В името на народа | webcafe.bg
Webcafe

В името на народа

Ники Русиновски
29.10.2010, 18:43 (обновена 29.10.2010, 19:11)
съд

В името на народа обявяваме Съда за виновен!

Днес стана ясно, че 70% от българските граждани смятат, че българският съд е зависим от политическо влияние. Цифрата, съобщена от "Алфа рисърч", е смайваща. Защо?

Първо, 70% е много. Много много! Такава представителност няма даже Народното събрание - избрано е от 60,2% от същите тези български граждани и представлява мнението на около 92% от гласувалите (другите 8% са за партии под 4%-процентната бариера).

Второ, критиките към съдебната система винаги са били много, всякакви и основателни. Но ако досега сте живели с мисълта, че съдът е корумпиран заради икономически интереси, знайте че това мнение се споделя от само 32% от българите. С други думи, не парите и мутрите, а политиците са виновни за корупцията на съда, смята вече българинът.

Трето, въпросната политическа зависимост се е повишила рязко напоследък. През 2007 г. 55% от гражданите са заявили, че съдът е зависим от политическо влияние, а през 2010 година така мислят вече споменатите 70 %.

Четвърто, този огромен скок в мнението на електората е още по-впечатляващ, като се има предвид, че социолозите засичат и подобряване на мнението за съдебната система от страна на хора, които активно са се ползвали от услугите й.  С други думи, хората усещат, че системата полага усилия да работи и да обслужва по-добре гражданите - и успява.

При това положение 70%, които обявяват съда за зависим от политиците, не е просто мнение, а направо присъда за същия този съд. И то тежка присъда, без право на обжалване.

Нарушена е не просто Конституцията, а един от основните принципи на демокрацията въобще - разделението на властите и независимостта на съдебната система. Независимост?! Няма изобщо такова нещо, тъкмо обратното, отсича с огромно разочарование българинът.

„Моля Съдът да се изправи! В името на народа, обявяваме Съда за виновен!"

Ако беше филм, сигурно щеше да звучи някак така. Обаче сме в реалността. Тогава какво да правим?

Единственото решение, което идва на ум, е съдиите и прокурорите да бъдат на изборни длъжности. Не е непознато, нито идеално, но всичко друго вече опитахме, а тази мярка е доказано по света, че работи и има ефект.

В крайна сметка, когато един съдия право седи, криво съди, пие с политици или престъпници и поколението му до енто коляно богатее необяснимо, това се забелязва от хората. И едва ли той ще продължи дълго да бъде съдия, ако зависи от същите тези хора.

Там е проблемът, че и при сегашното положение на нещата това пак се забелязва и се знае. Но същите тези хора, които хем делегират тази власт, хем са неин субект, нямат никакво влияние върху системата.

А сегашната система е тотално ръждясала. От една страна ражда скандални разпределители на влияние като Красьо Черния. От друга, не кой да е, а управляващите в лицето на вицепремиера Цветанов продължават да реват сакралното „ние ги хващаме, те ги пускат".

Чиста работа - политиците си имат своите (включително законни) лостове за влияние върху магистратите; и едните, и другите си получават „своето" (което е всъщност „нашето"), а субектът  на властта (това сме ние, гражданите) седи между тях и мига на парцали.

Дайте вота в ръцете на хората и да видите тогава как същите тези 70% ще се излеят пред урните. Корупцията и политическата зависимост са неизтребими, но когато властта - и вотът (контролът) - наистина са в ръцете на народа, в системата и кадрите й няма да има вече днешната фактическа несменяемост и усещането, че „над мен стои само Бог"(по думите на един вече бивш главен прокурор). Това сериозно ще ограничи същата тази корупция и зависимост и тя ще придобие по-законови форми. Както е в едни по-добре уредени и по-добре живеещи от нас страни.

Така де, не сме идеалисти, а реалисти, затова нека да поискаме не много, а всичко.

„Моля, този Съд да напусне..."

Oще: прокуратура  проучване  съд  съдебна система 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.10.2010, 00:35

2 Anton Andonov | 31.10.201012:45

Констатацията не е за миг вярна. Българина не е толкова компетентен, че проучванията за неговото мнение да са показателни за каквото и да е. Първо е елементарно да се мисли и смята и още повече, че върху съда се оказва политически натиск. По скоро е обратното.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.07.2010, 13:10

1 чичо | 31.10.201010:04

Вярна констатация, а изключенията потвърждават правилото.
   

оценка

+0 -0