Особености на националния риболов | webcafe.bg
Webcafe

Особености на националния риболов

Webcafe.bg
21.12.2012, 16:36 (обновена 22.12.2012, 12:47)
съд

Без промяна

Фарсът, наречен избор на главен прокурор, приключи. Изслушаният последен, беше избран първи.

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов обяви, че за първи път има толкова прозрачна процедура за избора на главен прокурор. "През последните 20 години имаше политическо решение и то се гласуваше, и дори имаше само един кандидат. Сега имаше 3 кандидатури, които бяха внесени от Висшия съдебен съвет".

Трите кандидатури са особено забавен аргумент. Защото другите двама кандидати - Борислав Сарафов и Галина Тонева - бяха подкрепяни при внасянето на номинациите от 10 човека от ВСС, а след това повечето от подкрепящите ги подкрепиха любимеца на властта, както стана ясно при гласуването.

Значи и номинаторите, и номинираните са участвали в една постановка, за да не изглежда цялата работа като състезание с един кон.

Министърът на правосъдието Диана Ковачева, за разлика от Цветанов, отказа да коментира избора и се постара да напусне Народното събрание възможно най-бързо след участието си в парламентарния контрол. Изказа се по-късно в петъчната "Панорама", но не за да чуем мнението й, а за да отбележи, че ЕК няма официален коментар по избора...

Междувременно президентът Росен Плевнелиев подписа бързо-бързо указа, възползвайки се от последния работен ден преди празниците, за да си спести коментарите.

Какво да кажем за новия главен прокурор? На първо четене ни изглежда по-нормален от Никола Филчев и по-твърд от Борис Велчев. Стига ли...  А цацата май се оказа сом. На въдицата на ГЕРБ.

Това изненада ли е? Не. Опозицията - БСП, ДПС, Синята коалиция, "Атака", оспорва избора, казвайки, че процедурата го е предрешила.

Процедурата с нищо не е виновна. Нима Борис Велчев, съветник на Георги Първанов, не беше избран поради тази причина и одобрението от БСП? Нима Никола Филчев не стана главен прокурор заради Йордан Соколов (председател на парламента по времето на кабинета Костов), който всъщност го предложи на синята власт?

Нима някой се заблуждава, че управляващите ще пропуснат възможността да поставят свой човек начело на прокуратурата - институцията, от която зависи дали един или друг предимно високопоставен политик, бизнесмен, чиновник ще бъде справедливо или несправедливо наказан, все едно. Видяхме колко осъдителни присъди паднаха заради некадърни обвинителни актове.

Така че моля без висок тон. Избива на фалцет. Нищо не се е променило. Това е най-жалкото и деморализиращо - за съдебната и политическата система, и за всички нас.

Брюксел ще издаде присъдата.

Повече няма да ме хванете да се произнеса, заяви премиерът Бойко Борисов ден след утвърдения на сто процента избор на Цацаров. Е, то няма и да има за кога. И втори мандат да спечели ГЕРБ, Цацаров ще откара до края на 2019-а.

Oще: власт  всс  главен прокурор  избор  присъди  сотир цацаров 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.