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

11 deowin | 28.06.201722:19

>смятат да се приберат точно като се пенсионират

Изобщо не би ми е хрумнало да оспорвам наблюдението, че твои познати казват, че смятат да се приберат в България като се пенсионират. Напротив, напълно ти вярвам, че казват и мислят точно това.

Спорно е друго - доколко осъзнават хипотетичността на тяхно действие в далечното бъдеще, доколко могат да вземат предвид нуждите си след десетки години, доколко са правили проучване по въпроса и са поне сносно информирани, и доколко реалността в света в това далечно бъдеще ще е достатъчно близка до сегашната, за да можем изобщо да говорим смислено за такива решения.

Все пак е доста естествено и предвидимо, че ако питаш българин на 30, който в момента работи като професионалист в чужбина, относно плановете му за пенсиониране, то той най-вероятно няма да е правил обстойно планиране и проучване за нещо, за което няма да му се наложи дори да мисли поне през следващите 10-20 (30?) години.
В този контекст, най-вероятно ще му хрумне да сравнява точно 2 опции - държавата, в която живее, и която вероятно е по-скъпа и свързва с работа, и България, която е евтина и свързва с детство и почивка.
Тоест, отговорът, който си чул, е доста предвидим, но не и обмислен и информиран.

>А ти какво си си решил, не е меродавно и много важно

Напълно съгласен - не е нито меродавно, нито важно, което е една доста добра причина да не съм го и споменавал, не на последно място защото не съм и взимал такова решение за себе си.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

10 pixie | 28.06.201722:03

deowin,
чудех се да.и да ти отговарям, щото смисъл много няма, ама все пак.
Заех се да поразпитам приятелите и бившите с съученици, които живеят в чужбина, биха ли се върнали и за твоя изненада, 90% ми споделиха, че смятат да се приберат точно като се пенсионират и нямат намерение да умират в чужбина. Така че не пиша празни думички. А ти какво си си решил, не е меродавно и много важно.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.01.2011, 14:05

9 Това е | 28.06.201718:40

Това че е по евтино в България е пълна лъжа ... Само неосъзнати кукувци се връщат за да не се върнат после никога .
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 12.01.2011, 14:05

8 Това е | 28.06.201718:40

Това че е по евтино в България е пълна лъжа ... Само неосъзнати кукувци се връщат за да не се върнат после никога .
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

7 deowin | 28.06.201717:55

>"Насила хубост не става"

Къде е насилването в случая?
Фирма предлага 5000 лева, виждам само опция, която всеки има пълната свобода да упражни или не.
Тоест, виждам само възможен положителен ефект от тази кампания.
Какво точно ви разгневи толкова, че да критикувате едно изцяло позитивно начинание?

>ще се върнат с хубавите пенсии от Европата и ще живеят добре с тях на стари години тук

Изобщо не разчитай.
На стари години хората имат нужда от уредено място с добра комбинация от ниски цени и престъпност, висока сигурност и отлична инфраструктура. България не е добра опция.
Ето една обективна статия относно държавите, които са подходящи за пенсиониране, която взима под внимание важните за целта фактори:
http://www.investopedia.com/retirement/best-countries-to-retire/
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 28.06.2017, 16:50

6 Ники Велев.928711617260522 | 28.06.201716:51

Не ни и трябват!
Да си стоят в чужбина! Ние ще си живучкаме тук. Навалицата -вън от чадъра!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

5 pixie | 28.06.201713:49

Ще се върнат, бе, споко. Като се пенсионират хората, които в момента са на около 40 или 50 години, ще се върнат с хубавите пенсии от Европата и ще живеят добре с тях на стари години тук. Това е единственото възможно да се случи нещо. Младите, които сега заминават няма да се върнат, защото те по-лесно се адаптират. Някои се връщат заради тълпите от бежанци и заради относителното спокойствие тук. И защото могат да си го позволят. Ама са рядкост.
Хаос е прав, по-важно е да задържат тук все още ставащите. Щото като знам какви екземпляри завършват средно образование сега, жална ни майка, ако тия младежи ще работят и ще пълнят с данъци хазната с липсата си на елементарни социални и комуникативни умения, да не отварям дума за интелект, обща култура или някаква професионална подготовка въобще.
   

оценка

+0 -0