Всичко за 1 евро | webcafe.bg
Webcafe

Всичко за 1 евро

webcafeДияна Костова
24.03.2015, 20:37 (обновена 26.03.2015, 21:00)
цветан василев

Нация, която си позволява да живее на ръба на мизерията, за да издържа чалга-олигархията си, има нужда да се замисли върху себе си

Има една хубава новина от кризата около КТБ - и тя е, че пусна бримка, от която бавно, но безвъзвратно започна да се разплита пашкулът, в който са се овъртолили цял отбор юнаци.

Това е основната поука от бутафорния спектакъл с "инвеститорите", които играят ролята на лява ръка в десния джоб на Цветан Василев.

Банкерът-бежанец се принуди да прекъсне формалната връзка между черната касичка КТБ и по-доходоносните си активи, за да спаси някаква част от наследството си - и свали картите на масата.

Военен завод, авиоремонтно предприятие, телекомуникационна компания, операторите (два от два) на мултиплексите...

Държавата, която днес "наблюдава с подчертано внимание" схемаджийските набези около останките на КТБ, остави без коментар признанието за концентрацията на стратегически обекти за националната сигурност в ръцете на един-единствен собственик през мрежа от офшорки.

(Историческа справка - когато на 8 срещу 9 септември 1944 г. Кимон Георгиев организира държавен преврат, превзема първо Министерството на войната, пощата, телеграфа и радиото).

"Империята" на Цветан Василев всъщност е прекрасна илюстрация на затворената верига "пари - медии - реклама - политика - пари прим", която в един момент направи късо съединение.

Пирамидалната структура на Мистър Икономика се захранваше години наред с публични средства, докато не рухна под тежестта на мнимата си самодостатъчност.

Но най-симпатично е признанието за собствеността на най-голямата пипълметрична агенция. Тази, с чиито данни всички национални медии съобразяват съдържанието си, а рекламодателите - бюджетите си.

Същата агенция помпаше решително рейтинга на ТВ7, от която се роди политическото животно "България без цензура" на Николай Бареков.

По ирония на съдбата - неговият личен политически рейтинг се помпаше по същия самоотвержен начин от социолозите, които продадоха пипълметрията на Цветан Василев (случайна статистическа грешка или част от сделката?) - докато парите не свършиха.

И ако някой все още се учудва как е възможно държавата да проспи подобен пладнешки обир, може би е редно да си припомни впечатляващите данни на националната статистика, които бяха публикувани наскоро.

Повече от половината българи признават, че нямат възможност да хранят семействата си редовно с месо или риба, да посрещат извънредни разходи, или да си позволят едноседмична почивка извън дома.

Но 98,3% от запитаните притежават телевизор, а 95,8% - стационарен и мобилен телефон - като няма хляб, поне да има зрелища.

Както казват мъдрите хора, знанието не ни прави нито по-добри, нито по-щастливи. Но нация, която си позволява да живее на ръба на мизерията, за да издържа чалга-олигархията си, има нужда да се замисли върху себе си.

Oще: бареков  бтк  кризата в ктб  ктб  медии  николай бареков  олигархия  пари  пийпълметрия  политика  рейтинги  реклама  социология  стъкмистика  тв7  телевизия  телеком  цветан василев 


Още от Да го web@...

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.01.2011, 02:29

8 straight | 29.03.201514:37

Нима мустакатият интелект от снимката по-горе сам е сътворил всичкото това ограбване, без за това да са знаели отговорните хора в държавата?
Дълбоко се съмнявам да е соло акция. По-вероятно е да е част от всеобщото разграбване на нашата страна, което става пред очите ни. Как така 25 години страната все повече потъво, въпреки че милиони българи работят? Защо работещите получават жалки заплати, а пенсионерите мизерстват? Защо 50% от българите едва свързват двата края?
Според мене отговорът е само един : СТРАШНО МНОГО СЕ КРАДЕ! България е като човек, болен от рак и задушаван от хиляди метастази. Оставен без лечение, защото не може да си плати...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 06.04.2014, 22:35

7 тъп | 26.03.201519:48

очевидно е, че този го пуснаха по улея, А ДРУГИТЕ??? Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.09.2013, 02:40

6 Victoria Konstantinova | 26.03.201502:25

Тези дни гледах репортаж от някаква циганска махала. Върху всички коптори имаше сателитни антени, а циганката, с която беше интервюто държеше в ръка голям и лъскав смартфон. Трябва ли да отделям от колосалната си лекарска пенсия, за да се лекуват безплатно, защото са бедни ?
   

оценка

+5 -0

Регистриран на: 09.03.2014, 18:01

5 alf | 25.03.201514:55

ами хитретците да бяха се рефинансирали от КтБто, то ясно на кривия, кой му е виновен... оо неразумни юроде - а така хвърляйте си помията, чистете си краката и викайте в купом: "ние сме прави, хората са виновни за Глобалното затопляне"
Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.03.2015, 11:51

4 Йосарян | 25.03.201512:03

Тази статия повече подхожда за ПИК.
   

оценка

+2 -5

Регистриран на: 21.07.2014, 01:34

3 Прасчо | 25.03.201511:55

Стига сте обиждали животните!
Животните не лъжат и не крадат!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

2 Крив Макарон | 25.03.201510:54

"Но 98,3% от запитаните притежават телевизор..." сещам се за теорията на Фридрих Ницше, че хората на ресентимент изпитват наслада единствно когато са пасивни. Какво по-пасивно от това да гледаш телевизия? Това е най-пасивното удоволствие на света. Което онагледява и отношението на обществото към спортът, движението, и усвояването на нови умения.
На фона на кризата на активността, толкова масова и широкоразпространена сред съществата на ресентимент, е нормално да се явяват, и цветанвасилевци, и христоковачковци на всички нива в политиката и бизнеса. Герои като тях могат да съществуват само сред пасивни, и нискоинформирани хора, които очакват да бъдат осветлени от телевизорите си по всички въпроси на икономиката и политиката.
Демокрацията е замислена да бъде осъществена от активни граждани. Без това условие каквито и изисквания да бъдат поставени от ЕС, или други външни фактори, демокрацията ще остане като целофанена опаковка без съдържание.
   

оценка

+3 -1

Регистриран на: 15.10.2011, 18:03

1 Vortep | 24.03.201521:36

Колко мръсни животни ( не може да бъде използвано друго понятие! ) били почти 99% от българските граждани, които имали и телевизор и телефон, а се оплаквали, че не им стигат парите и били бедни!
Вижте Мистър Икономника - до къде се докараха горкия! И се принуждава да се прехранва с магазин за едно евро... Въпрос Въпрос Въпрос

Да благодарим на Диана, че с този тюрлю гювеч, ни отвори очите
   

оценка

+2 -7