Хай текът и клетите българи | webcafe.bg
Webcafe

Хай текът и клетите българи

Webcafe.bg
05.02.2014, 16:24 (обновена 05.02.2014, 18:17)
сървър

Има една супер игра в България. Това е играта с хай тека - и е по-добра от "Стани богат!"

Има една супер игра в България. Това е играта с хай тека. Колкото повече хай, толкова повече текове. За наша сметка.

Към днешна дата недоправените информационни системи на различните институции и ведомства в републиката - и почнатото и недовършено е-правителство, се конкурират по неефективност и разхищения само с един проект - този за АЕЦ "Белене".

Ако в гьола за Втора атомна са изсипани общо от Живково време насам близо 4 милиарда лева, в проектите за тези информационни системи със сигурност са повече от половин милиард. Само за е-правителство, каквото няма, от 2007-а насам са профукани 100 милиона лева. Тези пари са отишли в нечии джобове - на чиновниците, разпределили порциите обществени поръчки, по сметките на фирмите, които са ги спечелили, в двойното дъно на партийните каси, при чието управление са се случили.

Най-безподобния пример е информационната система на здравната каса, онази, която настоящият директор - Румяна Тодорова, се кълнеше като шеф на НЗОК при тройната коалиция, че ще направи най-сетне. Уточнение - въпросната система се създава от... края на 1999 г.

Сега бившият здравен министър - Десислава Атанасова, се заяде с настоящия - д-р Таня Андреева, че е обявила обществена поръчка за 6.5 милиона лева за услуга, която вече съществува - интегрирана информационна система в центровете за спешна помощ. Според възмутилата се Андреева, договорът е за поддържане на въпросната система, не за изграждане - била си готова. Да не би да са я направили при ГЕРБ и "тежката артилерия" да не знае?

Ами как работи системата на НАП, която при тройната коалиция "надградиха" с един калпав софтуер, а впоследствие тихомълком прекратиха договора - през май 2009-а, но все пак платиха 3.1 млн. евро от 5.9 млн. евро обща стойност на договора?

След 17 години правене през октомври м.г. властта най-сетне се сдоби с една цяла система - известна като "Единна информационна система за противодействие на престъпността" (ЕИСПП).

В нея потънаха над 20 милиона лева, но на практика същинската работа беше свършена в последните три години за 5.5 милиона евро. Чакат я да заработи в цялост от тази година, когато бъдат свързани и затворите и съдебната охрана, които са на подчинение на правосъдното министерство.

Пред журналисти при обявяване на пуска й членът на ВСС Румен Георгиев, участвал в проекта по изграждане на ЕИСПП, заяви, че за него така и не е станало ясно къде са отишли милионите. "Но това са минали работи, няма нищо влязло в сила, а съгласно Конституцията всички са невинни по отношение на тези средства", каза Георгиев.

Ето така върви хай текът в България. Много хай, много невинни - и много клети българи.

Oще: еиспп  информационна система  система  средства  хай тек 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 20.01.2014, 23:42

1 Сашо | 08.02.201418:47

Няма файда за чиновниците и политиците да има е-правителство. Не го ли разбрахте това? Е-правителството е доказано средство за борба с корупцията (не напълно разбира се), която у нас се шири надлъж и нашир. За това и се протаква толкова. Шуробаджанащината също доста допринася към този хаос. Имам познати, които работят в една много известна столична болница (не е Пирогов или Военна академия). Системата, която пред, мисля, 2-3 години бе въведена е абсолютен боклук. На софтуерен разработчик, който произвежда продукт с толкова ниско качество, трябва да му бъдат счупени ръцете и да му бъде забранен достъпа до компютър или друго подобно устройство...завинаги! Разбира се, пари се прахосаха и то не малко. Фирмата (няма да я споменавам коя е) също има даже известни връзки с борда на директорите на тази болница. Съвпадение е може би, че е спечелила конкурса? Не мисля. В общи линии дори и да види бял свят така нареченото е-правителство с пълния си обхват на услуги, то много хора ще установят, че е пълен боклук. Подобни проекти би следвало да се извършват от истински професионалисти и при прозрачни конкурси и правила. Такова нещо до момента липсва. Съответно има една "тайно" преразпределяне на средствата и някои хора доволно потриват ръце, докато други с огорчение за пореден път трябва да се борят с някоя вмирисана и брадавичеста лелка на гишето, която нито има познанията да работи това, за което е назначена, нито някога е в добро настроение. Единственото нещо, което може да подобри ситуациата, е пачка с левчета загърнати грижливо в подадения документ. Това неимоверно ускорява нещата, а ако човек бутне още пари, може и да извади късмет, за да свърши задачата си.
   

оценка

+1 -0