Уж домашното насилие не е тема табу | webcafe.bg
Webcafe

Уж домашното насилие не е тема табу

АПАлександър Петров
19.08.2017, 13:53 (обновена 17.01.2018, 12:35)
Домашно насилие

Самото ни общество още отказва да приеме темата сериозно

Домашното насилие у нас уж не е тема табу. Правят се изследвания, съществуват множество организации и центрове за защита на жертвите на тормоз, от време на време се говори по темата - предимно когато в медиите излезе някой случай на брутално битово убийство. И въпреки това, като че ли решение на проблема не се търси. По-лошо, дори нямаме обществена сетивност за него. А той е голям.

За това ни напомни бруталното убийство в жк "Лагера", където 64-годишен мъж застреля - твърди се от ревност - 22 години по-младата си съпруга. В квартално заведение пред погледа на всички посетители с няколко куршума. Въпреки че официално не са имали развод, двамата са живеели разделени, като жената е имала издадена от съда ограничителна заповед срещу съпруга си. С други думи мъжът е бил признат за потенциално опасен.

Преди малко повече от месец 29-годишният Стефан Станев уби по особено жесток и мъчителен начин приятелката си Виола Николова. Удря я с метален прът, души я и накрая я пробожда във врата с нож. Съседите чуват крясъците, но понеже екшънът не се играе за първи път, не викат полиция.

В случая с Лагера обаче нито е имало време за реакция, нито е било възможно някой да се обади на полицията, а още по-малко тя да дойде навреме. Ако човешката злоба е тръгнала да избива по такъв отвратителен начин, трудно ще я спреш.

Въпросът е, ако една на всеки четири жени е била жертва на тормоз, колко са тези, които въобще стигат дотам да потърсят помощ. И колко са тези, които в крайна сметка я получават и успяват да се измъкнат?

Защото до убийството на Виола можеше въобще да не се стига. Имало е 8 жалби до полиция и прокуратура, написани от семейството на бившата съпруга на Стефан. Едната от тях - заради заплаха за убийство, останалите за системен тормоз.

За да е с ограничителна заповед, мъжът от "Лагера" също е имал проблем, станал обществено достояние и признат от властите като такъв.

Не става дума до всеки насилник да се сложи полицай, но просто сме в другата крайност - когато всеки насилник може да си купи пистолет.

Едва ли ще съм първият, със сигурност няма и да съм последният, който ще каже, че най-големият проблем в случая е неглижирането на насилието като тема. Обръщаме внимание, когато е твърде късно.

Обикновено нещата започват с психически тормоз, а той е меко казано пренебрегван. Прост пример. Когато една позната най-сетне се реши да подаде жалба срещу свое бивше гадже, което й упражняваше ежедневен психически тормоз в продължение на месеци чрез постоянно звънене по телефона (от нови и нови номера), писане на имейли, съобщения във всички възможни социални мрежи, писане и звънене на нейни близки и приятели и т.н., реакцията на полицая, който я изслушваше беше усмивка, сякаш им губи времето за едните съобщения във Facebook.

Неговото отношение като представител на отговорните органи обаче не е кой знае колко по-различно от това на самото ни общество като цяло. Едно негласно "Е, какво, нито те е удрял, нито нищо. Няколко съобщения и това е..."

Самата идея да се престрашиш и да предприемеш крачката да признаеш, че си жертва, и да потърсиш помощ вероятно изисква огромен тласък на волята. И да попаднеш някъде, където посрещат това ти признание с насмешка, била тя скрита, може да скърши и най-силната воля. Тази ми приятелка ми разказваше как в един момент, докато стояла пред полицая, започнала да се чуди дали самата не преувеличава, дали си заслужава да се оплаче.

В точно в такива моменти изпускаме нишката на домашното насилие. Защото ако в конкретния случай тя вече беше успяла да се измъкне от неприятната ситуация, за твърде много това е невъзможно.

Истината обаче е, че дори една жертва да се реши да потърси помощ, да се измъкне от тази паразитна ситуация и да започне нов живот, реалният проблем остава. Защото страданието на жертвата е само следствие на проблемите, които насилникът проявява. И докато има кой да работи с пострадалите от домашното насилие, твърде рядко се случва да се лекува причината.

Ако въобще може да се намери някакво реално решение за този проблем, то ще дойде от превенцията. С внимание от страна на психолози към насилниците. В Закона за защита от домашно насилие са предвидени програми за работа с извършителите на тормоза. Доколко обаче такива работят и ако работят, каква е ефикасността им?

Редица са факторите, които обуславят насилието - наследственост, заболяване, хормонални механизми, претърпяна травма или насилие в детството, психологическо и културно влияние, както и социалните модели на поведение. Въпросът е да има как да се определи конкретната причина и тя да се третира, за да бъде премахнат проблемът в корен.

И не, не се самозалъгвам, че това ще подейства магически за премахване на домашното насилие. Но определено ще е крачка в правилната посока. Защото докато се толерира модела на насилие, то ще продължава да се прехвърля от поколение на поколение в един порочен и крайно извратен кръг.

Oще: домашно насилие  насилие  насилници  превенция  решение  тема табу  тормоз 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.11.2014, 05:32

5 ImaIma | 21.08.201722:20

@pixie да го бие като порасне, но да бяга не е толкова лоша идея.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.03.2011, 09:26

4 explorer | 21.08.201710:06

Сравняват се два различни случая. Според мен става дума за утвърдени модели на поведение за съответните поколения. Аз лично се сблъсках с тормоза в училище, понеже през соца училищата имаха райони и аз живеех в района на спортно училище. Така след плуване и хокей открих джудото а после и света на бойните изкуства. И най-вече открих принципа, който видях написан в последствие на повечето спасителни жилетки, че спасението е грижа преди всичко на давещите се.
Темата е много сериозна, но като общество, ние не даваме признаци на живот.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

3 Mako | 20.08.201711:19

Защото до убийството на Виола можеше въобще да не се стига.
==============================

Сериозно? И как точно, ако не е тайна? Чрез превенция? Каква превенция, при положение, че жертвата, отлично знаейки с кого живее, е продължавала да бъде до едно наркоманизирано мамино детенце със явна склонност към неконтролирано насилие? Напълно неуправляемо психясващо мекере с квачко-паричко-майка-закрилница-касичка?
Каква превенция би спасила потенциална жертва на човек с подобно поведение и бекграунд, би ли обяснил бъбривкото-автор?
Единственият изход / и то със съмнителен край, видно от съдбата на застреляната жена онзи ден/ е бил моменталното скъсване с насилника / така е постъпила бившата му съпруга и сега тя е жива, само дето не е ясно, ако не беше злощастната Виола, дали и нея нямаше да я четем като убитата от Лагера/. Но затритото момиче явно не е било способно да схване в колко опасен филм се набутва с поведението си. Явно не е виждало особен проблем да живее с мъж, който не работи и е хранен от родителите си, който е наркоман и насилник...
Е, платила е най-високата цена за лекомислието си. Жалко, жалко за нея, колкото и наивна да е била - платената цена за тази наивност е несъразмерно жестока!
Единствената що-годе читава превенция срещу такива събития е поведението "бягай надалече!". Хубаво ти е да се фрьцкаш по заведенията до гадже с джип, само дето юнакът няма и един лев заработен, издържат го родители-паричковци, бие щафети до посиняване и после посяга? Бягай надалече - това е единственият разумен изход, защото ако наивно чакаш институциите да вкарат в ред главата на щурчото - във вестниците ще те пишат!
Това е истината за мен!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

2 pixie | 20.08.201709:53

ImaIma,
ами ако жертвата е дете? Как да си помогне само?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.11.2014, 05:32

1 ImaIma | 19.08.201721:12

Малтретирания има няколко избора. Да бяга, да го убие или да страда цял живот.
От него зависи. Човек е сам и трябва сам да си помогне.
   

оценка

+1 -0