Глупави начини да умреш | webcafe.bg
Webcafe

Глупави начини да умреш

Мирослав Спасов
02.05.2014, 17:32 (обновена 04.05.2014, 18:05)
фонтан

Това че 30 години не е ставал инцидент (по думите на кметицата), не може да е застраховка

Звучи ви като заглавие на електронна игра, защото е такова, ама прекрасно пасва и на живота в България. Чета за детето, което е в кома, защото паднало от фонтаните пред НДК, слушам кметицата, която казва, че е разпоредила да се сложат нови табели - те децата най-обичат табели да четат (Фандъкова да не се излага, била е директорка на училище), а в главата ми се редуват нелепи инциденти и загубени човешки животи.

Помните ли възрастния човек, изяден от кучета в столичен квартал? А помните ли мъжа, който си отиде заради токов удар във фонтана на площад Славейков преди години или жената с премазаните крака от Гоце Делчев, която падна от претъпкан автобус, който бил така претъпкан всеки божи ден. А този, който беше убит от паднала тераса в центъра на София? А сградата, която се срути на "Алабин" върху две момичета?

Да не говорим за катастрофите по пътищата, които ако четете статистиката на КАТ, всичките са по вина на шофьорите.  Там няма и дума за дупките и калта, за обратните виражи по новата магистрала и всякакви други изненади за шофьорите, които полицаите регистрират като „несъобразена скорост с пътните условия". А пътните условия да не се като метеорологичните - независещи от хората?

Инциденти стават навсякъде, ама тия българските са прекалено глупави - като да те отнесе река  на мост и после да ти търсят трупа 3 дни. Нямам представа какво е решението, то е ясно, че не е едно и че трябва да се мисли. От друга страна колко му е да се сетиш, че 50 сантиметров парапет може лесно да бъде прескочен - това че 30 години не е ставал инцидент (по думите на кметицата), не е никаква застраховка.

Ама хубаво ще е да има дела и присъди - за немарливост, за безстопанственост, за лошо управление. Съдебната система обаче си се занимава със себе си, скача от един вътрешноведомствен скандал в друг, а през това време хората мрат като мухи.

Oще: дете  жертви  инцидент  кома  ндк  немарливост  фандъкова  фонтан 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.09.2013, 11:56

6 Citizen X | 05.05.201415:34

Безумия се случват и с възрастни люде - преди над десет години на гарата в Гент, Белгия, едно чиче умре под един влак, щото кучето му го подгони...

Няколко месеца по-късно, пак в региона, при нелепи обстоятелства спасих кратуната на една Мароканка от енкаунтър с бесно препускащ трамвай.

Аз, самия, след опит да си счупя врата във фиорда Роскилде щях да се удавя като коте. Хаха, друга бира е, колко съм възрастен, де... Намига

Инак, на тема деца - а спомняте ли си малкия юнак, дето преди няколко години си бе вменил, че може като Хари П? Тогава не си спомям изхода какъв бе, но от бая високо литна. На това точно от последния случай, кой знае баща му, в кои щедри "очи" ще да се е бил зареял... Пуста пролет Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.04.2012, 01:12

5 Battleground | 04.05.201409:19

Има много глупави начини да умреш, но описаните в статията са съвсем нормални.

Ако линейката те кара към болницата за спешна операция и се блъсне - Това си е глупаво!
Ако си караш колата по магистралата и се разбие самолет в теб, също си е глупаво и т.н.

Като да си решил да се бесиш на клон, който се намира над река, чупи се и се давиш вместо да се обесиш.

Много начини има да умрем, а само един да се родим!

Така или иначе, всяко нещо има един край -Само салама има два края! Много щастлив Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 00:11

4 dedogo6 | 03.05.201411:11

Като родител искам да кажа, че децата винаги слушат само с половин ухо , особено когато им казваш да не правят нещо... Усмивка
Да , и аз съм се чудел защо е толкова нисък парапета при фонтаните на НДК, но , повярвайте ми, и да беше по висок, пак може да се случи беля.
Моя разбойник лежа наскоро в "Пирогов" защото успя на напълно обезопасена детска площадка (гумени настилки, гумени стърготини ) да падне и така да си удари главата, че да получи сътресение на мозъка... .Е, кмета ли е виновен, че моя синковец се е изхитрил някак да намери едно твърдо нещо (стъпалото на пързалката) и да се удари лошо?
Не я защитавам, погрешно не ме разбирайте, но за всяка лоша случка (като тази) не може да е виновна само нечия небрежност (дали пък е небрежност, все пак тия парапети са така от сума време?)
Дано се оправи детето... Тъжен
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 03.05.2014, 08:10

3 Кристиан Ковачев | 03.05.201408:14

Може би и кметицата в някаква степен е права - не може да превърнем градовете в затвори от решетки, парапети и мрежи, както пише тук, но ... когато се случва толкова сериозен инцидент едно "напълно самооправдателно" изказване на г-жа Фандъкова е малко притеснително. Първо, ми се иска тази жена да отиде да види детето и да поговори с родителите му, или по някакъв начин да изрази съпричастност за голямата трагедия, случила се с детето на тези хора. Второ, колкото и общината да не е отговорна за всяка случка или всеки инцидент в София, трябва да помисли, да се погрижи подобни инциденти да се ограничат и ясно да го заяви.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 26.11.2010, 16:56

2 edin slep | 03.05.201402:54

Фандъкова кусури си има като кмет, но в случая е глупаво да я виним за това.

Децата правят опасни неща и няма сила, която да ги спре. Децата се катерят по строежи, аз и още две дузини деца съм скачал от втория етаж на строеж, даже и момичетата скачаха. Стотици часове всяко лято, заедно с много приятели в детството съм прекарал по дърветата, понякога на повече от 15 метра височина. Като дете и в по-зряла възраст съм се катерил без обезопасяване по скали ... и още колко лудории.

Ако аз или някой друг бе пострадал кой щеше да е виновен - кмета, родителите, учителите, "лошото" влияние от другарите по игри?

Човечеството се развива и заради рисковете, а пък не малко глупаци или просто непохватни хора стават жертва на собствените си грешки (това за чуждите като с опасното шофиране е друго нещо). Не са случайни наградите "Дарвин".

А да, само сега рабирателите, които сякаш не са били деца, да не вземат на ура родителя, който е бил с детенцето. Защото всички знаем, че децата най-обичат да слушат, когато им се каже че е опасно. Качва се и прави щуротии, пък ти иди обяснявай, че не трябва.
   

оценка

+4 -1

Регистриран на: 19.12.2011, 16:06

1 Михаил Костадинов | 02.05.201421:00

Не можа на всяко едно такова място да сложим решетки. Ами по същия начин е опасен всеки един подлез и всяко едно стълбище в хилядите наши училища. Дайте тогава да опнем по една мрежа между всеки етаж така както е в Централния Софийски затвор. Не е виновна кметицата за инцидента, а родителите на това дете, пуснато на воля около "опасния" фонтан. Такива инциденти винаги са ставали по света и ще стават и за в бъдеще. Дано да се оправи по-бързо детето, защтото съдебната система с страната ни няма да стане по-ефективна с още една забрана или с още една присъда дори. Няма да се подобри и оставки, пък били те и на хора от ранга на кмет на София. Нека се замислим над това колко често оставяме децата си и колко често разговаряме с тях за това, че живеем в опасен свят и градската среда може да е много враждебна към малките членове на нашето общество. Колко пъти като родители сме ги подлагали на риск като пресичаме с тях на непозволено място или като шофираме с 160 по магистралата а детето се е свило на седалката до нас ... Колко ...?
Това че вече 30-ина години не е станал инцидент на това място не означава, че той няма да се случи след още 30. Разберете, че такива неща се случват. Защо трябва да търсим виновни винаги след като белята ВЕЧЕ се е случила и после да взимаме мерки, като че ли ще върнем времето назад. Обвиненията към съдебната система са според мен нелепи в този случай.
   

оценка

+4 -2