Всичко за 1 евро | webcafe.bg
Webcafe

Всичко за 1 евро

webcafeДияна Костова
24.03.2015, 20:37 (обновена 26.03.2015, 21:00)
цветан василев

Нация, която си позволява да живее на ръба на мизерията, за да издържа чалга-олигархията си, има нужда да се замисли върху себе си

Има една хубава новина от кризата около КТБ - и тя е, че пусна бримка, от която бавно, но безвъзвратно започна да се разплита пашкулът, в който са се овъртолили цял отбор юнаци.

Това е основната поука от бутафорния спектакъл с "инвеститорите", които играят ролята на лява ръка в десния джоб на Цветан Василев.

Банкерът-бежанец се принуди да прекъсне формалната връзка между черната касичка КТБ и по-доходоносните си активи, за да спаси някаква част от наследството си - и свали картите на масата.

Военен завод, авиоремонтно предприятие, телекомуникационна компания, операторите (два от два) на мултиплексите...

Държавата, която днес "наблюдава с подчертано внимание" схемаджийските набези около останките на КТБ, остави без коментар признанието за концентрацията на стратегически обекти за националната сигурност в ръцете на един-единствен собственик през мрежа от офшорки.

(Историческа справка - когато на 8 срещу 9 септември 1944 г. Кимон Георгиев организира държавен преврат, превзема първо Министерството на войната, пощата, телеграфа и радиото).

"Империята" на Цветан Василев всъщност е прекрасна илюстрация на затворената верига "пари - медии - реклама - политика - пари прим", която в един момент направи късо съединение.

Пирамидалната структура на Мистър Икономика се захранваше години наред с публични средства, докато не рухна под тежестта на мнимата си самодостатъчност.

Но най-симпатично е признанието за собствеността на най-голямата пипълметрична агенция. Тази, с чиито данни всички национални медии съобразяват съдържанието си, а рекламодателите - бюджетите си.

Същата агенция помпаше решително рейтинга на ТВ7, от която се роди политическото животно "България без цензура" на Николай Бареков.

По ирония на съдбата - неговият личен политически рейтинг се помпаше по същия самоотвержен начин от социолозите, които продадоха пипълметрията на Цветан Василев (случайна статистическа грешка или част от сделката?) - докато парите не свършиха.

И ако някой все още се учудва как е възможно държавата да проспи подобен пладнешки обир, може би е редно да си припомни впечатляващите данни на националната статистика, които бяха публикувани наскоро.

Повече от половината българи признават, че нямат възможност да хранят семействата си редовно с месо или риба, да посрещат извънредни разходи, или да си позволят едноседмична почивка извън дома.

Но 98,3% от запитаните притежават телевизор, а 95,8% - стационарен и мобилен телефон - като няма хляб, поне да има зрелища.

Както казват мъдрите хора, знанието не ни прави нито по-добри, нито по-щастливи. Но нация, която си позволява да живее на ръба на мизерията, за да издържа чалга-олигархията си, има нужда да се замисли върху себе си.

Oще: бареков  бтк  кризата в ктб  ктб  медии  николай бареков  олигархия  пари  пийпълметрия  политика  рейтинги  реклама  социология  стъкмистика  тв7  телевизия  телеком  цветан василев 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.01.2011, 02:29

8 straight | 29.03.201514:37

Нима мустакатият интелект от снимката по-горе сам е сътворил всичкото това ограбване, без за това да са знаели отговорните хора в държавата?
Дълбоко се съмнявам да е соло акция. По-вероятно е да е част от всеобщото разграбване на нашата страна, което става пред очите ни. Как така 25 години страната все повече потъво, въпреки че милиони българи работят? Защо работещите получават жалки заплати, а пенсионерите мизерстват? Защо 50% от българите едва свързват двата края?
Според мене отговорът е само един : СТРАШНО МНОГО СЕ КРАДЕ! България е като човек, болен от рак и задушаван от хиляди метастази. Оставен без лечение, защото не може да си плати...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 06.04.2014, 22:35

7 тъп | 26.03.201519:48

очевидно е, че този го пуснаха по улея, А ДРУГИТЕ??? Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.09.2013, 02:40

6 Victoria Konstantinova | 26.03.201502:25

Тези дни гледах репортаж от някаква циганска махала. Върху всички коптори имаше сателитни антени, а циганката, с която беше интервюто държеше в ръка голям и лъскав смартфон. Трябва ли да отделям от колосалната си лекарска пенсия, за да се лекуват безплатно, защото са бедни ?
   

оценка

+5 -0

Регистриран на: 09.03.2014, 18:01

5 alf | 25.03.201514:55

ами хитретците да бяха се рефинансирали от КтБто, то ясно на кривия, кой му е виновен... оо неразумни юроде - а така хвърляйте си помията, чистете си краката и викайте в купом: "ние сме прави, хората са виновни за Глобалното затопляне"
Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.03.2015, 11:51

4 Йосарян | 25.03.201512:03

Тази статия повече подхожда за ПИК.
   

оценка

+2 -5

Регистриран на: 21.07.2014, 01:34

3 Прасчо | 25.03.201511:55

Стига сте обиждали животните!
Животните не лъжат и не крадат!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

2 Крив Макарон | 25.03.201510:54

"Но 98,3% от запитаните притежават телевизор..." сещам се за теорията на Фридрих Ницше, че хората на ресентимент изпитват наслада единствно когато са пасивни. Какво по-пасивно от това да гледаш телевизия? Това е най-пасивното удоволствие на света. Което онагледява и отношението на обществото към спортът, движението, и усвояването на нови умения.
На фона на кризата на активността, толкова масова и широкоразпространена сред съществата на ресентимент, е нормално да се явяват, и цветанвасилевци, и христоковачковци на всички нива в политиката и бизнеса. Герои като тях могат да съществуват само сред пасивни, и нискоинформирани хора, които очакват да бъдат осветлени от телевизорите си по всички въпроси на икономиката и политиката.
Демокрацията е замислена да бъде осъществена от активни граждани. Без това условие каквито и изисквания да бъдат поставени от ЕС, или други външни фактори, демокрацията ще остане като целофанена опаковка без съдържание.
   

оценка

+3 -1

Регистриран на: 15.10.2011, 18:03

1 Vortep | 24.03.201521:36

Колко мръсни животни ( не може да бъде използвано друго понятие! ) били почти 99% от българските граждани, които имали и телевизор и телефон, а се оплаквали, че не им стигат парите и били бедни!
Вижте Мистър Икономника - до къде се докараха горкия! И се принуждава да се прехранва с магазин за едно евро... Въпрос Въпрос Въпрос

Да благодарим на Диана, че с този тюрлю гювеч, ни отвори очите
   

оценка

+2 -7