Facebook не е лош, ние също | webcafe.bg
Webcafe

Facebook не е лош, ние също

Webacafe.bg
05.02.2012, 16:35 (обновена 05.02.2012, 17:23)
Нещастник

Всеки има поне две-три не толкова нужни неща, с които е задръствал някой шкаф вкъщи, защото не е намирал подходящ повод да се раздели с тях

Противоречивият имидж на организираните чрез социалната мрежа събития беше подобрен през уикенда, когато именно чрез Facebook се проведе акция за събиране на помощи за бездомни хора в София, Варна и Велико Търново.

Инициативата беше организирана само за 72 часа от няколко студенти, като на призива им в събота по обед в София откликнаха десетки доброволци, които дариха дрехи, обувки и одеала. Младежите продължиха инициативата по подлези и други централни места, за да раздадат събраните помощи на нуждаещи се хора.

В момента към страницата на дарителскто събитие са се присъединили над 700 души, доста от които се интересуват за следващите инициативи. Така само за два дни, въпреки всенародното мрънкане от адския студ, група хора опрвергаха скоршно проучване, което показа, че светът е станал по-щедър, но ние не. По три аспекта на дарителството - на пари, на време (доброволчество) и оказването на помощ на непознат - България се оказа на едно от последните места.

А фактът, че подобна инициатива е организирана от млади хора, отново потвърждава, че страната ни може да влезе във форма, ако се гласува повече доверие на новото поколение. То е далеч по-отворено на тема солидарност и доброволчество, но и има нужда добрите примери, които ни дават младежите, да бъдат насърчавани и популяризирани.  

Съботната инициатива показа също така, че не е сложно доброволчеството да влезе в образователната система и учениците от време на време да занимават съзнанието си с кампании, вместо само с мисълта откъде да съберат 5 лв. за цигари. Нека отпадне идеята, че само специални хора са способни на дарителство, и да се покаже, че могат всички.

В случая не беше трудно - всеки има поне две-три не толкова нужни неща, с които е задръствал някой шкаф вкъщи, защото не е намирал подходящ повод да се раздели с тях. Въпросът е, че даряващите биха искали да се уверят, че нещата, които носят, наистина попадат в ръцете на нуждаещи се, за което общините трябва да дадат едно рамо. С хора, които да охраняват и осигуряват ред по време на грабенето на дрехи и със списъци за социално слабите. Хубаво е да сме уверени, че наистина правим нещо полезно като общност, а не просто си измиваме съвестта.

Oще: бездомни  доброволчество 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

1 Thea Atanasova | 05.02.201217:41

Точно така, трябва да се даде път на младите и не само това, а и да ги подкрепим с каквото можем...
   

оценка

+0 -0